Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Вистави для малюків та гра одного актора. П’ять незвичних українських театрів

Опубліковано

На сцені театру мають виступати багато людей, а ще це точно мають бути професійні актори – ви точно чули про такі стереотипи. Але в Україні є сцени, на яких доводять зовсім протилежне. Наприклад, дніпровський актор самостійно замінює всю команду театру. А в Одесі та Сумах можна потрапити на вистави людей з інвалідністю, які як ніхто передають почуття болі та проблематику різних соціальних негараздів. І це ще не все, чим дивує сучасне українське мистецтво. Пропонуємо вам п’ять театрів, які зламають ваше уявлення про те, що й кого варто бачити на сцені.

«Бейбі театр» як творчий спосіб пізнання світу

Пізнавати мистецтво можна вже з народження. Авдиторія столичного «Бейбі театру» досить обмежена – це малюки від 0 до 3 років та їхні батьки. Саме для них режисерка Марина Богомаз та художниця Ольга Філончук, маючи 10-річну театральну практику, у 2018 році створили свою першу виставу «Каляки-маляки» в Київському академічному театрі ляльок. Вони мріють, аби театр для немовлят став доступним у різних містах України та за її межами. У міжнародній практиці такий вид театру є одним із лідерів прогресивних методик навчання вже багато років. Проте у нашій країні двері в театри для дітей такого віку довгий час були зачинені. Навіть у дитячі театри можна привести лише трирічного малюка.

Фото: facebook.com/babytheatre.ua

В листопаді 2019 року за кошти небайдужих команда створила власну виставу «Сонце» та перший в Україні незалежний театр для глядачів до трьох років та їхніх батьків. Зараз постановники розробляють проєкти для власного «Бейбі театру»: вистави, майстер-класи, перформанси та творчі акції. Для малюків створюють справжні казкові світи. А ще це чудова альтернатива засобів початкового навчання та пізнання світу для дітей. А для батьків це посібник виховання свого малюка за допомогою мистецтва. У «Бейбі театрі» ламають стереотипи й доводять, що мистецтво може бути доступним і зрозумілим людині від самого народження.

Адреса: Київ, проспект Героїв Сталінграда, 6А, корпус 2

Афіша

Інтегрований театр «Рівні» – соціалізація дітей з порушеннями слуху

Проблема інклюзії в Україні стоїть дуже гостро. І поки всі говорять про інклюзію у навчанні або пересуванні, то майже не приділяють увагу їй у мистецтві. Саме тому в Одесі цього року створили інтегрований театр для дітей із порушеннями слуху. Це місце, де на кожному етапі його створення залучені люди з інвалідністю. А ще це унікальний метод арттерапії, бо створення вистави – багаторівневий процес, який здатен розкрити весь творчий потенціал дітей. «Рівні» – не про жалість та поблажливість, а про рівні можливості та творчу самореалізацію для всіх.

Фото: facebook.com/theatre.rivni

Прем’єра першої вистави «Синя країна» відбулася цієї весни. Це казкова історія про те, як дружба і любов рятують світ. Проєкт реалізує ініціативна група молоді за підтримки громадських організацій «Наші діти» й «Територія участі» та Surdo School Odesa. Театр ставить вистави, у якій беруть участь молоді люди з інвалідністю та без неї на рівних. А ще вони проводять тренінги для молоді з інвалідністю та онлайн-курс жестової мови.

Адреса: Одеса, вулиця Черняховського, 13

Афіша

Єдиний в Україні циганський театр «Романс»

Від класичного романсу й музичної драматургії – й до національного фольклору. На вистави таких жанрів можна потрапити в Академічному музично-драматичному циганському театрі «Романс», який працює у Києві вже 27 років. Глядачі сюди приходять за настроєм. Більшість вистав – комедії, але в кожній із них є життєві моменти, над якими ви неодмінно замислитеся. Також у репертуарі є драма «Вожак» ­­– про геноцид ромів під час Другої світової війни. А перед святами «Романс» проводить концерти.

