Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

«Щодня видаємо машини, які рятують життя». Як українки доставляють з-за кордону реанімобілі для передової

Опубліковано

Ця історія схожа на сюжет для феміністичного кіно. Жінки переганяють з-за кордону автомобілі швидкої допомоги, щоб захисники й захисниці на передовій могли вчасно врятувати своє здоров’я та навіть життя. Мешканки міста Долини, що на Івано-Франківщині, сідають за кермо реанімобілів і доставляють їх в Україну, попри несприятливі погодні умови, закарпатські звивисті дороги та втому. Ними захоплюються європейці й аплодують кожній водійці, яка перетинає кордон.

Як виникла ініціатива та які пригоди стаються в дорозі – про це ШоТам розповіла Леся Тисяк-Мураль, одна з організаторок проєкту, а також керівниця МБО «Благодійний фонд Долини».

Леся Тисяк-Мураль

Співорганізаторка проєкту, керівниця МБО «Благодійний фонд Долини»

Зібрала валізи, але вирішила залишитися

Думаю, кожен українець запам’ятає ранок 24 лютого як найстрашніше, що сталося в житті. Я збиралася йти на роботу, але скасувала всі плани, прочитавши новини. Ми з чоловіком протягом дня були прикуті до телевізора й не могли зрозуміти, що коїться. Як і в багатьох матерів, у мене був страх за свою дитину.

Того дня мій телефон розривався від дзвінків ділових партнерів з різних країн світу. Вони пропонували допомогу й були готові доїхати до кордону й забрати нас. Я вирішила, що буде правильно прийняти цю пропозицію, і навіть зібрала валізи, але… не змогла поїхати. Згодом великий страх переріс у те, що я не могла сидіти на місці та просто стежити за подіями. Потрібно було щось робити для перемоги.

Команда волонтерів, які переганяють реанімобілі з-за кордону

Відновила роботу фонду з новим етапом війни

МБО «Благодійний фонд Долини» існує з 2014 року – з початку російсько-української війни. Тоді ми почали займатися допомогою військовим і, зокрема, доставленням автомобілів швидкої допомоги. Перші реанімобілі передали медичній команді швидкого реагування «Вітерець», яка була в гарячих точках фронту. Потім фонд працював у різних напрямках: ми забезпечували медичним обладнанням лікарні й допомагали хворим дітям.

Останні два роки наша діяльність була не дуже активною, однак нині ми її відновили й почали активно волонтерити. Від початку війни працюємо без вихідних, з ранку до ночі. Ми маємо багато партнерів за кордоном, і в перший день повномасштабного вторгнення вони запропонували допомогу. Наші румунські, італійські та французькі партнери підвозили до румунського кордону продукти харчування, засоби гігієни та інші речі, а ми їх забирали й роздавали тим, хто цього потребував. Тож спочатку фонд займався допомогою для переселенців, і наші волонтери проводили весь час на складах. 

Реанімобілі для українських військових

Діана Дольс – одна з наших партнерок. Вона українка, родом з Дніпра, багато років живе у Франції. Ми співпрацюємо з 2016-го. Разом з Асоціацією «Медична та благодійна допомога Франція – Україна» Діана багато років підтримує українські медичні заклади. Напевно, у нашій країні немає такої області, куди б не надійшла допомога від цієї організації. Діана має у Франції таку репутацію, що вже не вона шукає партнерів, а медичні установи звертаються до неї з проханням допомогти Україні.

Читайте також: Майстерня під Чорною Горою, цех у сільраді. Як пів сотні закарпатців створюють бронежилети для наших захисників

Саме Діана запропонувала мені долучитися до проєкту з доставляння реанімобілів в Україну. Я одразу погодилася – гуманітарною допомогою на той час уже займалося багато людей, а автомобілі швидкої дуже потрібні на передовій. Ми роздали все, що у нас було на складі, і почали займатися тільки медичними машинами.

Весь процес організовує та координує Діана Дольс, ми зі свого боку зустрічаємо автомобілі на кордоні, веземо їх до Долини, а потім видаємо військовим. 

Аплодисменти від французів і доба на кордоні

Коли ми вперше приїхали на румунський кордон за медичними машинами, наші європейські партнери не очікували побачити виключно жінок. Вони здивувалися: «А чому тільки жінки?». Я відповіла, що чоловіків не пускають за кордон. Партнери були настільки вражені, що навіть зняли відеосюжет про те, як жінки-героїні доставляють реанімобілі, і майже тиждень показували його на своєму телебаченні. Коли ми переходили кордон вдруге, французи зробили живий коридор, через який проходила кожна наша волонтерка, вони аплодували кожній жінці – було дуже зворушливо.

Колона реанімобілів, що прямують до України

Однак ці поїздки не проходять без пригод. Зокрема, коли переганяли першу партію з 15 машин, ми добу жили на кордоні – нас зі швидкими не пропускала Закарпатська ОДА. Потім це питання владналося, і вже з другою партією з 28 реанімобілів таких проблем не було. Французи виїхали ними у п’ятницю, у неділю ми забрали машини на кордоні, того ж вечора прибули додому, у понеділок освятили, а у вівторок почали роздавати.

Ми видаємо автомобілі щодня, і це найприємніший момент, адже знаємо, що вони їдуть туди, де потрібні, і врятують не одне життя. З першої партії всі машини вирушали в гарячі точки – до Києва, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Житомира та Чернігова. Тепер велика потреба в реанімобілях на Сході – Попасна, Сєвєродонецьк, Чугуїв, Січеслав, Покровськ та інші. Наприкінці квітня наші партнери готові надати чергову партію авто, не тільки швидких, а й катафалків, які, на жаль, теж потрібні.

