Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Замість Tinder – вечорниці. Як залицялися та фліртували наші предки? (ТЕСТ)

Опубліковано

Ви колись замислювалися, як знайомилися та залицялися наші предки 100 років тому? Ані тобі інтернету, аніж служби доставки квітів, та й вимоги одне до одного – зовсім інші. Це абсолютно незнайомий більшості, але вкрай цікавий та важливий пласт нашої історії й культури. До Дня святого Валентина ШоТам в ігровій формі розповідає про кохання, флірт та сватання наших предків.

Почнемо з найлегшого: що таке вечорниці?

Правильно! Неправильно!

Вечорниці – це зібрання молоді, хлопців та дівчат, де, як правило, ніколи не було дорослих.

Де зазвичай збиралася молодь під час вечорниць?

Правильно! Неправильно!

Коли збиратися на вулиці було вже надто холодно, молодь збиралася в хаті. Власне, саме тому вечорниці починалися восени. Як правило, житло належало вдові чи самотній жінці. «Оренду» за приміщення сплачували дівчата: харчами або роботою.

Для чого молодь ходила на вечорниці?

Правильно! Неправильно!

На вечорниці дівчата приносили із собою роботу – пряли, вишивали, плели. А між працею – танцювали, співали та жартували. Утім це не голова соціальна функція вечорниць. Туди приходили, аби познайомитися з представниками іншої статі та, як варіант, підшукати партнера(-ку) для шлюбу. Такий собі Tinder минулого. Крім звичайних загравань молодь практикувала й спільну ночівлю на вечорницях. Однак ночівля – це не синонім сексу. За спільним правилом, молодь могла хіба що цілуватися чи обійматися.

Чому вечорниці та подібні зібрання засуджували?

Правильно! Неправильно!

Вечорниці часом критикували й засуджували, оскільки вважали такі зібрання епіцентром розпусти. За даними, які відшукала дослідниця Ірина Ігнатенко, майже половина дівчат, які ходили на вечорниці, втрачали цноту до шлюбу. Особливо гостро молодь критикувало духовенство, а порушників навіть грозилися відлучити від церкви. То чи завжди вечорниці порушували якісь «етичні норми» тогочасного суспільства? Ні. На противагу осуду церкви є чимало спогадів, в яких вказано, що нічого «аморального» на цих вечорах не відбувалося.

А що таке «притула»?

Правильно! Неправильно!

Притула (або ж «гра в притулу») – це обійми, поцілунки та особлива техніка сексу, яка не передбачала позбавлення дівчини цноти. Пара імітувала статевий акт, адже погоджувалася, що повноцінний секс можливий лише після шлюбу. Однак через вже згаданий брак сексуальної освіти інколи дівчата все ж вагітніли. Вважалося, що в притулу варто «грати» лише з людиною, у якій ти вже точно впевнений(-а) та з якою заплановано весілля.

Як називали дівчину, яка народила позашлюбну дитину?

Правильно! Неправильно!

Дівчину, яка народила дитину поза шлюбом, називали «покритка». Термін пов’язаний з обрядом покривання голови хусткою. Після цього покритка не могла одягатися як незаміжня чи брати участь у вечорницях.

Що дозволялося робити молоді в громадських місцях?

Правильно! Неправильно!

Так, максимум, який могли собі публічно дозволити хлопець із дівчиною до шлюбу, – це привітання. За обійми ці поцілунки їх могли засудити. Натомість під час зібрань без «зайвих» очей (скажімо, на вечорницях), хлопці дозволяли собі значно більше. Вони могли залицятися жартами, натяками чи навіть фізичними контактами

Якого хлопця наші предки вважали ідеальною парою для дівчини?

Правильно! Неправильно!

