Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Як допомогти українській армії? Реквізити, волонтерство та інші способи

Опубліковано

Допомогти армії та підтримати українських захисників і захисниць – легко. Для цього не завжди потрібні гроші, достатньо лише часу та бажання щось робити. ШоТам розповідає, як допомогти нашим військовим та наблизити перемогу над російськими окупантами.

Перерахувати кошти

1) Перший варіант – напряму підтримати фонд «Повернись живим», який допомагає українській армії. Сьогодні це один із найбільших спеціалізованих українських фондів з бездоганною репутацією. Команда постійно звітує про витрати та оперативно доставляє нашим захисникам найнеобхідніші речі та техніку. Усі реквізити зібрані на офіційному сайті фонду.

2) Витратити «ковідну тисячу». Віднедавна гроші з «єПідтримки» можна перерахувати на допомогу нашим захисникам. Переказ відбувається через сервіс Portmone. Надіслати можна як всю тисячу, так і будь-яку іншу суму, яка залишилася на картці.

3) Пожертвувати кошти на спеціальний рахунок Національного банку України. Станом на 4 березня НБУ вдалося зібрати майже 8 мільярдів гривень. Частина коштів вже передана на потреби захисників: нацгвардіцям, поліцейським, прикордонникам та до Міноборони. Долучитися та підтримати армію за кілька кліків можна за цим лінком.

Військові української армії

4) «Армія SOS» – ще одна волонтерська організація, яка допомагає нашим військовим. Команда спеціалізується на системах управління та вогневого ураження, повітряній та радіотехнічній розвідках. Допомогти організації фінансово можна на офіційному сайті.

5) Підтримати українських військових можна й через рахунок Міністерства оборони. Зібрані кошти витрачають на матеріально-технічне та медичне забезпечення ЗСУ.

6) «Госпітальєри» – медичний батальйон, що працює на передовій та рятує наших захисників. Авторкою проєкту та командиркою «Госпітальєрів» є доброволиця та чинна нардепка Яна Зінкевич. Реквізити батальйону можна знайти на офіційній сторінці в Facebook.

7) Зберігаєте кошти в кроптовалюті? Не проблема, Кіберполіція створила гаманці, на які можна перерахувати Etherium та Bitcoin. Також криптовалюту можна переказати на гаманці від Міністерства цифрової трансоформації.

8) Якщо ви бажаєте передати кошти саме на озброєння та військові техніку – «Укрспецекспорт» оприлюднив власні реквізити для допомоги.

9) Варіант для читачів та підписників «ШоТам» – зробити будь-який донат на рахунок нашого проєкту. Усі внески ми також передаємо на допомогу українській армії.

Здати кров

Ще один зі способів допомогти армії – здати кров. Утім за перші дні повномасштабного вторгнення РФ українці масово пішли до центрів здачі й закрили потребу в більшості містах. Слідкувати за актуальними потребами можна на сторінці ДонорUA у Facebook. Закріплений допис щоденно оновлюється та містить інформацію про найбільші міста.

Плести маскувальні сітки

Підтримати наших захисників можна не лише фінансово! Долучайтеся до організацій, які створюють маскувальні сітки для армії. Знайти необхідні контакти можна на сайті «Волонтерський довідник». Також радимо підписатися на сторінку «Маскувальна сітка для Армії руками волонтерів». Зверніть увагу: волонтери радять не починати плести сітки самостійно, якщо раніше ви цього ніколи не робили. Натомість можна допомогти матеріалами.

Молодь плете сітки, аби допомогти армії

Бути волонтерами

Волонтери – це сучасні супергерої, які закривають практично будь-які потреби наших захисників і захисниць та допомагають вимушеним переселенцям. Знайдіть спільноту волонтерів у вашому місті, запитайте, чим ви можете допомогти армії чи теробороні. Зайвих рук не буває, але завжди варто координуватися з іншими.

Ви можете зайнятися логістикою та вирішувати питання з доставкою необхідної техніки чи речей з-за кордону. А можливо, у вас просто є власна автівка та готовність працювати по місту, доставляючи на блокпости все необхідне. Або ж ви можете організувати розселення та харчування для людей, які вимушено покинули свої домівки. Варіантів – безліч. Визначте свою сильну сторону, знайдіть однодумців та починайте працювати. Надійний тил – це важливо.

