Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

У Вінниці встановили понад 800 світлодіодних світильників

Опубліковано

У 2019 році у Вінниці встановлювали нові світлодіодні світильники на територіях закладів освіти, у мікрорайонах з приватною забудовою, у рамках капітальних ремонтів вулиць, зон відпочинку тощо. Як розповіли у міській раді, модернізація освітлення важлива для створення безпечних та комфортних умов для містян та гостей Вінниці. Енергоефективні світильники, які встановлюються по місту, виробляє місцеве підприємство.

“Світлі вулиці є вимогою сучасного комфортного європейського міста. Відповідно до заходів Плану дій зі сталого енергетичного розвитку у Вінниці, вже кілька років встановлюють світлодіодні світильники. Такі ліхтарі споживають електроенергії удвічі менше ніж натрієві лампи, а це – економія бюджету”, – додають у міській раді.

У 2019 році нове сучасне освітлення з’явилось на оновлених ділянках по вулиці Пирогова, Данила Нечая, Замостянській, по вулицях Черняховського, Лесі Українки. Також LED-освітлення облаштували у рамках капітального ремонту по вулиці Свидницького, що на Старому місті. Відбулась реконструкція зовнішнього освітлення на ділянках вулиць Академічна, Свідзінського, Горської та Загребельного, 1, 2, 4, 5 провулків Гніванського шосе та інші.

Читайте також: На трасі Київ-Одеса облаштували 16 систем освітлення на сонячних панелях

Встановлювали світильники й на територіях для відпочинку. Кілька ліхтарів на сонячних батареях з’явились на новій сучасній зоні відпочинку по провулку Київському біля будинків № 60-62, яку облаштували у рамках проекту БГІ. Встановили сучасне освітлення й у рамках реконструкції площі біля озера на Максимовича та біля підземного сміттєвого майданчика на вулиці Замостянській.

Також у 2019 році облаштовували сучасне освітлення біля встановлених нових ігрових мультикомплексів. Наприклад, по вулиці Москаленка біля озера, по вулиці Винниченка, 36 (територія початкової школи №8) та інші.

Суспільство

Фермерка з Полтавщини розводить безрогих кіз та варить сири

Опубліковано

Свою першу козу Людмила купила заради доньки з хворим серцем. На вимогу родини знайшла породу без ріг та з молоком без запаху. А тепер має власне стадо та перетворює своє село на маленьку Швейцарію.

Історія власної справи

Людмила Приходько змалку мріяла про ферму в памʼять про розкуркуленого діда.

“Мрія і, мабуть, щось генетично на підсвідомості було, що оце – моє”, – каже жінка.

Коханий чоловік пообіцяв втілити мрію про ферму.

“Кажу: “Людо, ти за мене заміж вийдеш?”.
А вона каже: “Ні, не вийду!”.
“Так я ж тобі, — кажу, – зроблю, щоб і кури з поїлочок пили”, і вона повірила”
, – розповідає чоловік Людмили.

Читати також: В КиївЦифровому запустили нове опитування щодо назви парків та провулку

Фермерувати почали у 2006 році – вирощували овочі на продаж. Невдовзі в доньки Приходьків лікарі виявили ваду серця. Людмила купила козу-нубійку, бо її молоко багате на калій для серця.

“Перша моя коза з’явилася не просто так у нашій родині – вона зʼявилась для підтримки здоровʼя нашої Іринки”, – згадує Людмила.

Повномасштабне вторгнення

Смачне молоко розпробувала не лише Ірина, але й усі сусіди. Людмила завезла також зааненських кіз і джерсейських корів. На початок 2022 року її рогатий молокозавод налічував більше 50 тварин. Коли почалося вторгнення, Людмила думала вести худобу в ліс.

“У всіх на слуху було, як окупанти знущалися саме з тварин: винищували ферми, мінували тварин. Я цього не переживу, бо я їх настільки люблю. Здригалися стіни в сараї, і кози дуже боялись, полохались попервах. Я до них балакала, як до людей, казала: “Дівчата, потерпіть…”, – розповідає Людмила.

