Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами
українські подкасти українські подкасти

Суспільство

20 кращих українських подкастів. Про бізнес, подорожі, культуру та все на світі

Опубліковано

Замість музики — історії та розмови, як вам така пропозиція? Подкасти набувають шаленої популярності в світі та вже встигли стати частиною нашої культури. Підготували добірку найкращих українських подкастів на абсолютно різні теми. Від музики, психології й культури — до релігійних сект, інклюзії, фемінітивів та бізнесу.

MINCULTPRYVIT

подкаст Мінкультпривіт

Про що? Це подкаст від українського режисера та сценариста Нарімана Алієва, в якому автор кличе на розмову цікавих людей для розмови «безкультурно про культуру». За атмосферою діалоги героїв нагадують затишне спілкування на кухні, тож подкаст Алієва — дещо більше, ніж звичайні інтерв’ю. Це бесіда, діалог, який народжується в процесі розмови. 

З чого почати? А почати можна з будь-якого випуску. Наші лідери — розмова з режисером Антоніо Лукічем, записана в потязі «Київ-Ужгород», подкаст з учасниками гурту «Курган і Agregat» та бесіда з письменником і режисером Олегом Сенцовим.

Музика з історіями

подкаст Ярослава Грицака

Про що? Подкаст від українського науковця Ярослава Грицака, в якому він влаштовує справжню історично-музичну екскурсію західною музикою 1960-1980 років. Це музика, яку в ті часи не чули українці, і водночас, як переконує автор, не грають сучасні радіостанції. Дурненькі пісні про любов, справжній класичний рок та велика різдвяна програма — кожен випуск об’єднаний певною темою та маловідомими для слухачів композиціями.

З чого почати? Ви можете слухати подкаст Грицака з першого випуску, або вмикати епізоди в довільному порядку. Щоразу ви отримаєте порцію нової, подекуди ностальгічної, але завжди качової музики. У сезон новорічних свят радимо послухати «Різдвяний чарт», а почати можна вже завтра зранку з подкасту ранкових пісень.

Подкаст без образ

Подкаст без образ

Про що? Це проєкт редакторки Vertigo Олександри Поворозник та редакторки LiRoom Катерини Ятель, що виходить на «Радіо Поділ». Авторки обговорюють мову ненависті, дискримінацію та ставлення до психічних хвороб, намагаються зрозуміти, як проблеми суспільства впливають на наше життя, і в який спосіб люди можуть зробити світ краще.

З чого почати? Перший сезон подкасту складається з пілоту, чотирьох епізодів та бонусного запису з нагоди річниці смерті активістки Катерини Гандзюк. Тож радимо послухати всі випуски. Впоратися з цим вийде за дві з половиною години.

Взяла і прочитала

подкаст про літературу Взяла і прочитала

Про що? «Взяла і прочитала» — ще один проєкт незалежної спільноти українських подкастів «Радіо Поділ». У ньому літературознавиця та культурна менеджерка Богдана Неборак розмірковує над актуальними питаннями крізь призму світової та української літератури, а ще кличе до себе цікавих гостей. Приємний бонус для слухачів — в кожному епізоді авторка ділиться добіркою книг, які варто прочитати в контексті теми подкасту.

З чого почати? Слухати подкасти Неборак можна в довільному порядку. Ми радимо за нагоди увімкнути розмову з українським репером Фрілом та послухати епізод «Правда в літературі та література про правду».

50 відтінків музики з Іздриком

подкаст Юрія Іздрика

Про що? Якщо ви шукаєте щось подібне на музично-історичний експеримент Грицака, але в більш лайтовій формі, радимо послухати подкаст сучасного українського поета та музиканта Юрія Іздрика. Це особиста історія популярної музики останніх 50-ти років, з культовими гуртами, легендарними альбомами, топовими саундтреками та андеграундними виконавцями. Кожен епізод — це путівка у музичний світ Іздрика з його улюбленими треками та цікавими історіями з життя.

З чого почати? Подкаст розповідає про музику 1968-2018 років, тому для повного занурення радимо слухати епізоди в хронологічному порядку. Але не бійтеся перемикати на наступний випуск, усі вони — цілком самостійні та самодостатні. У топі ШоТам«Забуті вініли» та «Культові дуети» з другого сезону.

Vertigo Filmspotting

Подкаст про кіно

Про що? Це розмовний подкаст, в якому редакція видання Vertigo  розповідає про кіно та його виробництвом. Особливо радимо послухати другий сезон, в якому ведуча Аня Дацюк досліджує екосистему українського кінематографу та умови, в якому він живе. Утім радимо слухати обережно: можна зловити спойлери.

З чого почати? Обирайте епізоди за темами або гостями та орієнтуйтеся на власні вподобання. Комусь може зайти випуск про життя кінотеатрів, а для когось цікавішим виявиться епізод з таємницями кінокастингу.