Українки можуть усе

З усіма, хто долучився до ініціативи, я знайома багато років. У нас дружня атмосфера, адже ми працюємо для однієї цілі – щоб скоріше настав мир.

Окрім того, що займаюся організаційними питаннями, я теж водій і без проблем сідаю за кермо реанімобіля. Найважче – пережити три з половиною години, коли наші дівчата за кермом автомобілів швидкої допомоги їдуть додому. Переживаю за кожну з них і завжди закриваю колону.

На Закарпатті дорога вузька, серпантинова. Останнього разу взагалі падав сніг, і їхати було ще важче. Після таких поїздок я пів ночі відходжу, але то нічого страшного. Впевнена, що українки можуть усе, а допомога, яка йде не тільки від нас, а й взагалі від усіх людей, наближує до перемоги.

Священник біля реанімобілів

Найголовніше – не забути про все після перемоги

Я багато років займаюся різними творчими проєктами: організовувала конкурси краси, розважальні шоу, дитячі заходи. І в мене була колись мрія зробити благодійний бал і зібрати кошти на придбання обладнання для дитячої лікарні. Але тоді це не вдалося. Коли ми з дівчатами провели добу на кордоні, я їм говорила: «Після війни ми обов’язково влаштуємо бал!». І всі тепер чекають на нього. Тож я точно знаю, з ким святкуватиму перемогу. А в ній я впевнена з першого дня.

Читайте також: ШоТам бере шефство над військовим підрозділом з Дніпра. Як допомогти нашим воїнам

Коли військові приїжджають по машини, найперше у них запитую: «Коли буде перемога?». Одні кажуть, що скоро, інші – що ще довго, дехто вважає, що через два-три місяці. Один військовий сказав: «Коли буде перемога, я вам напишу». Тепер чекаю на його повідомлення.

Команда волонтерів, які доставляють реанімобілі для військових

Найголовніше – щоб після війни люди не забули про все, що нині відбувається. Ми, наші діти, онуки та правнуки повинні про це пам’ятати завжди. Не можна пробачати того, що сталося з Україною.

Багато хто говорив, що українці пасивні, і це частково правда. Проте коли трапляються критичні ситуації, наш народ дуже швидко збирається та допомагає і загалом робить неймовірні речі. Я вважаю, що багато людей повинні змінитися, почати любити свою країну, вивчити мову. Ми сильна нація, яка заслуговує жити в мирі та любові 

Суспільство

На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Опубліковано

У Київській області було виявлено одну з найбільших популяцій сон-трави. Ці рідкісні квіти процвітають поруч з містом Обухів.

Про це у Facebook повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

фото: КЕКЦ

Про цвітіння

Зазначається, що під Обуховом виявили найбільшу у регіоні популяцію сон-трави (сон чорніючий). Ця рослина занесена до Червоної книги України і є дуже рідкісною. Він росте на степових схилах чи старих соснових лісах. У лісах його знищують рубки, а в степу – оранка.

фото: КЕКЦ

Читати також: Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

“Ця популяція сну виявилася найбільшою в Київській області, ми нарахували там близько 1000 рослин сну. Для порівняння, вже 30 рослин сну, що ростуть в одному місці, вважається значною популяцією для того, щоб брати її під охорону”, – йдеться у повідомленні.

У КЕКЦ поінформували, що для охорони цієї популяції сон-трави екологи створюватимуть пам’ятку природи.

Нагадаємо, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: КЕКЦ

Читати далі

Суспільство

Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

Опубліковано

Депутат з Естонії Крісто Енн Вага, який збирає кошти для ЗСУ, прибув до Києва на велосипеді.

Про це він повідомив в соц.мережі Х.

фото: Крісто Енн Вага

“Я зробив це! Проїхав на велосипеді від Таллінна до Києва, щоб показати, що війна триває лише на відстані велопрогулянки, і висловити підтримку захисникам. Тож зосередьмося на тому, щоб допомогти Україні виграти цю війну та перемогти терористичну росію”, – написав він.

Читати також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Мета його поїздки – зібрати 50 тисяч євро на потреби Сил оборони України разом з інтернет-спільнотою NAFO, яка підтримує нашу країну та протистоїть російській пропаганді. Для цього була створена окрема сторінка, на якій збирають пожертви. Зі зібраних коштів планують закупити машини та FPV-дрони для військових.

Нагадаємо, що українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Фото: Крісто Енн Вага

Читати далі

Суспільство

У Львові девʼять мозаїк позначили охоронним знаком

Опубліковано

У 2024 році ще дев’ять мозаїк у Львові були визнані міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит” як об’єкти культурної спадщини.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

фото: Львівська міська рада

Про ініціативу

Щоб підкреслити їхню цінність та важливість збереження, мозаїки в Львові почали позначати міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Крім того, власникам будівель чи установам, які їх утримують, пояснюють, що вони зобов’язані зберігати ці мозаїки.

Під таким знаком вже позначено 54 мозаїки у місті, які, хоч і розміщені не завжди у будівлях-пам’ятках, але все ж належать до об’єктів культурної спадщини, зазначають у міськраді.

фото: Львівська міська рада

Читати також: Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

У листопаді 2023 року почали маркувати мозаїки у місті міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Цей знак є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Нагадаємо, що українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN.

Фото: Львівська міська рада

Читати далі