Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Клуб 27: як бренди донатять і змінюють правила комунікації

Опубліковано

Повномасштабне вторгнення змінює підходи до ведення бізнесу. Багато компаній були вимушені закритися через пошкодження техніки, збитки, втрату працівників. А ті бізнеси, які залишилися, чи утворилися після 24 лютого, зіткнулися з новими викликами. Зокрема у тому, як тепер говорити про себе і свою продукцію, чи послуги, як підтримувати військо та бути доречними. ШоТам розбирає кейс, коли українські бізнеси донатили по 27 тисяч на збір на дрони, а також з’ясовує з експерткою, як змінилися підходи до комунікації.

Донати по 27 тисяч. Як це сталося?

У соцмережі Х (раніше Твіттер) розгорнулася нова історія про донати, відповідальний бізнес і, звісно ж, меми. Користувач X з ніком Robert Zeltinsh запустив флешмоб донатів серед бізнесів — за донати по 27 тисяч гривень він обіцяв певну кількість підписок на сторінку компанії. У користувача вже понад 11 тисяч підписників, тож він закликав їх підтримувати бренди. Це спрацювало — за 3 дні вдалося зібрати майже 1,5 мільйона гривень на FPV-дрони для ГУР. 

Першими були DEFPOINT, це бренд тактичної амуніції, одягу та інших військових товарів. За 1000 підписників вони задонатили 27 тисяч гривень на збір. Згодом приєднувалися все нові й нові бренди — хтось донатив таку ж суму, або меншу (2700 гривень). Загалом у своєрідному флешмобі взяло участь близько 30 великих та малих бізнесів — серед них «Українська броня», Dnipro-M, Uklon, MEGOGO, Orner, ДТЕК, Ravlyk Bob, Leglo. 

Скрин допису Видавництва Старого Лева у соцмережі Х про участь у флешмобі донатів

Толік Боцюн, волонтер, команда якого власне й збирала кошти на FPV-дрони для ГУР, у своєму Ютуб-відео пояснює, що донати по 27 тисяч означають, що назву бренду чи ім’я людини, яка задонатила таку суму, напишуть на дроні. 

Що кажуть бренди

Одними з перших доєдналися Dnipro-M, український виробник інструментів, у них активний профіль у Х:

«Ми з цікавістю спостерігали, як ця історія набирала обертів і вирішили доєднатися. Задонатити та ще й з таким інтерактивом — завжди хороше діло!

В нас активна сторінка в твітері, тож щойно Роберт зробив у себе пост «Dnipro-M, спиш?», ми вже швиденько вирішили, як краще реалізувати і підтримати двіж.

Ми відкритий бренд, що поряд зі своєю аудиторією. А твітер для нас — ідеальна соціальна мережа для швидкого та якісного конекту з людьми», — кажуть у компанії Dnipro-M.

Скрин допису ініціатора флешмобу донатів у соцмережі Х, на який відгукнулася команда Dnipro-M і взяла участь у зборі

Активність аудиторії зросла, додалося 2,5 тисячі підписників, з’явилося багато позитивних реакцій та коментарів, розповідають у Dnipro-M:

«Але всі ми розуміємо головне — заради чого ці всі активності. Кожна можливість задонатити — з двіжом чи без — надзвичайно важлива для нас».

У пресслужбі MEGOGO, українського стрімінгового сервісу, кажуть, що одне з їхніх завдань — інформування та підтримка українців. Навіть у складні часи, коли без епізодичного відпочинку та переключення уваги вже триматись важко. Проте за їхніми дослідженнями люди відчувають провину навіть за невеликий відпочинок під час війни. Та донати — хороше рішення:

«Ми системно співпрацюємо з фандрейзинговою платформою UNITED24, під яку заброньований великий обсяг медійного інвентаря на власних каналах MEGOGO, платформі та під час спортивних трансляцій. А за можливості радо підтримуємо й інші збори, серед яких 3ОШБ, KRAKEN, Фонд Сергія Притули та інші. Так сталось і зі цим збором «Клуб 27», який знайшов нас сам і в той момент, коли ми мали можливість долучитись. Пропозиція пана Роберта була цікавою, і до цього подібних активностей у нас не було», — каже Валерія Толочина, Global Chief Marketing Officer MEGOGO.

Результат перевершив очікування, кажуть у MEGOGO — крім того, що збір на FPV дрони для ГУР закрили спільними зусиллями, на сторінці MEGOGO в твіттері (Х) з’явилось понад 2,2 тисячі нових підписників, за період активності зібрали 1,5 млн охоплення та позитивні згадки бренду. А також, укріпили лояльність аудиторії. 

