Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«У скрутні часи треба підставляти один одному плече». Як волонтери з Рівненщини допомагають відновити Херсонщину

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Навесні 2022 року Кочубеївська громада була першою звільненою з-поміж усіх територій Херсонщини. Тут окупанти протримались всього два тижні, але й за такий короткий час встигли пограбували місцевих жителів – вивозили навіть електрочайники.

Після деокупації обстріл громади продовжився. На початку 2023 року росіяни вдарили з С-300 по сільській раді, коли там працювали люди. Тоді поранення отримала очільниця громади Людмила Костюк. За кілька місяців у лікарні жінка повернулась до роботи, бо треба відбудовувати села. 

На допомогу за проєктом «Пліч-о-пліч» прийшла Рівненщина. Про пережиту окупацію, відбудову під обстрілами та те, як тилова область стала патроном Кочубеївської громади, розповідаємо у ШоТам.

Мародерством окупантів вже нікого не здивуєш

У 2015 році Кочубеївська громада найпершою на півдні стала на шлях децентралізації та обʼєднала 14 населених пунктів у північній частині Херсонщини. Тут встигли модернізувати амбулаторію, відкрити сучасний центр надання адміністративних послуг та готували проєкти з розвитку «зеленого» туризму, та бджільництва. Допоки 10 березня 2022 року сюди не прийшли росіяни. На своєму шляху вони не залишили цілих будинків у Заградівці та Орловому, а у сільській раді у Кочубеї облаштували штаб.  


Людмила Костюк

начальниця Кочубеївської військової адміністрації.

Ми були під окупацією не дуже довго – всього 2 тижні. Але вони нам здались навіть не як 2 роки, а як 20 років. Бо кожен день проживали як останній.

Окупанти з перших днів зайнялись мародерством. Якщо спочатку їхні дії були більш-менш адекватні, то далі вони зовсім не цурались і тягли все підряд: золоті прикраси у жінок, комп’ютери та техніку, забирали навіть електрочайники та килими. Як воно з цим збирались воювати? Не ясно. Не хочеться повторюватись, та чомусь їх дивували унітази у наших хатах.

Місцеві, хто не мав можливості (ред. – не мали авто), уходили вночі пішки через лісосмуги чи перепливали річку. Бо вдень нікого не випускали. Хто як міг, так і йшов. Так за перші дні громаду покинуло близько 60% населення.


Росіяни вдарили ракетою у розпал робочого дня

Окупанти говорили, що проведуть зачистку від нацистів і підуть далі. Шукали АТОвців. На щастя, це їм не вдалось, не встигли. Вже в кінці березня 2022 року ЗСУ звільнили громаду – і це стала перша деокупована територія Херсонської області

Очільниця Кочубея змогла повернутись на своє робоче місце. Та навіть після деокупації обстріли не вщухали. 26 січня 2023 року росіяни з зенітно-ракетного комплексу С-300 вдарили у будівлю сільської ради у розпал робочого дня. Один з працівників загинув, 15 отримали поранення, серед постраждалих була і Людмила. 

Всіх їх ушпиталили до лікарні в Кривому Розі, та вже за місяць очільниця громади почала видужувати, і невдовзі повернулась до роботи. «Часу на реабілітацію немає, тому працюємо», – каже вона.

Росіяни влучили у будівлю сільської ради. Один з працівників загинув. Фото: yt.com/ Віталій Коваль

Тилові громади допомагають відновитись деокупованим

Попри обстріли громада активно відбудовується. Влітку 2023 року Херсонщина стала пілотним регіоном для державного проєкту «Пліч-о-пліч», як один з найбільш постраждалих в Україні. 

Це згуртована робота регіонів. Загалом 15 тилових українських областей допомагають відбудуватись 26 громадам Херсонщини, що сильно постраждали від окупації, обстрілів та підриву Каховської ГЕС. Вони долучаються технікою, матеріалами, спеціалістами відповідних спеціальностей, аби якомога швидше повернути життя у постраждалі села. 

«Щоб пришвидшити роботу, громади Рівненщини доставляли матеріали такі як шифер і пластикові вікна. Також нам перерахували субвенцію з обласного бюджету Рівненської ОВА та громад, коштом якої ми закуповуємо тут на місці, щоб зменшити собівартість доставлення», говорить Людмила Костюк.

Громади Рівненщини допомагають технікою, матеріалами та спеціалістами. Фото: yt.com/ Віталій Коваль

Понад 200 пошкоджених хат ремонтують волонтери

У Кочубеївську громаду також приїхали волонтери. Мешканці Рівненщини допомогли відбудувати майже 90% пошкоджених хат. Пастир Володимир Бричка з села Карпилівка не хотів сидіти склавши руки, тож приїхав працювати: 

«Є поклик і бажання допомагати і у мене, і у всієї команди, що приїхали з різних громад. У скрутні часи треба підставляти один одному плече – це завдання кожного». 

Інший волонтер – Олександр Одемчук, приїхав з міста Дубно. Він впевнений, що саме такі проєкти потрібні країни, бо вони гуртують людей. Над відновленням будинків в селі Орлове працювали 18 мешканців з міста Острог.

