Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Наші студенти ламають стереотипи». Університет Третього віку в Хмельницькому навчає пенсіонерів-переселенців

СПЕЦПРОЄКТ

Опубліковано

Навчатися ніколи не пізно – цю істину вже п’ять років поспіль доводять студенти Університету третього віку, створеного на базі Хмельницького міського територіального центру надання соціальних послуг. Університет відвідують пенсіонери, які не погоджуються з тим, що здобувати освіту – це справа тільки для молоді. Його слухачі активні, спраглі до знань, комунікабельні та відкриті до нового досвіду.

Цього року до навчальних груп долучилося чимало людей, які знайшли прихисток у місті Хмельницькому. Вони вивчають мови та історію України, опановують комп’ютер і смартфон, займаються аеробікою і малюють. Кураторка проєкту Марина Куриляк розповіла ШоТам, хто може стати студенткою або студентом Університету третього віку, як пенсіонери застосовують здобуті знання та як навчання сприяє адаптації переселенців.

Марина Куриляк

кураторка Університету третього віку

Пенсіонери у нас навчаються з 2017 року

Університет третього віку – це соціально-педагогічна послуга, завдяки якій пенсіонери можуть навчатися, знаходити однодумців, розширювати своє коло спілкування та просто цікаво й корисно проводити час. Починаючи із 2017 року, Університет відкриває свої двері для охочих навчатися. Незважаючи на світову пандемію коронавірусу та воєнний стан в Україні, ми намагаємося дати людям можливість займатися, хоча б у невеликих групах.

Як і в класичних вишах, своїх відвідувачів ми називаємо студентами. Ними можуть стати жителі Хмельницького та Хмельницької міської територіальної громади, які вийшли на пенсію: жінки від 55 років і чоловіки від 60. З початком повномасштабної війни до міста переїхало багато людей з регіонів, де особливо небезпечно. Тож переселенці, які вже отримали довідку внутрішньо переміщеної особи, також можуть скористатися нашою послугою та долучитися до навчальних груп.

Музичний урок в Університеті третього віку

24 факультети: від іноземних мов до хореографії

Перше, що зазвичай цікавить людей, – це вартість навчання. У нас воно безкоштовне. Ми пропонуємо 24 факультети, з яких можна обрати два. Серед них: основи вивчення оргтехніки та смартфона, українська, польська, англійська, німецька та італійська мови, основи збереження здоров’я, християнська етика, психологія, рукоділля, крій, пошиття та ремонт одягу, фольклор, історія України, живопис, образотворче мистецтво, академічний малюнок, хореографія, оздоровча аеробіка та фітнес, хоровий та вокальний спів, театр та спів, агроландшафт, правознавство тощо.

Ми набираємо групи від 15 осіб, заняття проводяться один раз на тиждень, а навчальний рік триває з вересня по травень. Студент або студентка протягом цього періоду можуть відвідувати заняття з одного чи двох факультетів, а наступного року поглибити знання з обраних дисциплін або ж обрати інші напрямки. Часто наші слухачі хочуть вдосконалити вміння спілкуватися іноземною мовою та продовжують віддавати перевагу відповідному факультету. 

спільнота пенсіонерів

Ми пропонуємо ті або інші дисципліни, досліджуючи інтереси пенсіонерів. Наприклад, люди поважного віку хочуть іти в ногу із часом, бути в тренді, говорячи сучасною мовою, і бажають опанувати роботу з комп’ютером і користування смартфоном. Їхні діти купують їм мобільні телефони, і ми навчаємо студентів завантажувати застосунки, сплачувати комунальні платежі через смартфон і спілкуватися в соціальних мережах. Цього року одними з найпопулярніших напрямків стали вивчення смартфона, комп’ютера, а також українська мова, психологія та хореографія. На кожен з них уже набрано дві-три групи. Наші слухачі обирають собі факультети і для розвитку, і для творчого дозвілля.

Вивчають мови, щоб подорожувати й допомагати онукам з уроками

Випускники Університету третього віку застосовують здобуті знання залежно від власної мотивації та обраних факультетів. Через повномасштабне вторгнення багато українців цього року виїхали за кордон, серед них були й наші студенти. Вони розповідали, що знання англійської та німецької мов їм дуже допомогли в спілкуванні й адаптації на новому місці.

Часто наші відвідувачі вивчають мови тих країн, де тепер живуть їхні діти й інші родичі. Нещодавно до нас прийшли чоловік і дружина, які хотіли вивчити німецьку, тому що їхня дочка переїхала до Німеччини. Вони планують провідати її та вільніше почуватися за кордоном, знаючи мову. Слухачам Університету третього віку важливо розширювати свої кордони й мати можливість подорожувати. Також згадую історію своєї сусідки, яка прийшла до нас вивчати польську. Її онук вивчав цю мову в школі, і жінка хотіла допомагати йому виконувати домашні завдання.

