Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

56 день війни. Хроніка боротьби. Головні перемоги України та українців

Опубліковано

56-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

19:05

Шведська компанія-виробник ексклюзивних суперкарів Koenigsegg направить всю виручку від продажу аксесуарів Koenigsegg Gear за березень та квітень українським благодійним організаціям.

18:20

На Харківщині Служба безпеки України викрила законспірований склад із боєприпасами та комплектуючими до військової техніки на $200 млн.

17:45

Фельдшерка з Луганської області врятувала дві карети швидкої допомоги. Разом із батьком вона вивезла автівки з-під обстрілів окупантів.

17:30

Предстоятель Православної церкви України митрополит  Епіфаній проголосив гетьмана Петра Сагайдачного покровителем українського війська.

17:15

Бійці 36-ї окремої бригади морської піхоти разом із іншими підрозділами ЗСУ та Нацгвардії провели успішну спецоперацію з евакуації прикордонників та поліцейських з порту Маріуполя.

17:00

Збройні сили України продовжують давати відсіч окупантам та звільняти населені пункти на Харківщині. Про це під час брифінгу повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

За його словами, наразі основні сили противника зосереджені на Ізюмському напрямку. Утім ЗСУ не лише стримують ворожі атаки, а й переходять у контрнаступ.

«На Харківщині тривають бої й генеральний штаб ЗСУ заявляє про декілька звільнених населених пунктів. Тобто там ми тихенько, тактично, але наступаємо», – зазначив Арестович.

16:30

Волонтери благодійного фонду «Клуб Добродіїв» за підтримки ЮНІСЕФ запустили безкоштовні творчі заняття для дітей та підлітків, які перебувають у Києві.

Заняття планують проводити регулярно: орієнтовно двічі на тиждень. Графік та список локацій доступний у Телеграм-каналі: Київ. Дозвілля для дітей і молоді. 

16:00

У межах проєкту «Громада Діє» команда ШоТам створила серію графічних інструкцій про те, як громадам бути корисними під час війни. Цього разу ми детально та зрозуміло розповідаємо, як створити муніципальну варту та навіщо вона потрібна.

15:25

Станом на 15 квітня українські військові захопили щонайменше 1000 одиниць російської техніки, придатної для подальшого використання. Про це розповіли волонтери міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm в Telegram.

14:30

В онлайн-кінотеатрі Takflix вийшла підліткова драма «Стоп-Земля» режисерки Катерини Горностай. Це останній український фільм, що вийшов у прокат до початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це ШоТам повідомили в пресслужбі онлайн-платформи.

Фільм здобув Кришталевого ведмедя 71-го Берлінського міжнародного кінофестивалю та Ґран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю 2021 року. Стрічка вже доступна українською з англійськими субтитрами на сайті Takflix.

14:05

Воїн Бригади швидкого реагування Нацгвардії пострілом з РПГ знищив російську бойову машину піхоти разом із екіпажем.

13:30

Артилеристи 56-ї Маріупольської бригади знищили чергову партію військової техніки російських окупантів.

13:00

Воїни десантно-штурмових військ ЗСУ поділилися світлинами чергових збитих безпілотників РФ. Цього разу ворожі БПЛА знищили пострілами з переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger та Starstreak.

12:00

Дорожники почали відновлення найбільш зруйнованої ділянки дороги Н-33 «Одеса – Білгород – Дністровський – Монаші».

11:00

Укрзалізниця відновила роботу залізничної платформи Київська Русанівка, яка не працювала з 2011 року.

10:45

Громадська організація «Смарт освіта» та nus.org.ua за підтримки ЮНІСЕФ проводить короткі онлайн-практикуми стійкості та відновлення зі сімейною й дитячою психологинею Світланою Ройз для всіх охочих.

10:30

Збройні Сили України за підтримки Аеророзвідки спалили танки окупантів та іншу броньовану техніку.

«Знайдемо та спалимо кожен ворожий танк! На фото — результат спільної роботи Аеророзвідки та ЗСУ», — йдеться у повідомленні Аеророзвідки.

10:00

Норвегія передала Україні систему протиповітряної оборони «Містраль».

09:30

19 квітня на Сході та Півдні нашої держави протиповітряна оборона України вразила 9 повітряних цілей російських окупантів.

09:00

Пошкоджену під час війни українську броньовану техніку відправлятимуть на заводи чеської приватної компанії Czechoslovak Group.

08:30

На Луганщині військові 24-ї ОМБр імені короля Данила знищили бойову машину піхоти окупантів.

08:00

Російські загарбники відступили з Харківської області до пункту постійної дислокації — до населеного пункту Солоті Бєлгородської області РФ. Про це повідомили у зведенні Генерального штабу Збройних сил України 20 квітня станом на 6.00 ранку.

«Через важкі втрати, окупанти вивели батальйонну тактичну групу 237-го танкового полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу для відновлення боєздатності», — йдеться у повідомленні.