Фото: facebook.com/TeatrRomans

Програму театру регулярно оновлюють. У рік зазвичай ставлять щонайменше по дві прем’єри. Колектив театру об’єднує любов до культури та мистецтва свого народу, дбайливе ставлення до його традицій. Головна тема вистав ­– загальнолюдські проблеми та переживання, такі як батьки та діти, любов до нації, культури, мистецтва та слова. «Романс» пропагує ідею відкритості культури та світосприйняття ромів у національному та українському побуті. Всі музичні номери там виконують наживо вокально та інструментально. Кожна вистава дасть можливість поринути в атмосферу циганських пристрастей, почуттів, безрозсудного кохання, а також відчути всеохопну волю та почуття свободи.

Адреса: Київ, проспект Перемоги, 38

Афіша

Читайте також: «Хочемо, щоб нас почули». Як люди з інвалідністю стали професійними акторами

Театр одного актора «Крик»

Якщо ви звикли, що театр – це обов’язково місце, де різні люди на сцені грають свої ролі, то в Дніпрі цей стереотип успішно ламають. Саме там діє єдиний, щонайменше в Україні та в Європі, повноцінний театр, у якому один актор одночасно є режисером вистав, сценаристом, сценографом, художником, музичним редактором, гримером і костюмером. Усе це про засновника театру, народного артиста України Михайла Мельника. Свою першу виставу він поставив ще в 1989 році.

Фото: theater-krik.com

Надзвичайно прониклива гра точно не залишить вас байдужим і байдужою. Репертуар театру – від національної тематики до конкретних загальнолюдських проблем. Можна побачити такі вистави: «Mollis», «Гріх», «Двері в рай», «Українське полювання», «Мутація» тощо. «Крик» принципово переконує глядачів Дніпра, що українською мовою можна грати будь-який європейський інтелектуальний твір. Окремо за жанром у репертуарі театру стоїть лірична музична вистава-контакт «Сонце в очах твоїх». На спектаклі глядачі стають учасниками театрального дійства, влаштовують свій перформанс – зі сцени зізнаються в коханні, роблять пропозиції руки та серця. Тим часом актор радує шанувальників своїм хобі – грою на саксофоні.

Адреса: Дніпро, вулиця Михайла Грушевського, 1

Афіша

Театр «Ми Є», де люди з інвалідністю – професійні актори

Кожен із нас хоче так чи інакше бути включеним у суспільство, незалежно від зовнішності, добробуту чи здоров’я. Саме для цього більш як три роки тому в Сумах створили театр для людей з інвалідністю «Ми Є». Долаючи фізичні та моральні складності, разом вони вже показали українцям не одну якісну виставу та ставали переможцями кількох фестивалів. Не раз виступали просто неба, даючи місту зрозуміти — «Ми є! Ми хочемо, щоб нас бачили та чули. Ми — не про жалість. Ми — про творчість та потенціал».

Фото: facebook.com/Молодіжний-аматорський-театр-людей-з-інвалідністю-Ми-Є

Актори театру — люди, яким від трохи більш як двадцяти до понад сорока років. Їх хвилюють проблеми кохання, стосунків, миру, важкого життя. Першою вистаю стала «Чайка, на ім’я Джонатан Лівінгстон» як образ прагнення до польоту, де зграя каже, що живе, щоб їсти. Також поставили вистави: «Доросла казка» та «Ми є». Для всіх одинадцяти акторів цей театр — місце спілкування, дружби, творчої реалізації та арттерапії. Працює з ними художня керівниця Тетяна Нянькіна.

Адреса: Суми, вулиця Горького, 23

Афіша

Суспільство

У Харкові відкрили перший адаптаційний простір для ВПО

Опубліковано

В Харкові відкрили перший центр адаптації “Свій” для внутрішньо переміщених осіб. Розташований він за адресою вулиця Серпова, 4-Б. Тут переселенці можуть отримати підтримку від різних фахівців, а також навчатися на курсах перепідготовки з популярних професій.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Про роботу простора

Простір діятиме за принципом “єдиного вікна”. Тобто для допомоги ВПО під одним дахом спільно працюватимуть муніципальні служби, фахівці центру зайнятості, представники міжнародних організацій, психологи та юристи. Крім того, у спеціальному приміщенні проводитимуть тренінги, групові консультації та семінари.