Університет третього віку навчає пенсіонерів користуватися смартфоном

Нині у нас багато охочих вивчати іноземні мови, і ми шукаємо викладачів, тому що нам бракує кадрів. Зокрема, є велика зацікавленість в англійській і польській мовах, тож ми запрошуємо відповідних фахівців, відкритих і готових працювати з людьми похилого віку, які ділитимуться своїми знаннями. Це можуть бути як студенти вишів, які хочуть здобути викладацький досвід, так і спеціалісти у своїх сферах, наприклад, вчителі в школі.

Багато хто зі студентів додатково шукають якийсь підробіток. Вони навчаються працювати зі смартфоном і комп’ютером, зокрема, для того, щоб уміти гарно сфотографувати якусь річ, обробити знімок і виставити на продаж на платформі онлайн-оголошень. Знання, якими діляться наші викладачі, стають у пригоді й у побутовому житті – наприклад, коли потрібно передати показники лічильників або оплатити певні послуги онлайн.

Наші студенти створюють мурали у Хмельницькому

Також студенти застосовують на практиці знання, здобуті на творчих дисциплінах. Зокрема, слухачі курсу живопису почали оздоблювати свої під’їзди та ґанки. У 2020 році група погодила з директором ідею створити мурал у місті. Ми підготували стіну, а студенти розписали її. Цього року вони знову взялися за мурал, нині він на українську тематику, і в останні теплі дні вони закінчують роботу над ним. Відвідувачі Університету третього віку вдосконалюють свої вміння, і в них виходить дедалі краще. 

мурал від пенсіонерів, які відвідують Університет третього віку

Навчання під час воєнного стану 

Коли сталося повномасштабне вторгнення, у нас спочатку, звісно, був шок. Ми припинили навчальний процес і не знали, як бути далі. Трохи згодом ми відновили заняття в онлайн-форматі, а потім повернулися до звичайних зустрічей в Університеті офлайн. Студенти дуже цього хотіли, щоб мати змогу відволіктися, повернутися до спілкування й нормального життя, наскільки це було можливо. Для них навчання у нас – це розрада на пенсії. Ми прислухалися до наших відвідувачів, забезпечили їм умови для занять і продовжуємо це робити. Ознайомили їх з інструкціями, як діяти під час повітряної тривоги, і запустили навчальний процес.

Цього року ми розпочали заняття в середині вересня. Ми ще й досі працюємо над запусками інших груп і факультетів. Уже понад 300 людей подали заяви на навчання, і до нас ще можна долучитися. Університет третього віку запрошує охочих долучитися до груп «Правознавство» та «Крій, пошиття та ремонт одягу». Ці факультети ще очікують нових студентів, і коли група збереться, будуть стартувати. Серед людей, які вже подали заяви, щонайменше 25 – це внутрішньо переміщені особи, які переїхали до Хмельницького здебільшого зі східних регіонів України.

Університет третього віку

Переселенці охоче записуються на українську мову, історію та смартфони

Ми переконані, що навчання в Університеті третього віку може сприяти адаптації переселенців у Хмельницькому, який для більшості з них є абсолютно новим містом. Адміністрація та викладачі Університету їх тут тепло зустрічають. Внутрішньо переміщені особи можуть познайомитися з людьми з подібними інтересами, відволіктися від гнітючих думок, здобути нові знання й навички. А також підтримати своє здоров’я на уроках аеробіки. Загалом усе, щоб не відчувати себе залишеними поза бортом.

Більшість переселенців записалися на факультет української мови. Оскільки, перебуваючи в російськомовному середовищі, багато хто з них не мав можливості вивчати українську, нині вони можуть поліпшити свої знання на наших заняттях. Актуальними дисциплінами для переселенців також стали історія, робота з комп’ютером, опанування смартфона, німецька мова, живопис і аеробіка.

навчання для пенсіонерів, що проводить Університет третього віку

Навіть під час війни нашим студентам – і хмельничанам, і переселенцям – важливо навчатися, щоб не бути самотніми та протидіяти стресу разом. Потрібно докласти багато зусиль, щоб здобувати освіту в поважному віці. Однак ми робимо все можливе, щоб підтримати людей у цьому й організувати навчання, від них потрібне тільки бажання й готовність долучитися. Ми пишаємося нашими слухачами й випускниками, оскільки вони не бояться ламати стереотипи.

Можливості

У Києві триває реєстрація стартапів “Стійке місто”: як взяти участь

Опубліковано

У Києві до 9 червня триває реєстрація стартапів на акселераційну програму “Стійке місто”. Київська міська державна адміністрація, КПІ ім. Ігоря Сікорського та Інноваційний Холдинг «Сікорські Челендж» започаткували акселераційну програму «Стійке місто», спрямовану на вирішення результатів пошкодження енергетичної інфраструктури та впровадженню технологій, націлених на стійкість будівель.

Про це повідомляє Київська міська рада.

Метою програми є виявлення та впровадження кращих інноваційних проєктів, які вирішують ті чи інші проблеми місті, які виникли внаслідок ворожих обстрілів і руйнувань інфраструктури і будинків.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Наразі заявки вже подали 20 команд.

Це можуть бути аналітичні системи енергетичного менеджменту, програми для визначення стійкості будівель, інтерфейси для відображення енергомоніторингу та інше.

