Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Понад половину ФОПів у 2023 році створили жінки

Опубліковано

Більша частина ФОПів  (57%) у 2023 році зареєстрували жінки.

Про це йдеться у дослідженні YouControl Market.

Ця тенденція є стабільною протягом останніх п’яти років. У 2023 році кількість нових ФОПів, відкритих жінками, зросла і становить 45 000 більше, ніж тих, що були створені чоловіками.

Попри це, більше нових підприємств все ж відкривають чоловіки. Жінки становлять лише 24% від загальної кількості нових компаній. Ця тенденція триває протягом багатьох років в Україні.

Дослідження також розглянуло, які галузі вибирають жінки для створення бізнесу та чому великий бізнес залишається переважно чоловічим. Також досліджено кількість жінок-власниць у топ-1000 компаній.

За результатами дослідження, найбільше жінок ФОПів працюють в сферах аудиту, бухгалтерії, освіти та інших послуг.

Читайте також: 10 безкоштовних онлайн-курсів, що допоможуть пережити війну та її наслідки

Найпопулярнішою галуззю для жінок-підприємців у 2023 році стали салони краси, де вони створили понад 18 000 нових ФОПів. Це стало найбільшою кількістю серед усіх нових ФОПів, де частка жінок становить 94%.

У топ-1000 компаній у 2023 році лише 7% мають кінцевих бенефіціарів жінок, а ще 11% – жінки власниці разом з чоловіками. Більшість компаній в Україні керують чоловіки, але лише 14% жінок обіймають посаду керівника у цих компаніях.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що 27 березня у Міжнародний день театру о 16:00 в Київському муніципальному академічному театрі опери та балету для дітей і юнацтва відбулося урочисте нагородження лауреатів театральної премії “Київська пектораль-2023“.

Фото: YouControl Market.

Суспільство

Фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман» відтепер можна переглянути в українських кінотеатрах

Опубліковано

Відсьогодні, 9 травня, фільм “Будинок «Слово». Нескінчений роман” про письменників Розстріляного відродження можна переглянути в українських кінотеатрах.

Про це повідомляє видання village.

У Києві цей фільм транслюватимуть в кінотеатрах “Жовтень”, “Мультиплекс” та “Планета Кіно”.

Також його можна буде подивитися у кінотеатрах:

  • Львова,
  • Вінниці,
  • Одеси,
  • Харкова,
  • Запоріжжя,
  • Дніпра та інших містах.

Читайте також: Для українських медійників продовжили грантову стипендію: як взяти участь

Цей ігровий фільм розповідає про українських письменників, які працювали у харківському будинку “Слово”. У фільмі покажуть Володимира Акімова, Миколу Хвильового, Леся Курбаса, Володимира Сосюру та Павла Тичину, деяких з них зовсім без академічного пилу та цензури.

Стрічку знімали понад десять років. Режисером виступив Тарас Томенко, а трейлер до фільму був створений засновником проєкту МУР Олександром Хоменком. Тизер фільму за посиланням.

Нагадаємо, МВС запускає електронний кабінет постраждалого й гарячу лінію з питань соцзахисту для військових.

Фото: Скріншот з фільму

Читати далі

Суспільство

Щастя належить безстрашним: подружжя лікарів з Дружківки відкрило мережу перукарень у Донецькій області

Опубліковано

Чоловік їде за кермом авто. Дзвінок мобільного. Він зупиняється та бере слухавку: 

«Мережа перукарень “Шерлок”, слухаємо вас… На 17 годину, так. Скажіть, це Дружківка чи Костянтинівка? А в яку перукарню ви записалися? У нас у Дружківці їх чотири. То ви прийдете на 17:00 і хочете з собою взяти ще одну людину? Все добре, я скажу майстру та вам перетелефоную обов’язково. Щасливо, бережіть себе».

