Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Страх кудись відійшов, і я наважилася». Історія фельдшерки з Луганщини, яка врятувала автівки «швидкої» з-під обстрілів

Опубліковано

Чи могли б ми в мирний час повірити, що перевезення автівок з одного міста до іншого може вважатися героїчним вчинком? Війна змінює все. Фельдшерка з Луганщини Світлана ризикнула власним життям, аби два автомобілі «швидкої» зі зруйнованого медзакладу продовжували рятувати життя українців. Машини вивозила разом із батьком, а дорогою потрапила під обстріл. Свою надзвичайну історію порятунку транспорту медик розповіла ШоТам.

Світлана Клос

Фельдшерка бригади швидкої медичної допомоги Карбонітської підстанції Лисичанської комунальної лікувально-профілактичної установи

Почала карʼєру в екстремальних умовах

Я родом із Луганщини, мешканка міста Золоте. Ще з підліткового віку хотіла бути медиком, навчалася у Лисичанському медичному училищі. Спочатку працювала у стоматології, згодом – у хірургії в дитячому відділенні.

Увесь час я мріяла працювати у бригаді швидкої допомоги, але батьки були проти. Це був 2015 рік, тривала війна, постійні обстріли. І все ж згодом батьки дозволили, і я таки влаштувалася, куди хотіла. Фактично починала свою карʼєру в екстремальних умовах. Я була так рада, що долучилася до «швидкої». Просто жила цим, чекала, коли треба знову виходити на роботу. Ми всі там здружилися – були майже як сім’я. 

Фото: Світлана Клос

Наша підстанція розташована на території шахти «Карбоніт». Ми там орендуємо чотири кімнати. У нас було вісім фельдшерів, три водії та три санітарки. Зазвичай приймали приблизно 20-25 викликів на добу. Обслуговували вісім населених пунктів.

Загалом у медицині я вже вісім років, сім із яких працювала у цій швидкій допомозі. Була б на цій позиції й зараз, якби не повномасштабне вторгнення.

Не змогла залишити місцевих без лікаря

Я оптимістка й вірила, що все буде гаразд, ніякого нового етапу війни не буде. Але вирішила перестрахуватися: сумку з документами, грішми та найнеобхіднішим зібрала заздалегідь. Дивилася на цю сумку й була переконана, що вона ніколи не знадобиться. Помилилася.

У день наступу, 24 лютого, я була вихідна. О шостій ранку мені зателефонувала колега й сказала, що почалася війна і треба евакуюватися до Лисичанська. Туди, на центральну підстанцію, частково перевезли нашу швидку допомогу.

Читайте також: Онлайн-консультації та допомога бійцям. Як лікарі з громадської організації INgenius тримають медичний фронт

Я подумала так: одну війну у нашому місті, умовно, пережили, а отже, переживемо й іншу. Люди ж не всі виїхали – хтось мав допомагати місцевим, не хотілося залишати їх взагалі без медичної допомоги. Тому я сказала колезі, що залишуся вдома й далі буду працювати.

Попросила свого колишнього чоловіка вивезти в безпеку нашу чотирирічну доньку. Коли починалися перші обстріли, вона дуже хвилювалася: постійно вибігала до коридору, ховалася за стінами. Вони поїхали до Павлограда, де донька була, аж поки я її не забрала. А я залишилася працювати у «швидкій».

Рятували людей під звуки авіаударів

З другого дня повномасштабної війни у Золотому зникло водопостачання. Ми набирали воду в ставку, щоб бодай якось купатися. Обстріли були майже щодня. З фельдшерів залишилися я та мій колега. Ми постійно чули авіаудари, бачили, як пролітають літаки. У нас було приміщення, де ми ховалися. Щойно починався обстріл, ми спускалися туди. Часто перебивало світло, зникав зв’язок. Звісно, працювати в такому режимі було доволі складно.

Фото: Світлана Клос

З 24 лютого ми приймали по 5-6 викликів на добу, й лише екстрені – травми, поранення тощо. Якщо був обстріл, керівництво забороняло нам виїжджати. Тоді поранених підвозили на безпечну відстань або ж одразу на підстанцію. Ми надавали першу допомогу і, за потреби, госпіталізували людей.

Рятувати вирішила не себе, а машини

Наші підстанцію обстрілювали кілька разів. Вперше це сталося 9 квітня. Я саме планувала зайти туди й забрати деякі речі. Приїхала і побачила купу скла. Усе горіло, високовольтні дроти висіли та іскрилися. Але поруч стояли цілими дві наші автівки швидкої допомоги. Я таки забрала свої речі та поїхала додому.