Донат на збір на дрони від MEGOGO. Скрин з соцмережі X надали у пресслужбі MEGOGO

«Підтримувати збори вкрай важливо, як великі, так і малі, адже кожен донат має значення, хоч 10 мільйонів, хоч 27 тисяч, хоч 1 гривня!», — вважає Валерія Толочина.

У  IT-компанії N-iX кажуть, що загалом відкриті до всіляких креативних ініціатив, які ще й підтримують нашу боротьбу з агресором. Тож залюбки взяли участь у новому зборі. Після участі у цьому флешбомі у компанії отримали запити людей щодо вакансій:

«Тут ще й був запропонований цілком адекватний бартер для нас, у вигляді купи живих підписників. Наш канал в твіттері сфокусований на комунікації з потенційними кандидатами та зокрема залучення аудиторії в наші соціальні ініціативи (Благодійні стріми для підтримки ПЖ (благодійний фонд «Повернись живим» — ред. ) тощо.)

Загалом бачимо, що така ініціатива привела суттєвий наплив відвідувачів нашої сторінки, будемо на майбутнє тепер старатись активніше комунікувати з цією аудиторією твіттера», — каже Юрій Завалій, Head of External Communications в N-iX.

Користувач соцмережі X з ніком WhatIsLove дякує компанії N-IX за вклад у збір. Скрин із соцмережі Х

У компанії «Равлик Боб», що виготовляє корисні натуральні ласощі, охоче підтримують корисні для суспільства ініціативи, тому з радістю долучилися до твіттерського флешмобу:

«Сподобалася ідея об’єднання крутих українських компаній заради важливої мети — можливості зібрати велику суму для наших захисників та захисниць.

Не очікували жодних результатів, адже не сприймаємо флешмоб як маркетинговий інструмент, бо війна — це не тема для спекуляцій. На нашу думку, підтримка волонтерських та соціальних ініціатив — це частина культури сучасного українського бізнесу. Тому з 24 лютого постійно допомагаємо різним фондам, волонтерам та особисто військовим. Робимо донати, передаємо автівки, рації і навіть смаколики», — кажуть представники бренду.

Скрин зі сторінки «Равлика Боба» у соцмережі Х про флешмоб зі збором

За час флешмобу аудиторія «Равлика Боба» зросла з 200 до 2 400 підписників.

Експеримент бренду Leglo

Участь взяли навіть ті бренди, які не мали активних сторінок. Наприклад, бренд постільної білизни Leglo.

«Ми спершу вагалися, бо в нас не було що читать в тві [соцмережа Х — ред.], а отже і людям на сторінці не було б що робити, а потім подумали: донат є донат, і кинули гроші наперед просто і потім вирішили все ж щось твітнуть для галочки», — розповідає маркетолог Leglo Єгор Білий. 

На цьому все не закінчилося, бренд постільної білизни Leglo заплатив ще 27 тисяч, аби ініціатор флешмобу, користувач X з ніком Robert Zeltinsh, став їхнім СММ-ником на місяць — тепер на сторінці бренду у Х з’являються меми та жарти від Роберта. Єгор Білий каже, відколи Роберт веде сторінку, підписників побільшало вже на 1500 людей (станом на 20 лютого). А вся ця авантюра з донатом у 27 тисяч добре позначилася на статистиці — стрибок з 300 переходів на сайт до майже 1900 за два дні! Leglo не тільки задонатили, а й запустили спеціальний промокод robert і отримали 27 замовлень на загальну суму понад 70 тисяч гривень, каже маркетолог. 

Статистика переходів на сайт бренду Leglo із соцмереж після участі у флешмобі донатів по 27 тисяч на дрони. Скрини надали у Leglo 

Бренд до того не був дуже активним у соцмережі Х, та в листопаді 2023 року потрапив у невеликий скандал через недоречну рекламну кампанію — сфотографували чорну постіль у сосновому лісі. Багатьох користувачів це обурило, адже викликало асоціації із замордованими українцями у Ізюмі та їхньою ексгумацією. Вже за день у Інстаграмі команда бренду перепросила за цю кампанію, видалила рекламу і пообіцяла надалі бути уважніжими. 

«Головне вміти визнавати помилки та бути чесним, це, на мою думку, база кризової комунікації», — каже Єгор Білий. 

Ця історія показує не лише те, що великі збори можна закривати завдяки бізнесам, а й що комунікації змінюються — тепер користувачів не здивуєш прописаним контент-планом і «вилизаними» картинками продукції. Цінується чесність, вміння визнавати помилки і поважати підписників.

