Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Двоє учнів допомагають 230 школам компостувати відходи. Як це зробити у вашій?

Опубліковано

Пікети проти забруднення екології щоп’ятниці — це, звісно, добре. Але треба просувати екологічні ідеї ще й ділом, каже чотирнадцятирічна Софія-Христина Борисюк. 

Проєкту “Компола” з компостування відходів, який вона запустила разом зі своїм напарником Нікітою Шульгою, вже три роки. 

Сьогодні завдяки “Комполі” понад 230 шкіл не викидають картопляні пюре, макарони та шкірки від бананів на смітник, а переробляють їх на якісне добриво.

Долучитись до ініціативи можуть і школи, і організації, і навіть звичайні люди. 

Як правильно компостувати, чи боятись неприємних запахів поряд з компостером, і нащо це взагалі потрібно? Читайте у нашому інтерв’ю з екоактивісткою Софією Христиною Борисюк. 

Софія-Христина Борисюк

Софія-Христина Борисюк

школярка, співзасновниця проекту “Компола”

Довідка.

“Компола” – проєкт компостування відходів для шкіл, який розпочався у 2016 році з ініціативи двох учнів київської школи Софії-Христини Борисюк та Нікіти Шульги. Сьогодні до компостування долучилися понад 230 шкіл. Софія-Христина та Нікіта активно консультують усіх охочих компостувати на сторінці Facebook та на сайті проєкту “Компола”.

Почала компостувати відходи разом з мамою 

Три роки тому до мене підійшов мій однокласник Нікіта Шульга і запропонував створити проєкт з компостування. Я погодилась.

Чому саме до мене? Думаю, просто я вже мала такий досвід: у моїй родині ми компостуємо відходи вже більш як 5 років. 

Річ у тому, що живемо на приватній ділянці, а земля на ній піщана. Це означає, що овочі, квіти на ній погано ростуть. 

Використання хімічних добрив тут не найкращий варіант, і ми знайшли можливість удобрювати ділянку органікою. Встановили компостер і почали кидати туди рештки їжі, фруктів, чайну заварку. 

І от сьогодні у нас вдома рослини ростуть гарно. Помідори дуже великі, полуниці крупні. 

Мама любить ще різні квіти саджати і от коли вона разом з бабусею удобрює їх компостом, вони швидше ростуть і виглядають пишніше, ніж у інших. А раніше або дуже довго розпускались, або якимись кволими виглядали. 

“Найголовніше — довести директорці, що ви не закинете компостування”

Найперше, що ми з Нікітою зробили, вирішивши впроваджувати проєкт з компостування — так це зібрались після уроків обговорити деталі. 

Окей, компостування. Це я вже знала і робила. А що саме треба отримати в результаті? З приватною ділянкою все ясно. А тут школа!

У кожного проєкту має бути назва, і у нас багато різних варіантів було. Ми думали і прийшли до висновку, що найкраща назва  — це “Компола”, поєднання слів “компостування” та “школа”.

Наступним етапом було переконати директорку школи. Переконував її Нікіта. Вона відреагувала стримано.

Засновники проєкту “Компола” – Софія-Христина та Нікіта

 “Класно”, — сказала вона, — “без проблем!”. Але їй було незрозуміло, чи будемо точно ми цим займатись. Чи не вийде так, що ми з Нікітою поставимо компостер, а далі за кілька місяців закинемо все? Ми її запевнили, що наміри дуже серйозні. І ми теж. Так вона погодилась.

Окей, згоду ми дістали, але як бути з тим, що у нас навколо школи заасфальтована вся ділянка?А речовини з компостера мають же кудись стікати. Нам терміново був потрібний вільний клаптик землі.

І ми його знайшли: місце за щитком з купою сміття ідеально підходило. Сміття ми розчистили, компостер — поставили. Далі вже була справа техніки.

Must have для компостування — хробаки і вода

Для старту вам потрібен компостер і рівний клаптик землі. Якщо взагалі немає ніяких варіантів, то під компостування підійде і дерев’яний ящичок.

Все, що треба, аби компостування йшло як слід — це правильна сировина для компостування і черв’яки. Вони не обов’язкові, але з ними органічні рештки переробляються набагато швидше, ніж без них.

Правила компостування від “Компола”

Запаху не бійтеся. Ми теж спочатку переживали, що навколо компостеру буде якийсь жахливий запах. А навколо нашої школи ж — нові будинки, мешканці запросто могли нажалітись директорці, і нашому проєкту прийшов би кінець.

Але ми з Нікітою були дуже раді тому, що якогось надто різкого запаху звідти не було. 

Десь раз на тиждень пересипайте шари відходів землею і листям, щоб організувати для родини хробачків різноманіття. І раз на два тижні, або якщо відходів багато, то раз на тиждень, поливайте його водою. Десь два літри буде достатньо. 