В’ю

подкаст про реп В'ю

Про що? Один із небагатьох українськомовних подкастів про реп. Автори — музикант Майкол Вайнер та реп-оглядач Сергій Юсипюк. Це вільна розмова між авторами та гостями, серед яких журналісти, блогери, продюсери та репери. Ідеально підійде для тих, хто цікавиться і українським, і світовим репом.

З чого почати? Як і в більшості подкастів, можете стартувати з будь-якого епізоду. Ми радимо не оминати найсвіжіший випуск з гуртом KALUSH.

«ЇЇ» подкаст

Її подкаст

Про що? Подкаст від редакторок видання Wonderzine Україна Анни Хаєцької та Софії Пилипюк. Це розмови жінок із жінками про кар’єру, лідерство та гендерну рівність. Про особисте та професійне, про вибір та виклики перед сучасними жінками, пошук work-life balance, фемінітиви, визначення пріоритетів та рівноправ’я.

З чого почати? Слухати можна в довільному порядку, обираючи за темами або героями. Один епізод триває впродовж 40-45 хвилин та ідеально підійде для прослуховування на шляху до роботи чи додому.

Простими словами

Подкаст про психологію Простими словами

Про що? Це розмови про психологію від сертифікованого гештальт-терапевта Іллі Полудьонного та редактора київського видання The Village Україна Марка Лівіна. Розмови прості, без складної термінології чи малозрозумілих кейсів. Про емоції, почуття та ситуації, знайомі кожному з нас.

З чого почати? Подкаст має вже три сезони, і кожен об’єднаний спільною темою. Радимо слухати з самого початку, аби дослідити всі теми поетапно. Перша частина присвячена емоціям та стартує зі злості. Чому б не почати з цього?

Рахуємо чужі гроші

Подкаст про бізнес Рахуємо чужі гроші

Про що? Це один із найцікавіших та найпростіших подкастів про бізнес-новини від експерта з інвестицій Антона Полєскова та головреда видання Аin.ua Іллі Кабачинського. Легко та зрозуміло про те, як на кожного з нас впливає відкриття нового магазину IKEA  чи запуск нових сервісів доставки. 

З чого почати? Обирайте будь-який епізод, але звертайте увагу на нові випуски, адже часто вони прив’язані до актуальних подій. Наприклад, епізод про вигоду «Чорної п’ятниці» міг би добряче зекономити чиїсь гроші.

Дикі мандри

подкаст про подорожі Дикі мандри

Про що? Подкаст про подорожі, міста та країни, в яких варто побувати кожному. Журналіст, мандрівник та радіоведучий Юрій Марченко знайомить слухачів з новими людьми, їхніми історіями та традиціями через призму власного досвіду. Ідеально підійде для тих, хто скучив за подорожами, але поки не має можливості кинути все та придбати квитки. Один запис — одна історія.

З чого почати? Обирайте епізоди на власний розсуд, орієнтуючись на теми випусків. Від себе можемо порадити «Дикі мандри: Норвегія» та «Як 71-річний моряк один перейшов океан на плоту»

Рости як бамбук

Подкаст Рости як бамбук про життя в США

Про що? Подкаст про навчання та життя в США та інших країнах світу. Це історії про нові можливості, технології для розвитку та скіли, яких від нас вимагає сьогодення. Авторки Нарміна Стрішенець та Лала Зінкевич запевняють, що програма підійде для кожного, хто прагне розширити власні кордони та професійно зростати.

З чого почати? Радимо почати з першого епізоду про освіту в США та разом із авторками поступово знайомитися з особливостями навчання та життя за кордоном. Особливо радимо послухати випуск «Про можливості та несподівані особливості життя та навчання в Канаді».

Шит ай ноу Лайв

Про що? Один із найбільш неочікуваних подкастів у добірці від ШоТам. Чому? Бо щоразу на слухачів чекають абсолютно різні теми: від корупції й біблії до міських легенд, сучасних інфлюенсерів, диктаторів, відпустку та секти.Засновники подкасту Кріс Косик та Діма Малєєв говорять про все, що цікаво та незрозуміло. І для цього їм не потрібно бути експертами. А ще це діалог на відстані, адже Діма – в США, а Кріс – в Україні.

З чого почати? Просто обирайте будь-яку цікаву тему та вмикайте. Чудовий спосіб вбити час у дорозі та дізнатися щось нове про буденні чи маловідомі речі. Від себе радимо послухати випуски «Про жінок, які надихають» та «Про дивні факти, в які важко повірити».