Напевно, чесність та розум також відігравали чималу роль, але ключовим «показником» для юнаків була працьовитість, а отже – і заможність. Наші предки навіть намагалися перевірити її! Наприклад, під час оглядин представники нареченої приходили до жениха, аби оцінити його статки. Однак родина хлопця могли схитрувати: позичити худобу у сусідів, розвісити всюди ярма та збрую. Словом, робили все, аби показати: худоба у нас є, а працю він любить.

А якою мала бути «ідеальна» для шлюбу дівчина?

Правильно! Неправильно!

Батьки хлопця насамперед оцінювали статки майбутньої нареченою. Чим більше грошей – тим вищі шанси на заміжжя. Інколи заможність ставала вирішальним фактором. Крім того, представники нареченого мали дізнатися, наскільки дівчина хазяйновита та вправна господиня. Для цього з питаннями навідувалися до сусідів та знайомих. Ще один важливий момент – здоров’я, адже фізична праця вимагала чималої кількості сил та витривалості. Та якщо ви обрали варіант з «незайманою» – ви також були близькі до істини. Дівчата, які втратили цноту до шлюбу, мали вкрай мало шансів на подружнє життя.

Що хлопці найчастіше дарували дівчатам?

Правильно! Неправильно!

Найпопулярнішими подарунками в часи наших предків були хустки або намисто.

А що дарували хлопцям?

Правильно! Неправильно!

Дівчата могли подарувати парубкам вишиту річ, а на Великдень – писанку. Утім як з чоловічими, так і з жіночими подарунками, це лише найбільш поширені та доступні варіанти. Дарувати могли й будь-що інше.

З якого віку в українському суспільстві укладали шлюби?

Правильно! Неправильно!

За словами кандидатки історичних наук Ірини Ігнатенко, шлюби, як правило, укладали з періоду настання статевої зрілості. Для дівчат маркером був початок менструації, яка засвідчувала готовність до шлюбу та народження дітей. Орієнтовно, це 15-16 років. «Дедлайн» – 18-річчя. У такому ж віці до шлюбу вступали й хлопці.

Замість Tinder – вечорниці. Як залицялися та фліртували наші предки?
Схоже, вам краще поки не поспішати на вечорниці. А якщо серйозно, усі перелічені в тесті факти – це минуле. Добре було б його знати, але ще краще – розуміти, що всі негативні стереотипи, переконання та упередження залишилися там, у столітній давнині.
Йой, непоганий результат! Зіркою вечорниць ви б, напевно, не стали, але дещо про звичаї та традиції наших предків ви знаєте.
Здається, у часи наших предків ви могли б без проблем підшукати собі пару або стати зіркою вечорниць. Вашим знанням про звичаї та традиції українців можна хіба що позаздрити. Чудовий результат!

Поділіться своїми результатами:

Ідеальний подарунок для парубка – вишиванка, найкращий подарунок для ШоТам – ваш донат.

Суспільство

Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

Опубліковано

У вівторок, 7 травня, відбудеться перший півфінал “Євробачення-2024” у Мальме, де 15 учасників будуть змагатися за право представити свою країну у фіналі. Україну у цьому півфіналі представлятимуть дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria”, а їх виступ заплановано під пʼятим номером.

Про це повідомляє Суспільне.Культура.

Телеканал Суспільне Мовлення забезпечить пряму трансляцію “Євробачення” на кількох платформах, включаючи телебачення та цифрові платформи, щоб глядачі мали можливість дивитися подію онлайн.

Де буде показана трансляція

Коли: півфінал розпочнеться 7 травня о 22:00.

Читати також: Українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN

Де можна проголосувати?

Голосування у півфіналі розпочнеться після виконання останньої пісні і триватиме приблизно 15–25 хвилин.

Глядачі матимуть можливість віддати свої голоси за допомогою застосунків для iOS, Android або Windows. Зокрема, через цей додаток можна буде голосувати з країн, які не беруть участь у конкурсі.

Також із країн, які не беруть участь у конкурсі, можна проголосувати через спеціальний сайт. Голосування для таких глядачів розпочнеться після закінчення трансляції другої генеральної репетиції обох півфіналів напередодні ввечері та завершиться на початку прямого ефіру.