Суспільство

Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

Опубліковано

У вівторок, 7 травня, відбудеться перший півфінал “Євробачення-2024” у Мальме, де 15 учасників будуть змагатися за право представити свою країну у фіналі. Україну у цьому півфіналі представлятимуть дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria”, а їх виступ заплановано під пʼятим номером.

Про це повідомляє Суспільне.Культура.

Телеканал Суспільне Мовлення забезпечить пряму трансляцію “Євробачення” на кількох платформах, включаючи телебачення та цифрові платформи, щоб глядачі мали можливість дивитися подію онлайн.

Де буде показана трансляція

Коли: півфінал розпочнеться 7 травня о 22:00.

Читати також: Українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN

Де можна проголосувати?

Голосування у півфіналі розпочнеться після виконання останньої пісні і триватиме приблизно 15–25 хвилин.

Глядачі матимуть можливість віддати свої голоси за допомогою застосунків для iOS, Android або Windows. Зокрема, через цей додаток можна буде голосувати з країн, які не беруть участь у конкурсі.

Також із країн, які не беруть участь у конкурсі, можна проголосувати через спеціальний сайт. Голосування для таких глядачів розпочнеться після закінчення трансляції другої генеральної репетиції обох півфіналів напередодні ввечері та завершиться на початку прямого ефіру.

У півфіналах можуть голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Кожен глядач може проголосувати до 20 разів за представників країн, які йому подобаються.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати.

Фото: alyona alyona & Jerry Heil

Читати далі

Суспільство

Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами

Опубліковано

На платформі Дія.Освіта був випущений освітній серіал про те, як взаємодіяти з людьми з бойовим досвідом. Він має назву “Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія”.

Про це повідомляє Мінцифра.

Про серіал

Щодня українські військові борються за нашу свободу. А чи знаєте ви, що відчувають захисники після повернення додому та як вислухати людину, коли вона хоче виговоритися? Дізнатися про те, як коректно та з повагою комунікувати з військовими, ветеранами та ветеранками, в серіалі “Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія”.

Ознайомитися з освітнім серіалом можна за посиланням.

Герої цього серіалу – справжні військові, які поділяться своїм досвідом з комунікації в цивільному житті. Протягом 11 серій вони разом з експертами розповідатимуть, як надати підтримку, що можна запитати, а про які теми краще уникати під час розмови.

Читати також: У Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати

Теми, які піднімаються в серіалі

Серед головних тем:

  • особливості комунікації в родині, колі друзів, магазині, парку чи громадському місці;
  • якими словами підтримати людину, якщо вона розповідає про досвід полону;
  • як ввічливо подякувати за службу, не зачепивши особисті кордони людини;
  • як роботодавцю налагодити взаємодію із захисником чи захисницею та допомогти реінтегруватися.

Партнери проєкту

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри в межах тематичної хвилі “Досвід ветеранів вартий поваги” комунікаційної кампанії “Ти як?” Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, громадської організації “Безбар’єрність” та компанії Visa – учасника спільноти “Бізнес без бар’єрів” для платформи Дія.Освіта.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Києві презентували цифровий учнівський квиток: як замовити.

Фото: Мінцифра

Читати далі

Суспільство

Українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме

Опубліковано

Четверо українських артистів виступлять на цьогорічному фестивалі Sziget у Будапешті: репер OTOY, театрально-музичний етногурт YAGODY, DJ Дарія Колосова та DJ-гурт Arbat. Фестиваль триватиме з 7 по 12 серпня.

Про це повідомляється на сайті фестивалю.

OTOY

OTOY виступатиме 8 серпня. Його номер називають “одним із найбільш концептуальних українських реперів на сучасній музичній сцені”. У 2023 році репер брав участь у перерві до півфіналу пісенного конкурсу “Євробачення”.

Дарія Колосова

Дарія Колосова – діджейка з 12-річним досвідом у створенні електронної музики. Її діджейсет на берлінській радіостанції Hör має 900 тисяч переглядів, і сама Дарія вважає музику “справжнім засобом комунікації”, як відзначають на фестивалі. Вона виступить зі своїм сетом 9 серпня.

Читати також: Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів

Arbat

Гурт електронної музики Arbat, у складі якого виконавці Артур Кривенко та Віталій “Батіш” Лимаренко, творить композиції у жанрах техно та хаусу, виступить на фестивалі 12 серпня.

 YAGODY 

Етногурт YAGODY брав участь у національному відборі на “Євробачення-2024” і посів тоді 5-е місце. На фестивалі Sziget гурт виступить 12 серпня.

Про фестиваль

Це один з найбільших європейських фестивалів, який відбувається щорічно у серпні з 1993 року на острові Гайооґяарі-сіґет у Будапешті, розташованому на річці Дунай.

Цьогоріч фестиваль триватиме з 7 по 12 серпня.

Нагадаємо, що хто такий Ґео Шкурупій? 10 цікавих фактів про українського короля футуризму.

Також ми повідомляли, як лучництво допомагає ветеранам у Харкові.

Фото: Sziget

Читати далі