як допомогти армії України

Воювати на інформаційному фронті

Поширюйте інформацію про російську агресію, скаржтесь на сторінки та Telegram-акаунти з фейковою інформацією, повідомляйте СБУ про пересування російської техніки. Усе це найчастіше не потребує виходу за межі квартири чи укриття. Адже корисним армії можна бути будь-де. Ось лише кілька інструментів:

1) Google Maps. Це чудовий інструмент, аби донести до населення РФ правду про російське вторгнення. Обирайте найпопулярніші заклади та установи російських міст, переходьте до відгуків і пишіть правду. Не варто бути надто агресивними й додавати до кожного відгуку світлини вбитих окупантів. Достатньо показати фото зруйнованих будівель Харкова чи Києва. Це значно красномовніше та ефективніше.

2) ІТ Army of Ukraine. Долучайтесь до спільноти програмістів та ІТ-фахівців, які завдають шкоди ресурсам окупантів. Чи це дієво? Звісно! Нещодавно ІТ-армії України вдалося «покласти» сайт московської біржі всього за п’ять хвилин. А до цього «лягли» десятки білоруських сайтів, включно з урядовими порталами та пропагандистськими медіа.

3) Скарги. Допомагайте з блокуванням російських Telegram-каналів, які поширюють фейки та дезінформацію про російсько-українську війну. Для цього створили окремий канал з усіма лінками й інструкціями. Достатньо просто поскаржитися на надісланий перелік каналів. Завдяки великій кількості повідомлень пропагандисти РФ практично щодня втрачають по кілька сторінок.

4) Розмова. Поговоріть із вашими родичами, дізнайтеся, з яких джерел вони дізнаються новини. Надішліть їм добірку офіційних ресурсів ЗСУ, Міноборони та Офісу президента. Порадьте якісні медіа, які справді перевіряють інформацію та дбають про достовірність кожної новини. Наприклад, Суспільне, Свідомі, Дзеркало тижня, Українська правда та ШоТам. Відмовте родичів та близьких слідкувати за російськими виданнями чи сайтами-смітниками, які драматизують у заголовках та працюють на користь РФ.

Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний.

Виконувати свою роботу

Якісно робити те, що ви вмієте найкраще, – також допомога. Це нормально, якщо ви залишаєтеся на своєму робочому місці й продовжуєте надавати послуги чи створювати товари, необхідні кожному. Продовжуйте в тому ж дусі, українська економіка цього потребує. Продавці, оператори кол-центрів, водії, механіки, фармацевти, кухарі, програмісти – цей перелік нескінченний. Головне – не сидіть, склавши руки.

І головне – вірте в ЗСУ! Перемога буде за Україною! 💙💛

Суспільство

До кінця 2024 року в Україні запустять Реєстр порушень міжнародного гуманітарного права

Опубліковано

Створення реєстру має на меті електронну базу даних, що містить інформацію про порушення норм міжнародного гуманітарного права під час збройної агресії проти України. Ця ініціатива спрямована на притягнення до відповідальності осіб, винніх у цих порушеннях.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Зараз Мінреінтеграції працює над запуском реєстру порушень міжнародного гуманітарного права.

Михайло Латинський каже, що створення реєстру має на меті формування електронної бази даних про порушення міжнародного гуманітарного права під час збройної агресії проти України з боку рф.

Читати також: Переселенка із Сєвєродонецька відкрила сучасну клініку в Києві, де працюють тільки ВПО 

Початок роботи системи планується вже цього року. Також було повідомлено, що Мінреінтеграції спільно з громадським сектором розробило проєкт Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення на деокупованих територіях України з наданням поділу наслідків тимчасової окупації.

Як відомо, Рада ООН з прав людини продовжила ще на один рік мандат Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні. Комісія була створена у 2022 році для розслідування всіх ймовірних порушень та утисків прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права, а також пов’язаних із ними злочинів у контексті агресії Російської Федерації проти України. 