Взимку утепліть його стінки. А влітку, коли школа йде на канікули, домовтесь із черговими вчителями чи охоронцем про догляд. Чи самостійно приїжджайте і поливайте водою вміст компостера водою хоча би раз на два тижні.

Чорна бузина — від щурів

Важливо! Якщо неправильно компостувати відходи — наприклад, кинути у компостер шматочок м’яса — то суміш буде не компостуватися, а гнити. Від цього отримаєте не тільки неприємний запах, а й щурів! 

У нас теж виникла проблема, коли кухарі випадково викинули у компостер м’ясо. І за кілька днів на ранок ми побачили під компостером прориту дірку. 

Тоді ми знайшли в інтернеті лайфхак. Виявляється, бузина чорна через синильну кислоту, яка міститься у коренях, відлякує гризунів.

Ми посадили два кущики бузини чорної біля компостера. Більше у нас дірок під компостером ніхто не проривав. А наші кухарі стали уважнішими до того, що викидають.

Мережа шкіл по всій країні вже компостує. А ваша?

Сьогодні ми з Нікітою навчаємося в різних школах. Не знаю, як у його школі, але у моїй ми відходи їдальні не компостуємо. Бо у нас нема жодного клаптика землі — школа у центрі, і навколо все заасфальтовано. Але ми допомагаємо іншим школам компостувати.

Зараз найбільша частина нашої роботи — це відповіді на питання. Ми робимо пости на Фейсбуці, статті — на нашому сайті. Нас постійно запрошують на інтерв’ю, конференції — навіть міжнародні. Якщо Нікіта не може поїхати на конференцію чи лекцію, то їду я — і навпаки. Завжди підтримуємо одне одного.

Десь понад 230 шкіл сьогодні сортують відходи разом із “Комполою”. Софія-Христина та Нікіта усіх підтримують і консультують, за потреби — приїжджають у школу з лекцією. 

У нас є інструкції, що можна компостувати, що ні. Ми роздруковували листівки з правилами і вішали їх у школах, щоб усі побачили: перед вами не простий смітник, а компостер.

В принципі, усі школи самостійно розбирались з інструкціями. Деякі школи нам потім писали, якщо у них виникали питання. Так що ми все це контролюємо.

Екологічні марші — це добре, але треба ще і діяти

На одній з міжнародних конференцій я мало не зустрілась з шведською дівчинкою Гретою Тунберг, яка є відомою екоактивісткою. Її ідеї мені близькі і я погоджуюсь з тим, що треба активно діяти на захист екології — організовувати марші і все таке. Але, на мою думку, їх можна робити тоді, коли ти самостійно щось робиш. Не лише ходиш с плакатом — окей, це може бути. А і сам екологічно живеш і розповідаєш людям, як це можна робити.  

Ми коли створювали “Комполу”, то хотіли показати: навіть діти в силах змінити ситуацію! Ми хотіли показати дорослим: от ми, діти, змогли це зробити. Це нескладно, ви точно зможете також!  

Я бачила людей, котрі ніби підтримують екологічність і всюди пишуть, що треба сортувати — а самі не можуть пластикову пляшку у смітник кинути!

Одними закликами, як на мене, нічого не доб’єшся. 

Для початку компостування достатньо

У нас і так вже жахлива ситуація: температура планети піднялась на 1,5 градуси — і це дуже багато. 

Якщо ми не будемо нічого робити, то скоро будемо жити у світі серед куп сміття. І гори звалищ будуть рости, і всі ці тумани і смог будуть весь час. 

Це найбільша зараз проблема. Ви знаєте, що 60% вмісту сміттєзвалищ — це саме органічні відходи? Компостуванням ми зменшимо їх, і тоді там залишиться тільки та сировина, яку можна буде відсортувати і відправити на перероблення. 

Для початку компостування достатньо.

Ідеально, щоб органічних відходів взагалі не було на смітниках. Долучайтесь до нас, компостування — це ж так легко!

Суспільство

В Україні випустили серіал про коректну комунікацію з людьми із бойовим досвідом

Опубліковано

В Україні випустили серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» про коректну комунікацію з військовими і ветеранами, зокрема з тими, хто отримав інвалідність та був у полоні.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Серіал допоможе зрозуміти почуття, які переживають люди після повернення додому, навчить правильно спілкуватися з ними й вислуховувати тих, кому потрібно виговоритися. Його герої – військовослужбовці. Вони діляться своїм досвідом комунікації з цивільними.

«Герой одного з епізодів – Данило Кравець, звільнений з полону військовослужбовець. Він максимально відкритий у питаннях війни й може говорити про пережите, якщо його запитають. При цьому чоловік наголошує, що для когось лише згадка про полон може травмувати, тому важливо вміти будувати правильну комунікацію», – зазначили у Мінреінтеграції.