Це Вадим Федоренко — лікар і місцевий підприємець. Разом з дружиною Анастасією Яремчук минулого року вони відкрили в Донецькій області сім перукарень з фокусом на чоловічі стрижки. 

Для ШоТам подружжя розповіло, як у часи повномасштабної війни зважилося започаткувати бізнес за 12 км від лінії фронту, що постійно рухається.

Анастасія Яремчук

співвласниця мережі перукарень «Шерлок».

Коли потрапила під обстріл, сім’я вирішила евакуюватися

Я народилася та виросла в Горлівці. Потім вступила до Донецького національного медичного університету, де майже завершила навчання, коли почалася війна. У липні 2014 року я була в батьків у Горлівці та потрапила під обстріл прямо на вулиці. Це для мене був мій другий день народження.

Сім’я вирішила виїжджати. Тоді я з дитиною, мої батьки та старший брат спочатку жили в Слов’янському районі у знайомих.  Я працювала лікаркою в онкологічному диспансері Краматорська. Згодом ми переїхали в Дружківку. 

Професорка, яка вела інтернатуру, запросила Анастасію працювати в себе на кафедрі онкології та радіології. Фото надала героїня

Поїхати не проблема, проблема — повернутися

З чоловіком ми познайомилися в Дружківці на роботі. 5 років тому одружилися. Коли почалася повномасштабна війна, я була вагітна другою дитиною. Чоловік наполягав, аби я евакуювалася, та я дуже не хотіла, щоб наша сім’я розділялася. Це було непросте рішення, але я залишилася. 

«До цього часу з цим не погоджуюсь, що вона мене не послухала. Тому що ризикувати двома життями — це не зовсім правильно. Та я досить таки добре знаю свою дружину, і якщо вона вирішила не їхати, то не поїде», — розповідає Вадим Федоренко. 

Ще однією причиною не їхати було те, що ми не могли покинути свою лікарську роботу, бо потрібно й допомагати населенню, і підтримувати колектив, і працювати далі.

«Виїхати було б дуже неправильно. Багато лікарів виїхали, і це накопичувало проблеми. Тоді я казав дружині, що поїхати — не проблема, проблема буде повернутися й дивитися людям в очі після того, як ти їх покинув у тяжкий час, — згадує Вадим і додає, — 5 місяців води в місті не було взагалі, не було газу. Проблема зі зв’язком, з електрикою. А літо, спека. Ми живемо на п’ятому поверсі, й тягати воду в пляшках не так просто. Але все витримали».

Придумали маленький рай для чоловіків

Ідея створення «Шерлока» прийшла в перший рік повномасштабного вторгнення. Багато жінок і дітей поїхали, тому був дуже великий попит на чоловічі стрижки. Та майстри-перукарі також роз’їжджалися з міста.

Тому в мене виникла ідея відкрити чоловічі перукарні, якою я поділилася з чоловіком, і той мене підтримав. Ми завжди підтримуємо одне одного, якими б шаленими не здавались ідеї.

«Я знав про цю проблему, як то кажуть, зсередини. Сам підстригався досить-таки регулярно, і тоді були шалені черги. Я працював лікарем, робота була складна. Коли Анастасія пробувала записати мене на стрижку в якусь перукарню, нічого не виходило — або в мене не було часу, або там не було місця. І ми зрозуміли — це дійсно проблема. Тому вирішили розвивати цю ідею і дати людям доступ до цих послуг», — згадує Вадим. 

Як назвати новий бізнес, вирішили в дорозі. Перед тим гостювали в батьків чоловіка в Чернігівській області та були в маленькому кафе, присвяченому Миколі Гоголю. Подумали, що нам також назву потрібно прив’язати до якогось яскравого персонажа. Шерлок — це найулюбленіший герой і мій, і чоловіка. Тому почали вигадувати, які в перукарнях можуть бути асоціативні речі: Лондон, Англія, телефонна будка, трубка для куріння, скрипка. Щось таке дуже цікаве й чоловіче-чоловіче, аби створити такий маленький рай для чоловіків. 