Машини треба рятувати, подумала я. Бо коли війна закінчиться, у нас не буде, на чому їздити до людей. Ці автівки дуже цінні для нас, адже там багато сучасного обладнання. Багато років ми працювали на старенькому «УАЗі», в якому дуже некомфортно. Пацієнти там лежали практично на підлозі, а встановити систему для крапельниці було вкрай важко.

Фото: Світлана Клос

Згодом нам дали дві новенькі машини, і стало значно краще. Там вже були і дефібрилятори, і кисень, який дуже допомагав у період активного поширення коронавірусу. У цих авто вже можна було стояти в повний зріст поруч із сучасними ношами. Доставляти людей до лікарні виходило значно швидше й з більшим комфортом для пацієнтів.

Вивезла автівки за два дні до авіаобстрілу

Рятувати ці машини було нікому. Усі водії виїхали, а єдиний, крім мене, фельдшер не мав посвідчення на керування автівками. І я пішла просити про допомогу батька. Він мені одразу сказав: «Я сам хотів запропонувати, тому що буде дуже шкода, якщо їх знищать. Тим паче, що машин виділяють мало». Він погодився допомогти вивезти транспорт у безпеку.

До керівництва я не змогла додзвонитися, тому самовільно вирішила, що треба вивозити автомобілі. Того ж дня, 9 квітня, ми повернулися на шахту. Намагалися завести дві машини одразу, але одна не піддалася. Як виявилося, в ній бракувало акумулятора. 

Фото: Світлана Клос

Ми перегнали одну машину до нашого підʼїзду, зняли з неї акумулятор і знову рушили на шахту. Переставили його в інше авто, і вивезли його також. Вже через два дні у те місце, де раніше стояли машини, влучив снаряд з російського літака. Якби ми їх не забрали, автівки були б просто знищені. Як відчувала.

Якщо евакуація, то лише з автівками «швидкої»

Деякий час машини стояли біля мого дому. Ми їх мили, наводили там порядок. Так було до 19 квітня – доки окупанти не почали масовий обстріл. Перший снаряд влетів у сусідній під’їзд нашої пʼятиповерхівки. Ми спустилися до підвалу. Через декілька хвилин прилетіло прямісінько у вікно нашої квартири на другому поверсі. Коли ми зайшли забрати речі, там було багато пилу від бетону. Вікна стояли розбиті, батареї – розірвані. Дім було повністю зруйновано.

Схопили сумку, яку я заздалегідь приготувала, і вирішили евакуюватися. Ми з батьком обговорили, що не можемо залишити автівки, оскільки їх або розграбують, або знищать снарядами. Тому знайшли ще одну людину, яка погодила сісти за кермо татової машини, аби ми всі виїхали.

Коли вже збиралися їхати, до нас почали підходити поранені люди. Ми надавали їм необхідну допомогу. Тоді від обстрілів постраждали багато людей. Досі перед очима картина чотирьох трупів, які лежать просто на дорозі.

Дорогою до Бахмута потрапили під обстріл

Ми виїхали до Бахмута Донецької області. Дорогою одна машина потрапила під обстріл. Через це осколок опинився у запасці та тріснуло лобове скло. Так і їхали далі.

Вже там, у Бахмуті, нарешті з’явився мобільний зв’язок. Я додзвонилася до керівника і розповіла, що вивезла машини. Він дуже зрадів. Сказав, що вже встиг із ними попрощатися, бо більше ніхто не міг цього зробити. Нам на зустріч він відправив людей, які забрали автівки.

Фото: Світлана Клос

Зараз вони перебувають на ремонті в Дніпрі. Згодом їх повернуть до Лисичанська, аби й надалі рятувати життя людей. Свій вчинок я не вважаю героїчним. Просто у потрібний момент у мене кудись відійшов страх, і я на це наважилася.

Волонтери допомогли облаштуватися

Зараз я перебуваю у Кропивницькому Кіровоградської області. Нині ми в безпеці: волонтери безкоштовно надали будинок, допомогли з меблями, купили каструлі, ковдри тощо.

Тимчасово не працюю за фахом – влаштувалася заробити трохи грошей майстринею манікюру. Коли відійду від тих подій, які довелося пережити, буду намагатися влаштуватися у «швидку» вже тут. Тому що повертатися мені поки нікуди.