У півфіналах можуть голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Кожен глядач може проголосувати до 20 разів за представників країн, які йому подобаються.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати.

Фото: alyona alyona & Jerry Heil

Читати далі

Суспільство

Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами

Опубліковано

На платформі Дія.Освіта був випущений освітній серіал про те, як взаємодіяти з людьми з бойовим досвідом. Він має назву “Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія”.

Про це повідомляє Мінцифра.

Про серіал

Щодня українські військові борються за нашу свободу. А чи знаєте ви, що відчувають захисники після повернення додому та як вислухати людину, коли вона хоче виговоритися? Дізнатися про те, як коректно та з повагою комунікувати з військовими, ветеранами та ветеранками, в серіалі “Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія”.

Ознайомитися з освітнім серіалом можна за посиланням.

Герої цього серіалу – справжні військові, які поділяться своїм досвідом з комунікації в цивільному житті. Протягом 11 серій вони разом з експертами розповідатимуть, як надати підтримку, що можна запитати, а про які теми краще уникати під час розмови.

Читати також: У Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати

Теми, які піднімаються в серіалі

Серед головних тем:

  • особливості комунікації в родині, колі друзів, магазині, парку чи громадському місці;
  • якими словами підтримати людину, якщо вона розповідає про досвід полону;
  • як ввічливо подякувати за службу, не зачепивши особисті кордони людини;
  • як роботодавцю налагодити взаємодію із захисником чи захисницею та допомогти реінтегруватися.

Партнери проєкту

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри в межах тематичної хвилі “Досвід ветеранів вартий поваги” комунікаційної кампанії “Ти як?” Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, громадської організації “Безбар’єрність” та компанії Visa – учасника спільноти “Бізнес без бар’єрів” для платформи Дія.Освіта.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Києві презентували цифровий учнівський квиток: як замовити.

Фото: Мінцифра

Читати далі

Суспільство

Українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме

Опубліковано

Четверо українських артистів виступлять на цьогорічному фестивалі Sziget у Будапешті: репер OTOY, театрально-музичний етногурт YAGODY, DJ Дарія Колосова та DJ-гурт Arbat. Фестиваль триватиме з 7 по 12 серпня.

Про це повідомляється на сайті фестивалю.

OTOY

OTOY виступатиме 8 серпня. Його номер називають “одним із найбільш концептуальних українських реперів на сучасній музичній сцені”. У 2023 році репер брав участь у перерві до півфіналу пісенного конкурсу “Євробачення”.

Дарія Колосова

Дарія Колосова – діджейка з 12-річним досвідом у створенні електронної музики. Її діджейсет на берлінській радіостанції Hör має 900 тисяч переглядів, і сама Дарія вважає музику “справжнім засобом комунікації”, як відзначають на фестивалі. Вона виступить зі своїм сетом 9 серпня.

Читати також: Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів

Arbat

Гурт електронної музики Arbat, у складі якого виконавці Артур Кривенко та Віталій “Батіш” Лимаренко, творить композиції у жанрах техно та хаусу, виступить на фестивалі 12 серпня.

 YAGODY 

Етногурт YAGODY брав участь у національному відборі на “Євробачення-2024” і посів тоді 5-е місце. На фестивалі Sziget гурт виступить 12 серпня.

Про фестиваль

Це один з найбільших європейських фестивалів, який відбувається щорічно у серпні з 1993 року на острові Гайооґяарі-сіґет у Будапешті, розташованому на річці Дунай.

Цьогоріч фестиваль триватиме з 7 по 12 серпня.

Нагадаємо, що хто такий Ґео Шкурупій? 10 цікавих фактів про українського короля футуризму.

Також ми повідомляли, як лучництво допомагає ветеранам у Харкові.

Фото: Sziget

Читати далі