Дизайн кожної перукарні продуманий до деталей. Усе концептуально пов’язанн з героєм книжок Артура Конана Дойля Шерлоком Голмсом, який є улюбленим персонажем підприємців. Фото: ШоТам

Шукали людей з хистом, вчили та надихали Ван Гогом

Ми почали підіймати телефонну книжку й шукати серед старих знайомих тих, хто залишився в місті та хоче працювати. Але перші спроби в нас не були дуже успішні, тому ми пішли в іншому напрямку — стали шукати людей, які втратили роботу чи хотіли б змінити професію. Обирали тих, хто має хист до перукарського мистецтва або є творчою людиною, наприклад, добре малює. 

Так ми знайшли Данила — він працював у лікарні з моїм чоловіком. У нього була потреба в новій спеціальності, і також він мав невеликий, але досвід. Окрім того, має талант і закоханий у свою професію, тому в нього це й виходить — він постійно вчиться нового, цікавиться трендами. Також ми Данила відправляли на курси, аби дізнався, як працюють барбершопи в Дніпрі та Києві. 

Першу перукарню ми відкрили 9 травня 2023 року. У Дружківці в нас чотири локації, а в січні ми зрозуміли, що нам потрібно розширитися до іншого міста. Так з’явилися ще три перукарні в Костянтинівці. 

Анастасія, Данило та Вадим стоять біля однієї з перукарень у Дружківці. Раніше Данило також працював у лікарні, але вирішив змінити професію на більш творчу. Так він став барбером у «Шерлоку». Фото: ШоТам

Зараз у нас працюють 16 майстрів. Данило навчає молодих спеціалістів, ми також їх відправляємо на професійні курси.

«Найбільша проблема, з якою ми зіштовхуємося — це майстри. Не тільки їхня наявність, а й якість — щоб вони були орієнтовані на людину, на надання послуги, і щоб клієнт насамперед залишався задоволеним.

Частенько я або наші діти бувають моделями. Під контролем майстра учень мене підстригає, і коли нормально все виходить, люди починають вірити в себе, вірити, що в них є хист до цього. Це має велике значення для людини»,
— ділиться Вадим. 

У нас навчалася дівчина, в якої щось не вдавалося, і вона перестала вірити в себе. Думаю: ні, так не має бути. І біля її робочого місця я зробила такий плакат з цитатою Ван Гога персонально для неї: 

«Якщо ти чуєш внутрішній голос, який говорить: “Ти не зможеш малювати”, малюй обов’язково. І прийде час, коли цей голос замовкне».

Анастасія читає цитату Вінсента Ван Гога, яку роздрукувала для своєї майстрині, коли дівчина втратила віру у власні сили. Фото: ШоТам

Коли клієнти вдячні — це до душі

Звісно, було страшно вкладати власні кошти в новий бізнес, що недалеко від лінії фронту. Та безпечних місць на території нашої держави немає. І якщо ти відкриваєш власну справу — це завжди ризик, а не тільки під час війни. Лячно щось робити, але якщо не робити, то ніякого розвитку не буде.

Ми дійсно закохані у свою справу. Це наше третє дитя, яке ми ростимо й насолоджуємося його розвитком. Для нас це перший такий крок у підприємництві, тому ми цінуємо й кожного клієнта, і кожного співробітника, і кожну деталь, пов’язану з нашою роботою. Складно поєднувати професію лікарів, бізнес і виховання дітей, але ми підтримуємо одне одного, і в нас є допомога наших батьків. Це все значно спрощує.

«Люди приходять до нас знову і знову. Якщо утворюються черги, ми вирішуємо ці питання. Наприклад, у нас є така послуга на нашій четвертій перукарні: раптом велика черга, я можу посадити на свій автомобіль декілька чоловіків і перевезти на іншу локацію, щоб їх там без черги постригли, і клієнти були задоволені. Це людям дуже подобається. Відповідно, це подобається й мені, коли клієнти вдячні. Це до душі», — каже Вадим. 