Читайте також: Британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні

У серіалі 11 епізодів. У них розглядаються основи коректного, етичного та емпатичного спілкування в різних ситуаціях. Також порушуються питання підтримки ветеранів і ветеранок та сприяння їхній інтеграції в суспільство.

Освітній серіал створений за ініціативи Мінцифри у межах комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської, за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету міністрів, громадської організації «Безбар’єрність» та компанії Visa – учасниці спільноти «Бізнес без бар’єрів», для платформи «Дія.Освіта».

Серіал можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, фільм “Ми, наші улюбленці та війна” Антона Птушкіна вже можна подивитись на Megogo.

Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Читати далі

Суспільство

Цифровізація освіти: у Мінцифри розповіли про розвиток цифрових навичок

Опубліковано

Мінцифра та EdCamp Ukraine спільно працюватимуть над удосконаленням інформаційно-навчального середовища системи освіти.

У Міністерстві цифрової трансформації України повідомляють, що підписали меморандум з EdCamp Ukraine про співпрацю у сфері цифровізації системи освіти. Мета меморандуму — посилити співпрацю в розвитку цифрових навичок, цифрових інновацій, розбудови якісного навчального середовища та надолуження освітніх втрат і розривів. 

«Освіта — один із наших головних пріоритетів. Адже ми повинні боротися за людський капітал, наздоганяти світ, створювати найкращі умови для розвитку та навчання українців. Зокрема, реанімували реформу НУШ та створили концепцію перетворення старих радянських шкіл на сучасні простори, впроваджуємо нові технології та вбиваємо зайву бюрократію для батьків і вчителів, трансформуємо профтехи та запускаємо реформу фінансування вищої освіти. Продовжуємо впроваджувати цифрові інструменти, які трансформують систему освіти й дають більше можливостей для розвитку як дітей, так і вчителів», – говорить Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації.

Читайте також: “Вторгнення. Операція “Дунай”: вийшов трейлер про події в Чехії 1968 року

Мінцифра та EdCamp Ukraine спільно працюватимуть над удосконаленням інформаційно-навчального середовища системи освіти, дистанційного навчання й підвищення кваліфікації, проведенням регіональних, національних та міжнародних конференцій для вчителів у форматі EdCamp та інших подій.

«Для нас честь — підписати цей меморандум, оскільки наша організація багато докладається до цифрової трансформації сфери освіти. Зокрема, у 2021 році ми запустили національну платформу можливостей підвищення кваліфікації EdWay. Ми співпрацюємо з такими гігантами у галузі IT, як HP, Lenovo, Intel, Microsoft та інші. Проводимо підвищення кваліфікації інформаційно-цифрової компетентності вчительства. Тож ми дуже раді, що змогли формалізувати наші стосунки», — зазначає Олександр Елькін, голова Ради ГО «ЕдКемп Україна». 

Під час підписання меморандуму обговорили наслідки ковіду та повномасштабної війни для освіти. Визначили проблеми, які треба вирішувати вже сьогодні, щоб у майбутньому діти мали можливість повноцінно обирати професійний шлях. 

Також команда EdCamp Ukraine з профільними державними інституціями презентувала вибрані результати України в дослідженні соціально-емоційних навичок (ДоСЕН) та національну онлайн-платформу ПОВІР. Це безоплатне середовище для учениць і учнів і їхніх батьків для зростання та навчання учнів середньої й старшої школи. Платформа допоможе покращити знання з української та англійської мов,  математики, а також розвинути софт-скіли. Скоро перші 2 000 учнів і учениць почнуть безоплатно навчатися з ПОВІР. Далі проєкт масштабуватиметься. 

Нагадаємо, раніше ми готували матеріал, про те, яким бачили Великдень наші художники? Свято очима п’яти українських митців.

Фото: Мінцифри

Читати далі

Можливості

У Києві триває реєстрація стартапів “Стійке місто”: як взяти участь

Опубліковано

У Києві до 9 червня триває реєстрація стартапів на акселераційну програму “Стійке місто”. Київська міська державна адміністрація, КПІ ім. Ігоря Сікорського та Інноваційний Холдинг «Сікорські Челендж» започаткували акселераційну програму «Стійке місто», спрямовану на вирішення результатів пошкодження енергетичної інфраструктури та впровадженню технологій, націлених на стійкість будівель.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Метою програми є виявлення та впровадження кращих інноваційних проєктів, які вирішують ті чи інші проблеми місті, які виникли внаслідок ворожих обстрілів і руйнувань інфраструктури і будинків.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Наразі заявки вже подали 20 команд.

Це можуть бути аналітичні системи енергетичного менеджменту, програми для визначення стійкості будівель, інтерфейси для відображення енергомоніторингу та інше.

Подати свій проєкт можна за посиланням.

Нагадаємо, у ПАР для спецпризначенців зібрали унікальний пікап.

Фото: КМР

Читати далі