Засновники

Подкаст про бізнес Засновники

Про що? Історії підприємців та новаторів, які змінюють ринок. Про побудову спільнот, ціннісний бізнес та управління системами. Кожен випуск – розмова із засновником бізнесу чи громадської організації. Спікери діляться власними історіями успіху, поглядами та підходами. Особливо радимо послухати підприємцям, які потребують мотивації, а також кожному, хто прагне відкрити власну справу.

З чого почати? Гортайте список епізодів та обирайте найближчі для себе теми. Нам сподобалися випуски «Війна поколінь Z: як 20-річні студенти змінюють ринок классіфайдів в Україні», та «Як зробити інновації інклюзивними».

Подкаст Підкаст

Подкаст Підкаст

Про що? Затишні, розмовні та наративні подкасти про суспільство, політику, культуру та інші сфери нашого життя. Тут і про перейменування Facebook на Meta, і про світові протести, і про локальні проблеми України. Ведучі подкасту – кримчани Олексій Кушнір та Олег Ідолов

З чого почати? Як і в більшості випадків, можна почати з випадкового епізоду. Перш за все, варто зрозуміти, чи «заходить» вам формат, а потім — просто слідкуйте за новими випусками та дізнавайтесь про найважливіші події в Україні та світі.

Подкаст «Пост правди»

Подкаст Пост правди

Про що? Це новий подкаст від українського науково-популярного медіа «Куншт». Автори обіцяють познайомити слухачів із людьми, чиї історії захоплюють, вражають та навіть лякають. Кожен епізод – результат доволі кропіткої роботи з пошуку історії та понад 40 проведених інтерв’ю. 

З чого почати? А з того, що зацікавить найбільше. Від себе радимо щонайменше два епізоди: «Глибинні фейки: Барак Обама, Сальвадор Далі, Recycle-GAN» та «Інформаційні бульбашки: ехо камери, інтернет-срачі, меми».

Вечори суму

подкасти від Радіо Скорбота

Про що? Це один із подкастів від «Радіо Скорбота». До студії приходять відомі українські виконавці та розповідають про свої сумні пісні. Ідеальне шоу для депресивних котиків, які шукають, що послухати в цитаделі печалі. Від себе можемо порадити слухати всі проєкти «Радіо Скорбота».

З чого почати? Це непостійне шоу, тому поки що варто насолоджуватися опублікованими виступами. Звісно, ми почали прослуховування з інтерв’ю лідера «Бумбокс» Андрія Хливнюка. 

Макіавельки

Про що? Ведучі Дарина Заржицька та Оксана Дащаківська намагаються розібратися з сучасними політичними трендами через розмови та записують їх у подкасти. Кажуть, історично склалося так, що обом легше думати вголос. Авторки мають політологічну освіту, тому предметно та цікаво розповідають про політику, популізм, вибори, різні технології тощо.

З чого почати? З того, що наболіло, і з того, що найбільше хочеться зрозуміти. ШоТам радить послухати випуски «Дій локально: про місцеве самоврядування» та «Про своє, жіноче: фемінізм та політикині, про яких ми не можемо не розповісти».

Наукасти

Про що? Це подкаст про науку, яку хочеться зрозуміти. Розмови з іноземними та українськими науковцями про найцікавіші наукові відкриття та дослідження. Автори команда науково-популярного проекту NEED science & education.

З чого почати? Враховуючи наші реалії, радимо стартувати з розмови із патофізіологом та генетиком Віктором Досенком про те, чому в Україні неможлива поява власних вакцин та як пандемія реалізувала мрії антивакцинаторів. Не бійтеся, усе цікаво та зрозуміло.

Radio kmbs

Про що? Це проєкт Києво-Могилянської бізнес-школи, у якому викладачі, учасники та випускники розповідають про актуальні для управлінців теми. Стратегії ведення бізнесу, управління, розвиток, бренд-менеджмент тощо. 

З чого почати? Хоча кожен епізод — самостійний, ми радимо почати з першого випуску та поступово прослухати бодай більшу частину подкасту. Оскільки епізоди доволі короткі, за один ранок можна опанувати одразу декілька тем. 

Суспільство

Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

Опубліковано

У вівторок, 7 травня, відбудеться перший півфінал “Євробачення-2024” у Мальме, де 15 учасників будуть змагатися за право представити свою країну у фіналі. Україну у цьому півфіналі представлятимуть дует alyona alyona & Jerry Heil з піснею “Teresa & Maria”, а їх виступ заплановано під пʼятим номером.

Про це повідомляє Суспільне.Культура.

Телеканал Суспільне Мовлення забезпечить пряму трансляцію “Євробачення” на кількох платформах, включаючи телебачення та цифрові платформи, щоб глядачі мали можливість дивитися подію онлайн.

Де буде показана трансляція

Коли: півфінал розпочнеться 7 травня о 22:00.

Читати також: Українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN

Де можна проголосувати?