Від стресу в Олександра стався серцевий напад, чоловік потрапив в операційну. Людмила сама лишилася на господарстві й почала думати, як утримати бізнес.

“Я вже перестала боятись, перестала в сарай заходити з острахом, а тільки думала, що зробити, щоб покращити свою продукцію, як придбати ще тварин”, – каже жінка.

Отримання гранту та відновлення

Жінка подала заявку на конкурс грантів “Курс на Незалежність” і виграла. Завдяки гранту отримала професійне обладнання для варіння сиру.

Олександр, який більше не може поратися біля худоби, тепер працює в сироварні. Приходьки вже мають кілька видів напівтвердих сирів, а перші тверді ще дозрівають. Ціни принципово тримають нижчими, ніж у магазині.

“Щоб люди мали доступ до цього всього, щоб могли купити всі за доступною ціною”, – відзначають фермери.

Продукцію також безкоштовно передають захисникам у шпиталі та на передову. Запуск сироварні підсилив родинний бізнес і дав нові робочі місця.

А улюблені кози віщують Людмилі ще й омріяну Перемогу!

Нагадаємо, що в Україні запрацювала нова ШІ-платформа для інфлюєнсерів Favikon.

Читати далі

Суспільство

В КиївЦифровому запустили нове опитування щодо назви парків та провулку

Опубліковано

У мобільному додатку “Київ Цифровий” розпочалася нова ініціатива щодо проведення опитування щодо потенційних назв для скверів та провулків у міському парку.

Які саме зміни пропонують

Один із скверів у серці Києва можуть назвати на честь “Українського радіо”, що святкує своє століття з моменту першого ефіру у 2024 році.

Читати також: В Одесі відкрилась виставка унікальних місцевих орнаментів на рушниках

Щодо парку “Юність”, запропоновано перейменувати його на честь Гамбурга, оскільки у місті вже існують два парки з назвою “Юність”. А провулок між вулицями Васильківська і Здановської можуть перейменувати на честь Любомира Бордуна.

Список обʼєктів, які перейменують:

  • провулок між вулицями Васильківська і Здановської пропонують перейменувати на честь Любомира Бордуна;
  • сквер на розі вулиць Прорізної та Євгена Чикаленка пропонують назвати на честь Маґтимґули Пираги;
  • сквер на вулиці Прорізній пропонують дати назву на честь “Українського радіо”;
  • сквер на вулиці Мостицькій пропонують назвати на честь Сергія Васильчука;
  • сквер на розі вулиць Солом’янська та Кочура пропонують назвати на честь Андрія Жованика;
  • сквер “Слава танкістам” на проспекті Берестейському пропонують перейменвати на честь Артема Соханя;
  • парк “Юність” у Святошинському районі пропонують перейменувати на парк “Гамбурзький”.

Взяти участь у голосуванні можна до 24 травня включно у розділі “Електронна демократія” — “Опитування” застосунку “Київ Цифровий”.

Нагадаємо, що активісти обговорюють розвиток Житнього ринку: як долучитися.

Таож ми повідомляли, що на український ринок виходить німецький бренд сільськогосподарської техніки Eisen Löwe.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Суспільство

Між Славутичем та Києвом відновлено пряме залізничне сполучення

Опубліковано

Укрзалізниця відновила пряме залізничне сполучення Славутича з Києвом. Відтепер між цима містами курсуватиме сучасний модернізований електропоїзд.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Для цього залізничники продовжили маршрут регіонального електропоїзда Фастів – Чернігів до Славутича.

Читати також: З Києва до Сум запустили додатковий потяг

Регіональний поїзд №894\893 вирушає зі Славутича щодня о 16:19, прибуває до Києва о 20:26 та до Фастова о 21:44.

У зворотному напрямку поїзд №892\891 вирушає з Фастова о 07:00, з Києва о 08:11 та прибуватиме до Славутича об 11:46. Також у сполученні Чернігів – Славутич курсуватимуть додаткові приміські поїзди №6859\6860 (щодня, крім вихідних) та №6862 (щодня).

Нагадаємо, що в Одесі відкрилась виставка унікальних місцевих орнаментів на рушниках.

Читати далі