Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

89 день війни. Хроніка боротьби. Головні перемоги України та українців

Опубліковано

89-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

18:10

ІТ-армія України з 16 по 22 травня атакувала понад 400 онлайн-ресурсів РФ, серед них магазин застосунків NashStore – російський аналог AppStore та GooglePlay.

17:45

Бійці 30 ОМБр знищили російську вантажівку «Урал», наповнену боєприпасами.

17:20

На Закарпатті офіційно запрацював ІТ-кластер. Заявки на вступ подали вже майже 100 компаній та 300 ФОПів.

16:50

Українські партизану знову пошкодили бронепотяг російських військ у Мелітопольському районі Запорізької області.

16:35

Українські військові захопили танк Т-72 та дві БМП, які окупанти покинули після невдалої спроби прорватися через річку Сіверський Донець.

16:15

У Львівській області планують побудувати 60 житлових будинків для внутрішньо переміщених осіб.

15:50

Воїни Збройних сил України звільнили від російських окупантів 24 населені пункти Харківської області.

15:30

Бійці Закарпатської бригади розгромили пункт дислокації командного складу російської армії, поціливши в нього з гаубиці зразка НАТО.

14:30

Роскомнадзор надіслав команді ШоТам листа з погрозою блокування ресурсу на території Росії. Причина – опублікований нами рецепт приготування коктейлів Молотова для відсічі окупантам. Відповідь нашої редакції – за цим посиланням.

13:55

Українці продовжують активно повертатися з-за кордону. Лише за минулу добу, 22 травня, додому прибули 44 тисячі наших громадян.

13:15

Український футболіст Олександр Зінченко в складі «Манчестер Сіті» вчетверте став чемпіоном АПЛ. Свою перемогу гравець присвятив Україні, огорнувши кубок синьо-жовтим прапором.

12:30

Бійці 14 ОМБр знищили бронетехніку окупантів влучним пострілом з українського протитанкового комплексу «Стугна».

12:15

Воїни Збройних сил України почали використовувати автоматичні гранатомети Mark 19 калібру 40мм американського виробництва.

11:50

23 травня стартує новий безкоштовний курс із IT для школярів 9–11 класів, повідомили у пресслужбі компанії GlobalLogic.

Уроки курсу IT Choice проводитимуть програмісти, бізнес-аналітики, тестувальники, менеджери, рекрутери, дизайнери та багато інших фахівців компанії GlobalLogic. Вони розкажуть про специфіку IT-сфери, її напрямки та тренди.

11:10

Військовий розвідки США, офіцер спецпризначення Брет Веліковіч прибув до Львова та передав для ЗСУ дрон вартістю близько 1 млн гривень.

10:45

Українські захисники знищили на Запоріжжі ворожий контрольно-спостережний пункт батальйону та позицію бойової охорони.

10:30

У Боярській лікарні в Київській області створили нове реанімаційне відділення, повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров′я України.

10:00

5 березня над Черніговом українські захисники збили російський літак. Серед тих, хто того дня стріляв по ворожому літаку, був і місцевий пенсіонер Володимир Федорович. Неймовірну історію героя розповіли у Державній прикордонній службі України.  

Почувши в небі гул, чоловік схопився за рушницю та почав стріляти. За кілька секунт літак упав. Достеменно невідомо, хто саме збив той літак, але те, що до цього доклався Володимир Федорович — гарантовано.

09:30

У понеділок, о 14.00 Укрпошта починає продавати марку «Руський воєнний корабль ВСЬО».

09:00

Збройні сили України ліквідували підрозділ 76-ї десантно-штурмової дивізії окупантів із Пскова.

08:00

У неділю, 22 травня, близько 13:00 ворог завдав ракетного удару по об’єктах інфраструктури Житомирської області. Усі чотири крилаті ракети було знищено підрозділами протиповітряної оборони.

Суспільство

Відсьогодні в Україні розпочалася реєстрація на вступні іспити для магістрів та аспірантів: який алгоритм

Опубліковано

Відсьогодні в Україні розпочалася реєстрація на вступні іспити для магістрів та аспірантів. Основний період реєстрації триватиме з 7 до 29 травня включно, а з 17 до 21 червня буде додатковий період для тих, хто не зміг зареєструватися в основний.

Про це повідомляє МОН.

Реєстрацію на ЄВІ або ЄФВВ проводять приймальні комісії ЗВО (як особисто, так і дистанційно).

Алгоритм реєстрації

  1. Сформуйте комплект сканованих копій або фотокопій реєстраційних документів:
  • Заява-анкета з вашим електронним підписом для отримання екзаменаційного листка (при заповненні заяви-анкети вкажіть місце, де ви бажаєте скласти іспити, та оберіть не предметні напрямки).
  • Копію документа, що посвідчує особу.
  • Документ, що підтверджує ваш РНОКПП або причину його відсутності.
  • Документ про здобутий ступінь вищої освіти (якщо завершили навчання в минулі роки).
  • Довідку щодо планового строку завершення навчання та отримання диплома у 2024 році.
  • Фотографію для документів (кольорової або чорно-білої) із зображенням, що відповідає вашому досягнутому віку.
  • Медичний висновок (форма 086-3/о) (за необхідності для спеціальних умов під час вступу).

Читайте також: Які зміни відбудуться в Україні в травні: пенсії , НМТ, свята

2. Надішліть на електронну адресу приймальної комісії скановані копії або фотокопії реєстраційних
документів.