Нині у моєму рідному Золотому вже кілька тижнів немає зв’язку, води та газу, перебої зі світлом. Ремонтувати все це поки нікому. Люди готують їжу на багаттях просто неба. І все ж я дуже хочу додому. Вірю, що Золоте залишиться українською територією, і ми з донькою зможемо почати там нове життя.

Суспільство

Чехія надасть Україні €750 тисяч на розвиток лісової галузі

Опубліковано

Чехія в межах проєкту «Посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів для приведення його у відповідність до стандартів ЄС» виділяє €750 тисяч для підтримки і розвитку української лісової галузі.

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль.

«Чесько-Українське партнерство виходить на новий рівень. Розпочинаємо спільний проєкт щодо посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів відповідно до європейських стандартів», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що мета даного проєкту – підтримати якість та комплексність системи моніторингу лісів в Україні і таким чином сприяти підвищенню якості даних.

Читайте також: Капібари Київського зоопарку повернулись до свого літнього вольєра: фото

Співпраця передбачає, зокрема, розробку програмного забезпечення для збору даних під час лісовпорядкування UKRTAX із використанням методів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та обробки даних; обладнання робочих місць ДЗЗ/GIS на базі ВО «Укрдержліспроєкт», створення спеціалізованої авдиторії для ДЗЗ/GIS на базі Національним університетом біоресурсів та природокористування України.

За інформацією Смаля, на реалізацію зазначеного проєкту Україна отримає €750 тисяч від чеських партнерів.

Наступним кроком партнерства стане підписання меморандуму про взаєморозуміння між Держлісагентством, Українським науково-дослідним інститутом лісівництва і агромеліорації ім. Г.М. Висоцького, ВО «Укрдержліспроєкт», НУБіП та Інститутом лісового господарства Чехії.

Нагадаємо, на кордоні з Румунією запрацювала єЧерга для автобусів.

Читати далі

Суспільство

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв

Опубліковано

Наступного тижня у Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації на початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну. 

Про це розповів мер Бучі Анатолій Федорук. 

Школу реконструювали за підтримки уряду та народу Тайваню.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

Спортивний центр розташований по вулиці Києво-Мироцька, 69. 

У будівлі є боксерський ринг і два татамі, зони розділятимуть ширмою, щоб проводити окремі заняття. 

Читайте також: Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Також є чоловічі і жіночі роздягальні та душові.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

У школі зможуть тренуватися до 40 дітей.

Зараз завершуються останні підготовчі роботи: монтується необхідне спортивне обладнання.

Вже визначили тренерський склад закладу, а на наступному тижні відділ Молоді та спорту Бучанської міськради розпочне формування графіків.

Нагадаємо, у столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ.

Фото: Анатолій Федорук

Читати далі

Суспільство

«Книжковий Арсенал» оголосив програму й запустив продаж онлайн-квитків

Опубліковано

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який відбудеться вже вдванадцяте, оголосив програму. Туди ввійшло близько 160 подій. Фест розпочинається 30 травня й триватиме до 2 червня. 

Про це йдеться на сайті фестивалю.

У перший фестивальний день відбудеться 14 подій: дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп і кіноперформанс. Офіційне відкриття відбудеться о 17:00, а загалом вхід на територію буде доступний до 21:00. 

Якою буде програма

Читайте також: У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ

  • Літературна програма «Долаючи розрив»
  •  Програма для дітей і підлітків «Із широко заплющеними очима»
  •  Професійна програма, у межах якої цьогоріч запускають The Book Arsenal Fellowship Program. У межах програми «Книжковий Арсенал» відвідають іноземні видавці й літературні агенти, зацікавлені в українському книговиданні.
  • Спеціальна програма «Міста на межі» від літературного фестивалю «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським літературним музеєм.
  • Спеціальна програма «Тривання голосу» від Українського ПЕН.
  • Програма видавців, яка міститиме найбільшу кількість подій і стане наймасштабнішою за всі роки проведення «Книжкового Арсеналу»
  • Десять виставкових проєктів (назви можна подивитися тут)
  • Чотири книжкові колекції, серед яких «Найкращий книжковий дизайн – 2023»

Детальний розклад подій можна подивитися тут. Онлайн-квитки й абонементи вже можна придбати за посиланням.

Нагадаємо, додатковий період реєстрації для участі в мультитесті триватиме до 15 травня.

Фото: Книжковий арсенал

Читати далі