Нагадаємо, що в “Київ Мілітарі Хаб” відкрили безоплатний спортзал для реабілізації ветеранів.

Також ми повідомляли, як скористатися мультишерингом документів у застосунку “Дія”.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Суспільство

Книга “Дім для дома” Вікторії Амеліної зʼявилась в аудіоформаті

Опубліковано

Абук додали аудіоверсію “Дім для Дома” Вікторії Амеліної.

Про це повідомляють на сайті додатку.

Про книгу

Це щемка історія про пошуки дому, розказана пуделем на ім’я Домінік. Історія старого полковника та кількох поколінь жінок, яких зачіпають усі значущі події ХХ століття – від Голодомору до Скнилівської трагедії.

Всі кошти від реалізації передадуть сім’ї Вікторії.

Прослухати книгу можна тут.

Читати також: УКУ анонсував навчальний курс для ветеранів про перші кроки в ІТ

Про Вікторію Амеліну

Вікторія Амеліна – українська письменниця, авторка романів “Синдром листопаду, або Homo Compatiens”, “Дім для Дома” та книжок для дітей. Була волонтеркою, громадською діячкою. Від початку російсько-української війни здійснювала волонтерські поїздки на деокуповані території Україні.

Також ми повідомляли, що переселенка із Сєвєродонецька відкрила сучасну клініку в Києві, де працюють тільки ВПО.

Фото: ВСЛ

Читати далі

Суспільство

Рідні загиблого капітана втілили його мрію

Опубліковано

На його честь було названо корабль, а доньки в памʼять про нього заснували та розвивають ферму у рідному місті.

Капітан І рангу Юрій Олефіренко хотів займатися власним сільським господарством. А коли у 2014 росія напала на Україну, став на захист Батьківщини та віддав за неї своє життя у битві за Маріуполь… Після загибелі капітана його ім’я присвоїли десантному кораблю, який від початку повномасштабної війни давав відсіч окупантам!

Історія Юрія Олефіренко

Капітан І рангу Юрій Олефіренко був командиром 73-го морського центру спецпризначення. Коли у 2014 росія напала на Україну, він вже 1,5 року як був на пенсії, але повернувся.

“Я кажу: “Куди ти йдеш”?” Я йду за рідну країну, за Україну, за український народ”, – розповідає дружина героя.

16 січня 2015 Юрій давав відсіч навалі окупантів під Маріуполем та отримав тяжкі поранення. Він закрив собою та врятував трьох бійців, однак сам загинув…Посмертно Юрія нагородили відзнакою “Народний герой України”. А на його честь назвали флагман українського флоту – десантний корабель “Юрій Олефіренко”.

Фермерська справа – на честь батька

Після загибелі капітана родині виділили земельну ділянку на ведення сільського господарства. І його доньки вирішили втілити його давню мрію та відкрити власну ферму.

“Десь у цих краях працювала бабуся, тому що вона була передовою дояркою. Ія знаю, що ще маленьким хлопчиком він прибігав туди, до неї. Він був людиною ерудованою, дуже розвиненою, знав багато мов, але не боявся такої роботи: він брав і орав город”, – ділиться Олеся Олефіренка, донька Юрія.

Через рік в Ольги було вже 50 телят, і, здавалося, на ферму чекає велике майбутне. Та через рік ресурсів на її утримання почало не вистачати і ферма припинила своє існування.

Читати також: Саша Махов. Історія журналіста і воїна з Луганська

Подолання кризи

Однак рік тому завдяки конкурсу #Варто “РобитИ” Оля отримала можливість відродити справу. А рідні підтримали та допомогли їй почати з нуля.

Зараз на фермі Олефіренків вже 28 свиней та 45 поросят – завдяки гранту справа рухається вперед. Родина покращує умови утримання та планує збільшити поголівʼя худоби. Справа, про яку мріяв капітан, продовжує жити та розвиватись завдяки його донькам.

Нагадаємо, що переселенка із Сєвєродонецька відкрила сучасну клініку в Києві, де працюють тільки ВПО.

Також ми повідомляли, що в “Київ Мілітарі Хаб” відкрили безоплатний спортзал для реабілізації ветеранів

Читати далі