Барбер робить стрижку для чоловіка в одній з перукарень «Шерлок». Головне для власників — задоволений клієнт. Фото: ШоТам

«Шерлок» і стриже, і каву по-дружківськи робить

Біля однієї з дружківських перукарень є ще один наш маленький бізнес — кава з собою. Це моя мрія ще з підліткового віку.

Дуже люблю каву, солодощі, й мені хотілося, аби в нашому місті була якась впізнавана локація поряд з «Шерлоком». Хоча Англію асоціюють з чаєм, каву там також п’ють. Тому «Шерлок» у нас і стриже добре, і каву робить смачно.

Коли ми планували відкрити цю точку, Центр зайнятості запропонував написати грант для отримання допомоги на розвиток бізнесу, супроводжував нас. Так у січні ми вже перейшли у фінальну співбесіду й отримали грант на розвиток і на працевлаштування однієї особи.

Ми вирішили, що потрібно обирати надійну людину, й обрали Вікторію — мати-героїню, в якої шестеро дітей. Вона дуже талановита бариста. Ми разом вивчаємо нові рецепти й будемо радувати жителів новими смачними напоями. У нас уже є «Їж Пий» — кава в їстівному горнятку, і наша фірмова — кава по-дружківськи з секретним інгредієнтом-халвою, з якою асоціюється наше місто.

Анастасія замовляє каву в баристи Вікторії. Працевлаштувати жінку змогли за допомогою гранту на бізнес. Фото: ШоТам

Зберегти те, що маєш

Наша мрія з чоловіком — організувати професійний навчальний центр для майстрів і зробити ще й «Місіс Шерлок» — локацію виключно для жінок. 

«Взагалі хочемо збільшити кількість локацій, надавати послуги в Краматорську й Слов’янську, і ми це обов’язково зробимо. Але трошки стримує ситуація в регіоні з бойовими діями. За 12-15 кілометрів від нас Часів Яр. Дуже сподіваємося, що перемога буде, і ми зможемо розвиватися далі», — додає Вадим. 

Моя особиста мрія — це Венеція. Романтична подорож обов’язково, коли закінчиться війна. Ми здамо дітей бабусям і дідусям. Може, Португалія ще — хочу побачити океан (задумується на кілька секунд — прим. ред). Та насамперед, якщо чесно, я ціную своє місто, свою область. З 2022 року не хочеться нікуди їхати — хочеться зберегти те, що маєш. 

Анастасія та Вадим планують відкрити перукарні в Краматорську та Слов’янську. Але недалеко від цих міст бойові дії. Фото: ШоТам

Звичайно, якщо буде повна розруха, ми будемо діяти в інтересах наших дітей і їхати з Дружківки. Але зараз залишаємося тут. Щастя належить безстрашним, як писав Ремарк.

Читати далі

Суспільство

Мінкульт хоче створити заповідник на території пам’ятки археології «Китаївське городище»: що про це відомо

Опубліковано

Міністерство культури хоче створити заповідник на території пам’ятки археології «Китаївське городище», що поблизу Національного парку «Голосіївський».

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства.

Так хочуть зберегти його територію, а також проводити тут дослідження, зокрема й археологічні, пояснюють у міністерстві. Щодо цього питання 15 травня відбудеться судове засідання.

Читайте також: Активісти розпочали реставрацію історичної вивіски “Перукарня” на Подолі

«МКІП постійно тісно співпрацює з громадськістю. Ми реагуємо на проблемні питання відразу й всіма можливими способами, які нам доступні. Сьогодні йдеться не тільки про збереження історичного місця в Києві  Китаєва, а й про необхідність його облаштування для людей», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Нагадаємо, Швеція готує зміни для українських ВПО.

Фото: Твоє місто

Читати далі