Саме такі проєкти гуртують людей – впевнені волонтери. Фото: yt.com/ Віталій Коваль

На черзі відновлення лікарень та шкіл. «Сьогодні ми ставимо в пріоритет відбудову житла. Щоб люди могли в зиму ввійти вже перекритим дахом та цілими вікнами. Та цей проєкт також передбачає також відновлення закладів соціальної сфери», – каже очільниця громади. Людмила мріє, що після перемоги зможуть відбудувати і знищену сільську раду, і додає: 

«Ми вболіваємо за всю Херсонщину і розуміємо, наскільки важко людям жити в умовах окупації. Всім серцем ми вболіваємо, щоб наші воїни найскоріше звільнили всю область і всю країну».

Цей матеріал створено ГО «Криголам» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ICAP Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. 

Зміст статті не обовʼязково відображає погляди ICAP Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

У тексті використані зображення з YouTube-каналу «Віталій Коваль» та сторінки на Facebook Людмили Костюк.

Суспільство

Чехія надасть Україні €750 тисяч на розвиток лісової галузі

Опубліковано

Чехія в межах проєкту «Посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів для приведення його у відповідність до стандартів ЄС» виділяє €750 тисяч для підтримки і розвитку української лісової галузі.

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль.

«Чесько-Українське партнерство виходить на новий рівень. Розпочинаємо спільний проєкт щодо посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів відповідно до європейських стандартів», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що мета даного проєкту – підтримати якість та комплексність системи моніторингу лісів в Україні і таким чином сприяти підвищенню якості даних.

Читайте також: Капібари Київського зоопарку повернулись до свого літнього вольєра: фото

Співпраця передбачає, зокрема, розробку програмного забезпечення для збору даних під час лісовпорядкування UKRTAX із використанням методів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та обробки даних; обладнання робочих місць ДЗЗ/GIS на базі ВО «Укрдержліспроєкт», створення спеціалізованої авдиторії для ДЗЗ/GIS на базі Національним університетом біоресурсів та природокористування України.

За інформацією Смаля, на реалізацію зазначеного проєкту Україна отримає €750 тисяч від чеських партнерів.

Наступним кроком партнерства стане підписання меморандуму про взаєморозуміння між Держлісагентством, Українським науково-дослідним інститутом лісівництва і агромеліорації ім. Г.М. Висоцького, ВО «Укрдержліспроєкт», НУБіП та Інститутом лісового господарства Чехії.

Нагадаємо, на кордоні з Румунією запрацювала єЧерга для автобусів.

Читати далі

Суспільство

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв

Опубліковано

Наступного тижня у Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації на початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну. 

Про це розповів мер Бучі Анатолій Федорук. 

Школу реконструювали за підтримки уряду та народу Тайваню.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

Спортивний центр розташований по вулиці Києво-Мироцька, 69. 

У будівлі є боксерський ринг і два татамі, зони розділятимуть ширмою, щоб проводити окремі заняття. 

Читайте також: Школа — це не тільки уроки! Це вчителі, які разом зі своїми учнями розвивають малі громади

Також є чоловічі і жіночі роздягальні та душові.

У Бучі відкриють оновлену школу бойових мистецтв, яку пошкодили під час окупації

У школі зможуть тренуватися до 40 дітей.

Зараз завершуються останні підготовчі роботи: монтується необхідне спортивне обладнання.

Вже визначили тренерський склад закладу, а на наступному тижні відділ Молоді та спорту Бучанської міськради розпочне формування графіків.

Нагадаємо, у столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ.

Фото: Анатолій Федорук

Читати далі

Суспільство

«Книжковий Арсенал» оголосив програму й запустив продаж онлайн-квитків

Опубліковано

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який відбудеться вже вдванадцяте, оголосив програму. Туди ввійшло близько 160 подій. Фест розпочинається 30 травня й триватиме до 2 червня. 

Про це йдеться на сайті фестивалю.

У перший фестивальний день відбудеться 14 подій: дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп і кіноперформанс. Офіційне відкриття відбудеться о 17:00, а загалом вхід на територію буде доступний до 21:00. 

Якою буде програма

Читайте також: У столиці декомунізували та реставрували стелу, присвячену героям КПІ

  • Літературна програма «Долаючи розрив»
  •  Програма для дітей і підлітків «Із широко заплющеними очима»
  •  Професійна програма, у межах якої цьогоріч запускають The Book Arsenal Fellowship Program. У межах програми «Книжковий Арсенал» відвідають іноземні видавці й літературні агенти, зацікавлені в українському книговиданні.
  • Спеціальна програма «Міста на межі» від літературного фестивалю «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським літературним музеєм.
  • Спеціальна програма «Тривання голосу» від Українського ПЕН.
  • Програма видавців, яка міститиме найбільшу кількість подій і стане наймасштабнішою за всі роки проведення «Книжкового Арсеналу»
  • Десять виставкових проєктів (назви можна подивитися тут)
  • Чотири книжкові колекції, серед яких «Найкращий книжковий дизайн – 2023»

Детальний розклад подій можна подивитися тут. Онлайн-квитки й абонементи вже можна придбати за посиланням.

Нагадаємо, додатковий період реєстрації для участі в мультитесті триватиме до 15 травня.

Фото: Книжковий арсенал

Читати далі