Читати також: Prometheus та robota.ua створили сервіс для зручного пошуку роботи

Мета – підтримати адаптацію ВПО до їхньої нової громади та допомогти побудувати нові зв’язки.

Відвідати адаптаційний простір можна за адресою: м. Харків, вул. Серпова, 4-б.

Графік роботи: з понеділка до четверга з 09:00 до 18:00. У п’ятницю осередок працює із 09:00 до 17:00.

Нагадаємо, що розробники анонсували створення сервісу, який мінімізує ризики користування Telegram.

Також ми повідомляли, що 24-річна дівчина відкрила пекарню та годує цілу 9-поверхівку у Харкові.

Фото: простір “Свій”.

Читати далі

Суспільство

Дядя Гриша вже 5 місяців збирає донати Україною

Опубліковано

Волонтер дядя Гриша з Херсона вже 5 місяців їздить містами України та збирає донати на ЗСУ! Його всюди впізнають і підходять сфотографуватися. І звісно, підтримують гривнею.

Історія дяді Гріши

Григорію Янченку, відомому як дядя Гриша, 76 років. Ще під час служби в радянській армії він отримав поранення, що призвело до ампутації ніг. У мирний час продавав газети на ринку. Коли ж у 2014 росія напала на Україну, почав волонтерити.

Повномасштабне вторгнення

А у 2022 в уже окупованому Херсоні збирав донати на ЗСУ прямо на вулицях міста. Та й чималі донати! Евакуювавшись, він вивіз із собою для Збройних сил 600 000 гривень. Поки ці гроші робили свою справу, Григорій продовжив волонтерити — тепер мандруючи Україною.

Читати також: Cuibono створили шахи, які рефлексують досвід переміщених через війну українців

“Я вирішив для себе, що буду мандрувати україною та зупинятися в кожному міст на тиждень. Це буде ефективніше”, – каже він.

Він встиг побувати в Запоріжжі, Миколаєві, Чернівцях, Луцьку, Рівному та ще низці українських міст. З 2014 року зібрав уже 8 мільйонів гривень! 3 них 3,5 – під час повномасштабної війни. За зібрані кошти купує дрони, старлінки, генератори та медикаменти.

Хто зна, можливо, невдовзі ви побачите дядю Гришу й у своєму місті?

Нагадаємо, що в Україні створять мережу ветеранських просторів для реабілітації та консультації військових.

Читати далі

Суспільство

Як переселенка з Енергодара відкрила власну сувенірну справу в Запоріжжі

Опубліковано

Перед російським вторгненням Яна проживала в місті Енергодар, займалася ручною виготовленням сувенірів і виробів із дерева. Після окупації міста разом із чоловіком переїхала до Запоріжжя.

Про це розповідає Мінреінтеграції.

Історія відновлення

Пані Яна швидко освоїлася на новому місці: волонтерство, соціальні проєкти, а також навчання у школі підприємництва. Написала бізнес-план, взяла участь у конкурсі та отримала мікрогрант – 1,5 тисячі євро.

Читати також: В Україні створять мережу ветеранських просторів для реабілітації та консультації військових

За отримані кошти придбала лазерний станок для роботи з деревом. За словами майстрині, цей інструмент дозволяє виконувати замовлення більш швидко та ефективно.

Наразі Яна вже повноцінно відновила роботу виробництва та продовжує займатися улюбленою справою.

“Важливо ніколи не сумніватися в собі та своїх силах, бо при будь-якій поразці треба завжди йти далі”, – каже жінка.

Нагадаємо, що в Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв.

Фото: Мінреінтеграції

Читати далі