Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Побачив ціль – натиснув кнопку». Як працює український застосунок «єППО», що допомагає ЗСУ збивати ракети окупантів

Опубліковано

Допомогти протиповітряній обороні знищили крилаті ракети чи дрони-камікадзе росіян – просто. Для цього команда одеських програмістів створила унікальний застосунок «єППО». 

Ворожі ракети часто летять настільки низько, що радари просто не можуть їх розпізнати. І саме тут можуть допомогти звичайні українці. Достатньо дістати смартфон, вказати напрям руху цілі – і вже за кілька секунд ця інформація буде на моніторі бійців ППО. 

Застосунок вже продемонстрував свою ефективність: завдяки повідомленням мешканців півдня українські воїни приземлили російський «Калібр». Розповідаємо, як виникла ідея створити «антиракетний» додаток та як це працює.

Технологи волонтерять у своїй сфері

Андрій Кривошеєв, волонтер групи «Технарі»: Я власник компанії, яка розробляє програмне забезпечення для Європи. Десять років тому ми з командою почали працювати в різних ланках бізнесу, а з початком війни – вже за ідеологією. Свої знання сьогодні використовуємо для боротьби з окупантами. 

Ігор Астахов, волонтер групи «Технарі»: Я Senior Developer, програмую на всьому, маю великий досвід в ІТ. Якщо Андрій розробляє технічні рішення, то я – комунікаційні програми, відеоконференції тощо. Уже 20 років працюю з американською компанією.

З початком повномасштабного вторгнення, як це було й у 2014 році, я почав волонтерити. Оскільки я технар, то, звісно, почав допомагати у своїй ніші. Тож ми з колегами взялися закривати потреби армії в конкретних сферах. А потім дійшли до розробки важливих програмних продуктів спільно з військовими.

Сучасна війна неможлива без ІТ-фронту

Ігор Астахов: Раціонально ще у грудні я розумів, що вірогідність повномасштабного нападу Росії велика. Але з емоційної точки зору не дуже у це вірив. Та коли це трапилось, я був психологічно готовим і знав, що робити. Уже в перший день пішов до відомої мені військової частини і запитав, що їм потрібно. 

Андрій Кривошеєв: Мій ранок 24 лютого почався з обстрілів, як і для більшості громадян. Було тривожно, приблизно тиждень я намагався адаптуватися до нових реалій. А потім зрозумів, що треба щось робити. І вирішив зайнятися тим, що вмію найкраще. Не всі можуть воювати. Але коли кожен на своєму місці допомагає державі, це справді наближає перемогу. 

ІТ-фронт не менш важливий, ніж реальний. Нині світ влаштований так, що все дуже залежить від інформації. Панує постіндустріальна епоха. Той, хто володіє інформацією, володіє світом. 

Почали допомагати бійцям ППО

Андрій Кривошеєв: Ми з колегами-айтівцями заснували в Одесі волонтерську групу «Технарі», неформальним лідером якої став Геннадій Сульдін. Одразу ж звернулися до військових, аби дізнатися їхні актуальні потреби. Спершу не йшлося про якісь технічні рішення. Ми шукали матраци, каримати, спальники.

Бійці сил протиповітряної оборони потребували конкретних речей. Це, скажімо, біноклі та лазерні відстанеміри. Ми зайнялися пошуком та тестуванням найкращого обладнання у контексті «ціна-якість». Це займало багато сил і ресурсів команди.

Переданий бійцям бінокль волонтерами групи «Технарі». Фото: Facebook / Gennadiy Suldin 

Зараз у нас ще є проєкт, у межах якого ми хочемо купити велику кількість зенітних прожекторів. Вони мають певні особливості, їх не виготовляють ані на території нашої країни, ані у країнах поблизу. Тож просто піти в магазин і придбати прожектор з потрібними характеристиками не вийде. Але ця річ дуже потрібна для припинення нічних атак.

Вигадали рішення, яке здавалося очевидним

Андрій Кривошеєв: Коли ми закрили базові потреби бійців ППО, вони розповіли про ще одну проблему, яку потрібно було якось вирішити. З’ясувалося, що російські ракети – а, як виявилося згодом, і «шахіди» – часом летять дуже низько. На певних висотах радіолокатори не завжди, а часом і ніколи, не можуть їх зафіксувати. Це проблема не тільки України, а й світу. Крилаті ракети розроблялися так, аби їх не бачили радари. Вони летять максимально низько та буквально «зливаються» з рельєфом.

Проте військові не розуміли, яке рішення може допомогти. Для них це було новим викликом, як і для нас. Власне, ніде у світі не було рішення. Ми почули їхню проблему та сіли обговорювати, що ж може допомогти.