Подати свій проєкт можна за посиланням.

Нагадаємо, у ПАР для спецпризначенців зібрали унікальний пікап.

Фото: КМР

Читати далі

Суспільство

У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині європейських країн на сході України

Опубліковано

У Києві на Михайлівській площі з 21 травня до 4 червня творці фільму «Євродонбас» презентують вуличну виставку, присвячену культурній спадщині європейських країн на сході України, яку залишили бельгійські, французькі, німецькі, британські та американські промисловці на зламі ХIX–ХX століть.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Досі існує міф, що розбудова одного із найбільших промислових регіонів України належить Совєтському Союзу. У суспільному дискурсі мало порушується тема внеску європейських інвесторів у заснування містечок, розвиток промисловості та суспільного життя на Донеччині та Луганщині задовго до приходу радянської влади», – йдеться в повідомленні.

Так, метою виставки є розповісти про історичну спадщину Маріуполя, Дружківки, Нью-Йорка, Лисичанська, яку будували промисловці з країн Європи, а також показати стан і руйнацію архітектурних пам’яток до та після повномасштабного вторгнення Росії.

«Ми прагнемо розповісти про спадщину європейських країн на Донеччині та Луганщині якомога ширшій авдиторії – і в Україні, і за кордоном. Зокрема, для того, аби спростувати міф про виключно радянське походження Донбасу, яке постійно просуває Росія. Тому після роботи над фільмом «Євродонбас» наша команда вирішила ініціювати вуличну виставку для киян. Адже, на жаль, переважна більшість будівель, які ми демонструємо на виставці, вже знищені російськими окупантами», — зазначила продюсерка і авторка проекту Анна Паленчук.

Зокрема, на виставці представлена історія будинку британця Джона Г’юза, який заснував Донецьк. Також можна дізнатись прo гімназію у Лисичанську, яку залишили бельгійці, млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, який збудували німці, комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями, французьку спадщину Дружківки тощо.

Крім того, у межах виставки відбудеться показ документального фільму «Євродонбас» режисера Кoрнія Грицюка в інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності 9 травня 2024 року о 17.00.

Виставка є частиною комплексного культурно-просвітницького проєкту присвяченого спадщині європейських країн на Сході України, який реалізує кінокомпанія «435 ФІЛМС», вона буде доступна українською та англійською мовами.

Цей проєкт включає документальний фільм «Євродонбас» (продюсерка Анна Паленчук, режисер Корній Грицюк), аудіоподкаст «Євродонбас: Німецька спадщина» та онлайн-проєкт «Європейська індустріальна спадщина на Сході України» ( у співпраці з фондом «Ізоляція»).

Читайте також: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Проєкт «Європейська спадщина Донеччини та Луганщини» підтриманий у рамках програми (re)connection UA 2023/24, що реалізується ГО «Музей сучасного мистецтва» та Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) у партнерстві з UNESCO @unesco, та фінансується через Надзвичайний фонд спадщини UNESCO та ініціативу UNESCO-Ашберг для митців та культурних професіоналів.

Партнери виставки – посольство Королівства Бельгія в Україні, Міністерство закордонних справ України, Міністерствo культури та інфoрмаційнoї пoлітики України, Український інститут національної пам’яті, Націoнальний музей Ревoлюції Гіднoсті, міжнародний благодійний фонд «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив».

Нагадаємо, бійці ЗСУ показали, як розписують писанки на Великдень 2024 під Бахмутом.

Фото: МКІП

Читати далі

Суспільство

У Швеції відбулася церемонія відкриття Євробачення-2024

Опубліковано

У шведському місті Мальме у неділю, 5 травня, відбулася церемонія відкриття пісенного конкурсу “Євробачення-2024”.

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначається, так званим Бірюзовим хідником пройшли всі цьогорічні учасники конкурсу, крім ізраїльської делегації, оскільки сьогодні вшановують пам’ять жертв Голокосту.

Представниці від України alyona alyona & Jerry Heil вийшли на бірюзовий хідник у вбранні з підвішеними ключами. Вони символізують втрачені домівки через війну в Україні — коли ключ є, а дому вже немає.

Читайте також: Google запускає додаткову програму грантів для українських стартапів на 10 мільйонів гривень

Артистки подарували ведучому український великодній кошик і показали традицію “битися” крашанками. Співачки також нагадали, що збиратимуть кошти на відбудову гімназії у Дніпропетровській області.

68-й пісенний конкурс “Євробачення” проходить у шведському місті Мальме. Перший і другий півфінали відбудуться 7 та 9 травня, грандфінал — 11 травня.

Україну на конкурсі представляє дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею Teresa & Maria. Вони виступлять у першому півфіналі. Номер для співачок поставила українська режисерка, номінантка на “Ґреммі” за найкраще музичне відео Таню Муіньо.

Нагадаємо, картини, на яких зображені українські волонтери та лікарка з Маріуполя, покажуть у Парижі та Нью-Йорку.

Фото: Суспільне

Читати далі