3. Отримайте скановану копію екзаменаційного листка на свою електронну адресу.

Більше деталей за посиланням.

Нагадаємо, рух «Єдині» запускає новий курс з переходу на українську мову.

Фото: МОН

Читати далі

Суспільство

Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

Опубліковано

У вівторок, 7 травня, відбудеться перший півфінал “Євробачення-2024” у Мальме, де 15 учасників будуть змагатися за право представити свою країну у фіналі. Україну у цьому півфіналі представлятимуть дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria”, а їх виступ заплановано під пʼятим номером.

Про це повідомляє Суспільне.Культура.

Телеканал Суспільне Мовлення забезпечить пряму трансляцію “Євробачення” на кількох платформах, включаючи телебачення та цифрові платформи, щоб глядачі мали можливість дивитися подію онлайн.

Де буде показана трансляція

Коли: півфінал розпочнеться 7 травня о 22:00.

Читати також: Українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN

Де можна проголосувати?

Голосування у півфіналі розпочнеться після виконання останньої пісні і триватиме приблизно 15–25 хвилин.

Глядачі матимуть можливість віддати свої голоси за допомогою застосунків для iOS, Android або Windows. Зокрема, через цей додаток можна буде голосувати з країн, які не беруть участь у конкурсі.

Також із країн, які не беруть участь у конкурсі, можна проголосувати через спеціальний сайт. Голосування для таких глядачів розпочнеться після закінчення трансляції другої генеральної репетиції обох півфіналів напередодні ввечері та завершиться на початку прямого ефіру.

У півфіналах можуть голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Кожен глядач може проголосувати до 20 разів за представників країн, які йому подобаються.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати.

Фото: alyona alyona & Jerry Heil

Читати далі

Суспільство

Уроки Незламності: спільний проєкт про Героїв від Стріткод, Освіторія.Медіа та ШоТам

Опубліковано

У травні стартує всеукраїнський проєкт “Уроки Незламності”. Його спільно з ГС “Освіторія” та медіа “ШоТам” реалізує ГО “Історична платформа”. Уроки спрямовані на формування достовірних історичних знань у дітей та підлітків, вони в цікавому форматі знайомлять з життям незламних українців у різні часи.

Команда “ШоТам” долучилася до проєкту “Уроки Незламності”, щоб показати дітям та підліткам, які українці стійкі та круті. Попри численні виклики, з якими їм доводилося і доводиться стикатися. Саме “ШоТам” створює короткі інформативні відео про постатей.

Сама ідея Уроків належить ГО “Історична платформа”, яка наприкінці минулого року запустила краудфандинговий збір на платформі “Моє Місто” для підготовки матеріалів про незламних українців і розробки на їхній основі тих самих Уроків Незламності.

“Ми отримали 439 заявок від шкіл на матеріали для Уроків. Це школи з усіх куточків України. Буквально — зі всіх, тобто і з Донецької області, і з Луганської. Окрім, хіба що, Криму”, — каже авторка збору і співзасновниця ГО Наталя Демідова. 

В рамках проєкту були підготовлені матеріали про діячку культури Людмилу Старицьку-Черняхівську, військову формацію Січові Стрільці, дисидента Олексу Тихого, офіцерку та науковицю Олену Степанів та багатьох інших.

“Робота з дітьми — один з ключових напрямків нашої організації. Ми дуже раді можливості реалізувати її з такими потужними партнерами”, — каже голова і співзасновниця ГО Інна Крупник.

Освіторія.Медіа долучилася до проєкту як розробник Вчительського конструктора Уроків Незламності — універсальної методики з набором інструментів для вчителя, щоб провести цікавий та різноформатний урок.

“Вчительський конструктор — це матеріал, до якого ми завжди залучаємо інноваційних експертів та методистів, щоб кожен учитель склав свій унікальний креативний урок із цеглинок-вправ. Віримо, що наш спільний Вчительський конструктор надихне освітян та їхніх учнів та учениць”, — ділиться головна редакторка Освіторія.Медіа Катерина Кисельова. 

Читайте також: Україна піднялася на 18 пунктів в Індексі свободи преси

ГО “Історична платформа” відома іншим масштабним проєктом — “Стріткод: історія на кожному кроці”. Саме з використанням або на основі його матеріалів готують й Уроки Незламності. “Стріткод” розповідає про імена в назвах вулиць — цікаво й верифіковано. А також маркує простори міст стріткодами — авторськими табличками, які ведуть на платформу, де можна дізнатися більше про постать, на чию честь названі вулиці. Минулого року проєкт стартував у Києві, а цього року у планах команди — застріткодити Луцьк, Вінницю, Гадяч, Конотоп та інші міста. 

Напередодні масштабування новими містами команда почала роботи із вдосконалення сайту, розширення його функціоналу. Партнером цієї технологічної модернізації стала українська продуктова студія Railsware — там переконані, що успішне майбутнє можна будувати лише тоді, коли добре знаєш власне минуле. 

Дивіться відео, підготовлені в рамках Уроків Незламності. Читайте про незламних постатей на Стріткод-платформі. Робіть все або хоч дещо, щоб зберегти історичну пам’ять і передати її наступним поколінням. Бо — ми ж з вами Незламні.

Нагадаємо, у Міноборони розповіли про грошове забезпечення для важкопоранених військових.

Фото: Уроки Незламності

Читати далі