Читайте також: Заряджає 25 телефонів та Starlink. 15-річний винахідник зі Львова створює унікальні повербанки для ЗСУ

Відомий чат-бот «єВорог» не став тим рішенням, яке шукали бійці. Поки людина його відкриє, щось напише, надішле – ракета вже пролетить. Потім ці дані кудись мають потрапити, хтось їх має опрацювати. А з цим можуть бути труднощі, адже, наприклад, Івановок та Олександрівок в Одеській області є декілька. До того ж не дуже зрозуміло, як ці дані мають отримувати військові. Тобто шлях повідомлення від користувача до бійців – надто довгий. А потім на основі цих даних потрібно ще й видати певний наказ.

Нам одразу ж спало на думку, що система передачі даних має працювати простіше. І, власне, коли виникла ідея «єППО», хтось із команди сказав: «Це вже точно хтось робить, це ж очевидне рішення». Але ні, ніхто цим до нас не займався. Тож ми почали пробувати.

Українці в тилу можуть допомогти ППО

Андрій Косяк, волонтер групи «Технарі»: Ідея створити простий у користуванні додаток, через який українці могли б надавати координати ракет, виникла у квітні. Першу презентацію ми зробили вже наступного місяця. Процес був дуже складним, адже потребував погодження та рекомендацій військових. Було багато різних експериментів.

Для розробки «єППО» ми виділили фахівців із команди, яка працювала на комерційній основі. Зараз усі вони – волонтери. Ми ні за що не беремо кошти й робимо все можливе задля перемоги.

Ми були впевнені, що в Україні досить багато відповідальних громадян, які можуть покращити наведення та супроводження цілі. Адже ми живемо у тилу, і маємо його захищати.

Найважливіше – передавати координати в селах

Андрій Косяк: Важливо, що ракета під час польоту може багато разів змінювати траєкторію. Вона може летіти з моря, але заходити в Одесу з півночі. Відповідно, потрібно коригувати її збиття. З іншого боку, у нас велика країна: ракета, яка прямує до Львова, проходить велику частину території. І на всій протяжності прольоту є люди, які можуть її побачити, натиснути кнопку, а ППО – відпрацювати ціль.

Використання додатка «єППО». Фото: Вікторія Коломієць

Люди мають смартфони, і завдяки нашому застосунку вони перетворюються на зброю. Особливо нас цікавить зона покриття там, де маленька щільність населення. Адже якщо ракета «проскочила» перший радар на лінії, то далі побачити її буде значно складніше.

Саме тому українці в маленьких населених пунктах – це ті, хто найпершими мають передавати бійцям координати повітряних цілей. Умовно кажучи: громадянин, який копає картоплю на городі, побачив ракету, дістав телефон, натиснув кнопку і копає собі далі. А протиповітряна оборона збиває ворожу ціль.

Орієнтували на прохання та критику військових

Андрій Косяк: Військові ППО – це найосвіченіша частина армії. Вони – технарі й інженери. У них навіть швидкість мислення інакша. Вони не мають часу на розхитування, перекур тощо. Один із командирів сказав, що закінчив військову академію з «червоним» дипломом. Зрозуміло, що ця людина точно щось вчила, і її підготовку підтверджують конкретні результати.

Коли ми розповіли знайомим офіцерам про ідею «єППО», то не знали, як вони це сприйматимуть. Але ідея їм сподобалася. Вони висловили свої побажання, а після релізу – критику. Для нас було дуже важливо отримати їхню підтримку.

Геннадій Сульдін (ліворуч) і Андрій Косяк (праворуч). Фото: Facebook / Gennadiy Suldin 

Головна пропозиція бійців полягала в тому, що потрібно якось ідентифікувати людину, яка передає координати. Важливо, аби натовп окупантів чи якась умовна ДРГ не надавали бійцям неправдиву інформацію. Це питання безпеки.

І нам вдалося знайти рішення, яке допомогло оптимально розвʼязати це питання. Ми співпрацювали з командою Мінцифри та змогли додати в «єППО» авторизацію через «Дію». Нас дуже виручило, що цифрова держава вже існує.

Сам застосунок «єППО» – дуже простий. Найбільше у користувачів було труднощів саме під час авторизації через«Дію»: її або ще не було на смартфоні, або потрібно було активувати.

Передати координати можна за лічені секунди

Андрій Косяк: Тепер кожен із нас може взяти участь у розбудові першої у Світі мережевої системи ППО. Для цього потрібно лише встановити додаток «єППО» на свій смартфон, за кілька секунд пройти авторизацію та натиснути кнопку «Тест», аби переконатися, що все працює. А далі залишається сповіщати зенітників про відому вам загрозу з неба.