Голосування у півфіналі розпочнеться після виконання останньої пісні і триватиме приблизно 15–25 хвилин.

Глядачі матимуть можливість віддати свої голоси за допомогою застосунків для iOS, Android або Windows. Зокрема, через цей додаток можна буде голосувати з країн, які не беруть участь у конкурсі.

Також із країн, які не беруть участь у конкурсі, можна проголосувати через спеціальний сайт. Голосування для таких глядачів розпочнеться після закінчення трансляції другої генеральної репетиції обох півфіналів напередодні ввечері та завершиться на початку прямого ефіру.

У півфіналах можуть голосувати лише глядачі тих країн, які беруть участь у відповідному півфіналі. Тобто в Україні можна віддати свої голоси лише 7 травня. У першому півфіналі зможуть проголосувати глядачі з Німеччини, Швеції та Великої Британії, а у другому — з Франції, Італії та Іспанії.

Кожен глядач може проголосувати до 20 разів за представників країн, які йому подобаються.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати.

Фото: alyona alyona & Jerry Heil

Читати далі

Суспільство

Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами

Опубліковано

На платформі Дія.Освіта був випущений освітній серіал про те, як взаємодіяти з людьми з бойовим досвідом. Він має назву “Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія”.

Про це повідомляє Мінцифра.

Про серіал

Щодня українські військові борються за нашу свободу. А чи знаєте ви, що відчувають захисники після повернення додому та як вислухати людину, коли вона хоче виговоритися? Дізнатися про те, як коректно та з повагою комунікувати з військовими, ветеранами та ветеранками, в серіалі “Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія”.

Ознайомитися з освітнім серіалом можна за посиланням.

Герої цього серіалу – справжні військові, які поділяться своїм досвідом з комунікації в цивільному житті. Протягом 11 серій вони разом з експертами розповідатимуть, як надати підтримку, що можна запитати, а про які теми краще уникати під час розмови.

Читати також: У Сумах розробили концепцію відновлення набережної: як вона буде виглядати

Теми, які піднімаються в серіалі

Серед головних тем:

  • особливості комунікації в родині, колі друзів, магазині, парку чи громадському місці;
  • якими словами підтримати людину, якщо вона розповідає про досвід полону;
  • як ввічливо подякувати за службу, не зачепивши особисті кордони людини;
  • як роботодавцю налагодити взаємодію із захисником чи захисницею та допомогти реінтегруватися.

Партнери проєкту

Освітній серіал створено з ініціативи Мінцифри в межах тематичної хвилі “Досвід ветеранів вартий поваги” комунікаційної кампанії “Ти як?” Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, громадської організації “Безбар’єрність” та компанії Visa – учасника спільноти “Бізнес без бар’єрів” для платформи Дія.Освіта.

Нагадаємо, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Також ми повідомляли, що в Києві презентували цифровий учнівський квиток: як замовити.

Фото: Мінцифра

Читати далі

Суспільство

Українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме

Опубліковано

Четверо українських артистів виступлять на цьогорічному фестивалі Sziget у Будапешті: репер OTOY, театрально-музичний етногурт YAGODY, DJ Дарія Колосова та DJ-гурт Arbat. Фестиваль триватиме з 7 по 12 серпня.

Про це повідомляється на сайті фестивалю.

OTOY

OTOY виступатиме 8 серпня. Його номер називають “одним із найбільш концептуальних українських реперів на сучасній музичній сцені”. У 2023 році репер брав участь у перерві до півфіналу пісенного конкурсу “Євробачення”.

Дарія Колосова

Дарія Колосова – діджейка з 12-річним досвідом у створенні електронної музики. Її діджейсет на берлінській радіостанції Hör має 900 тисяч переглядів, і сама Дарія вважає музику “справжнім засобом комунікації”, як відзначають на фестивалі. Вона виступить зі своїм сетом 9 серпня.

Читати також: Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів

Arbat

Гурт електронної музики Arbat, у складі якого виконавці Артур Кривенко та Віталій “Батіш” Лимаренко, творить композиції у жанрах техно та хаусу, виступить на фестивалі 12 серпня.

 YAGODY 

Етногурт YAGODY брав участь у національному відборі на “Євробачення-2024” і посів тоді 5-е місце. На фестивалі Sziget гурт виступить 12 серпня.

Про фестиваль

Це один з найбільших європейських фестивалів, який відбувається щорічно у серпні з 1993 року на острові Гайооґяарі-сіґет у Будапешті, розташованому на річці Дунай.

Цьогоріч фестиваль триватиме з 7 по 12 серпня.

Нагадаємо, що хто такий Ґео Шкурупій? 10 цікавих фактів про українського короля футуризму.

Також ми повідомляли, як лучництво допомагає ветеранам у Харкові.

Фото: Sziget

Читати далі