Якщо ви побачили повітряну ціль, наприклад, крилату ракету чи дрон-камікадзе, треба відкрити додаток, вибрати тип повітряної цілі, направити смартфон у напрямку руху цілі та натиснути велику червону кнопку. І це все. Вже через декілька секунд фахівці ППО побачать вашу відмітку на мапі, вона доповнить радіолокаційну інформацію, а летюча загроза буде знищеною.

Використання додатка «єППО». Фото: Вікторія Коломієць

Трохи складніше з визначенням повітряної цілі вночі. Проте безпілотники радше схожі на летючий мопед чи бензопилу. Натомість ракета має своєрідний свист, який важко з чимось сплутати. Та якщо ви все ж не можете розпізнати, що саме летить над головою, це не проблема. Найголовніше і першочергове – передати координати. А далі бійці розберуться.

Застосунок уже встиг стати вірусним

Андрій Косяк: Наш додаток уже пройшов верифікацію Google. Він працює на операційній системі Android, а найближчими тижнями стане доступним і для користувачів iOS. Програма для Іphone вже написана, тестування завершилося, інтеграцію до «Дії» налаштували. Чекаємо на валідацію від AppStore. Як каже Олексій Арестович, буквально 2-3 тижні. 

Чому наш додаток став вірусним? Тому що всі підсвідомо розуміють, що це працюватиме. Так, ми боялися великої кількості даних. Та загалом розуміли, що саме будемо з ними робити. І тому все працює чудово.

Завантаження додатка «єППО». Фото: Вікторія Коломієць

А ще важливо, що ми працюємо у тісній співпраці з військовими, тому «єППО» дійсно допомагає збивати повітряні цілі. Бійці витрачали час на нас, цивільних, розуміючи, що цей застосунок їм дійсно потрібен.

Особисто ми – команда «Технарі» – ще не використовували додаток за прямим призначенням. Ми мешкаємо у великому місті, куди ракети переважно не долітають, адже в нас, як я вважаю, найкраща ППО в країні.

Встановіть додаток собі та рідним

Геннадій Сульдін, волонтер групи «Технарі»: 22 жовтня зранку на півдні України відбулося перше бойове застосування «єППО» по російській крилатій ракеті. «Калібр» летів на дуже малій висоті та локаційно не спостерігався. Але українці побачили ракету та сповістили військових за допомогою додатку. Зенітники за кілька секунд отримали дані та збили повітряну ціль. А 25 жовтня за допомогою нашого додатка зенитники знищили два дрони-камікадзе Shahed 136.

Андрій Косяк: Ми б дуже хотіли, аби президент Володимир Зеленський та Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залежний публічно заявили, що на їхніх смартонах встановлено застосунок «єППО». А ще – закликали українців зробити так само. Це допоможе охопити більшу кількість громадян, готових передавати військовим координати ракет та безпілотників. Наразі наш додаток вже встановили понад 180 тисяч людей.

І я б дуже хотів, аби цей застосунок був у кожного з нас. Встановіть його собі, друзям, рідним. Особливо тим, хто живе в селах. Це неймовірно важливо для наближення нашої перемоги. Смартфон може бути зброєю. І кожен українець може і має стати ланкою системи протиповітряної оборони України.

Суспільство

«Воскресіння»: у Києві відкривається виставка робіт студентів академії імені Бойчука

Опубліковано

У Національному музеї літератури України 8 травня відкриється виставка «Воскресіння», яка репрезентує твори Олени Осадчої і студентів сакрального відділення Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

“Представлені в експозиції твори іконопису і фрески були виконані в межах навчальних дисциплін другого курсу «Робота в матеріалі» і четвертого курсу «Основи іконографії» на бакалаврському рівні. Більшість робіт створені протягом 20017–2020 років”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Які гранти для українського бізнесу доступні в травні: пропозиції для підприємців

Окрема тема виставки – подія, що сталася з Академією Бойчука 25 березня 2024 року, коли в одну з будівель навчального корпусу влучила частина російської надзвукової ракети і вщент зруйнувала приміщення, де зберігалися золоті фонди дипломних робіт студентів Академії. До запропонованої експозиції включені фото зруйнованих будівель Академії й інсталяція, створена з фрагментів цегляних стін та арматури. На виставці також представлені понівечені твори сакрального мистецтва.

Центральним експонатом виставки є ікона Архангела, яку було знайдено під завалами та відреставровано.

Відкриття виставки заплановано на 16 годину.

Виставка експонуватиметься з 8 травня по 8 червня.

Нагадаємо, історик показав архівне фото батьків відомої американської акторки з українським корінням.

Фото: Мінкульту

Читати далі

Суспільство

Як і навіщо у Запорізькій поліції з’явився жіночий простір (ВІДЕО)

Опубліковано

Поліціянтка Катерина Оксова працює в секторі протидії домашньому насильству, але навесні 2023 року їй довелося рятувати людей від іншої агресії — військової. Адже її екіпаж одним з перших прибув до багатоповерхівки, в яку прилетіла російська ракета. Увечері мріяла про одне — змити з себе той страшний день. Але не було де… Як Український Жіночий Фонд та Коаліція 1325 за підтримки Уряду Канади допомагають українським полісменкам вистояти в найтяжчий період їхньої служби та навіщо в Запорізькому районному відділенні поліції з’явилися зручні ліжка, дивіться у відео від ШоТам!

Поліцейська Катя 7 років мріяла про душ на роботі. Тепер у неї є власна шафка та зручне ліжко. А у відділенні з’явився безпечний простір для спілкування із постраждалими. Катерина Оксова прийшла у патрульну поліцію Запоріжжя у 2016 році.

“Пішла я заради того, щоби бути учасником реформи. Щоби я могла у житті щось після себе залишити”, – каже інспекторка сектору протидії домашньому насильству.

Читайте також: Як переселенці змінюють місцеве самоврядування в Здолбунівській громаді (ВІДЕО)

Згодом Катя перевелася до сектору протидії домашньому насильству. Бо сама вчила своїх 3 дітей, що сім’я це місце, де повинно бути безпечно. Щодня Катя з напарником мали по 7 викликів і ставили на захист постраждалих. А навесні 2023 її екіпаж приїхав першим на місце влучання ракети. Вона та її напарник кинулися рятувати людей з палаючого будинку.

“Ми всі були у пилу від того, що була пожежа у будинку, і на той момент, коли ми знімалися із місця прильоту, була певна необхідність прийняти душ та переодягнутися у чистий одяг, бо цей був забруднений і для подальшого несення служби він був просто непридатний”, – каже інспекторка.

“Ми перебуваємо майже на лінії бойового зіткнення, і дуже часто ми стикаємося із проблемами та викликами, які не властиві Національній поліції України. Це надання першої домедичної допомоги та евакуація населення”, – каже інспектор сектору протидії домашньому насильству Євген Токарєв.

Війна загострила потребу в окремому просторі не тільки для поліціянток. Безпечної кімнати потребували постраждалі жінки та підлітки. Проблему вирішили завдяки співпраці із Коаліцією “Запоріжжя 1325”. Вона працює над імплентацією Національного плану “Жінки. Мир. Безпека.” План наголошує на важливій ролі жінок у врегулюванні конфліктів та відновленні миру.

“В Коаліції наша організація відповідає за комунікацію з сектором оборони та безпеки. Ми вирішили, що є потреба в інфраструктурних змінах в Нацполіції Запоріжжя це пов’язано із створенням умов для несення служби жінок-поліцейських”, – каже ГО “Безпековий простір”, член Коаліції “Запоріжжя 1325” Тимофій Сайтарли.

За підтримки Українського Жіночого Фонду у відділі Каті з’явився такий простір. Найбільше поліціянтки чекають на душову, вона поки на стадії ремонту. А власна кімната вже допомагає перезавантажитися між виїздами. Тепер після зміни Катя має сили відразу перемкнутися на роли мами 3 дітей. Це допомагає Каті ефективніше працювати та реагувати на безпекові виклики.

Нагадаємо, Великобританія надала грант на виробництво відновлюваного водню на Одещині.

Фото: ШоТам!

Читати далі

Суспільство

Центр підготовки операторів БПЛА «Крук» запустив проєкт «На Крилах» із серією курсів для військових

Опубліковано

Центр «Крук» спільно з компанією «Кернел» запустили проєкт «На Крилах» із навчальними курсами для підготовки операторів БпЛА. У межах проєкту військовослужбовці й ветерани можуть пройти безкоштовний навчальний курс «Мультикоптер» з аеророзвідки й корегування, курс оператора FPV-мультиротора чи БпЛА літакового типу.

Про це йдеться на сайті Центру «Крук».

Під час першого тижня навчання учасники вивчатимуть теорію й матимуть заняттях на льотних тренажерах (симулиторах). У кінці тижня вони здаватимуть теоретичний іспит, щоб отримати доступ до подальших польотів на полігоні, які триватимуть до здачі льотного іспиту й отримання сертифікату.

Читайте також: У Дії можна подати заяву у Міжнародний реєстр збитків: як це зробити

Курси тривають від двох до чотирьох тижнів, а проєкт «На Крилах» – до вересня 2024 року. У межах проєкту планують підготувати близько 700 операторів дронів усіх типів. Подати заявку можна тут.

Навчальні курси «Крука» сертифіковані Міністерством оборони України. Після проходження навчання учасники отримають сертифікат і льотну книжку зовнішнього пілота, у якій буде вписано наліт за час навчання.

Нагадаємо, на вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії.

Фото: Центр «Крук»

Читати далі