Нові підходи до комунікацій

Експертка з комунікацій, Марія Кравченко, каже, що загалом усі бренди зараз стараються бути ближчими для людей, шукають собі нові майданчики та канали комунікацій. 

«Для багатьох українських брендів твіттер став не лише джерелом для комунікації, а й серйозним викликом. Ця платформа значно відрізняється від інших і тут має бути свій TOV [tone of voice (тон комунікації) — ред.], своя система і свої правила. 

Проте, як і в інших мережах у твіттері важлива доречність і не награність, адже аудиторія — не дурна, вона добре відчуває, коли бренд намагається обманути або будувати комунікацію штучно», — вважає експертка.

Марія каже, що багато речей, які працювали раніше — зараз вже не працюють, а брендам потрібно постійно адаптовуватися, змінюватися та реагувати на те, що відбувається: 

«До того ж з початком повномасштабного вторгнення до українських брендів змінилося ставлення і аудиторія уважніше слідкує за соціальною складовою бренду. І існує дуже чітка кореляція між зростанням підтримки бренду, якщо вони підтримують армію. Бо це база без якої вже складно існувати, якщо ти хочеш працювати з українським ринком»

За даними опитування Європейської Бізнес Асоціації (EBA) «Бізнес під час війни» фінансова підтримка війська серед бізнесів зросла:

«Наразі (станом на серпень 2023 року — ред.) 61% опитаних нами компаній підтримують власних співробітників, що перебувають в лавах збройних сил. А 56% спрямовують фінансову підтримку армії та населенню. Для порівняння у липні 2022 року 46% підтримували працівників і 34% допомагали фінансово», — пишуть представники EBA.  

Статистика щодо бізнесу в умовах війни. Фото: сайт Європейської Бізнес Асоціації (EBA)

У кейсі про донати по 27 тисяч на дрони помітно, що аудиторія цінує позицію бренду:

«Бренди отримували нових підписників не лише тому, що вони класні, а й тому, що показали приклад — ми готові задонатити навіть без того, що ви на нас підпишетеся. І це підкуповувало людей ще більше, тож і підписувалися вони активніше», — каже Марія Кравченко.

Експертка впевнена, що:

«Найцінніше в цій історії — це не отримати підписників, а долучитися до спільноти і задонатити на дрони».

Це підтверджують й самі представники бізнесів. До того ж важлива не сама сума, а вклад у допомогу війську. 

Суспільство

Стартує показ художнього серіалу про залізничників під час війни

Опубліковано

18 травня о 19:30 на телеканалі “Дім” прем’єру серіалу “Потяг. Серіал розповідає про залізничників під час війни та їхню роль у порятунку українського народу.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Чотирисерійна драма розповідає про роботу Укрзалізниці на початку великої війни з точки зору поїзної бригади евакуаційного потяга.

Читати також: Опублікували офіційний постер фільму-відкриття Docudays UA “Мирні люди”

За сюжетом, саме цей потяг стає першим з багатьох, які рятуватимуть українців з міст, що піддаються обстрілам ворожими ракетами. Інколи навіть машиніст не знав точний маршрут і кінцеву станцію.

Серіал знято на замовлення державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” продакшном “Український продюсерський хаб”.

Нагадаємо, що українські підлітки написали книгу про Марс разом з представником NASA.

Фото: телеканал “Дім”

Читати далі

Суспільство

Це 10 брендів прикрас в традиційному українському стилі

Опубліковано

Щоб щодня відчувати зв’язок з українською культурою, можна додати у свої образи навіть одну прикрасу. Коралі, керамічне намисто чи стрічковий ґердан — обирайте те, що подобається найбільше, або ж створюйте власні поєднання.

ШоТам зібрали для вас 10 брендів прикрас, що відтворюють давні зразки або ж творять сучасні, не забуваючи про наші традиції.

Коралівна

Де купити: інстаграм

Коралі на дві низки можна придбати за 2150 гривень, а намисто з гірського кришталю, селеніту та латунного хрестика — за 3000 гривень. Також можна купити баламути, вироби з венеційки, дукачі, зґарди.

«Моя філософія проста. Я хочу, щоб ви носили коралі щодня. Без особливого приводу. Не чекаючи на свято. Так, вкраплюючи частинку української культури в буденність, з часом ми обов‘язково відродимо нашу ідентичність». 

ВидимоНевидимо

Де купити: інстаграм, сайт

Це майстерня українського традиційного золотарства, що виготовляє намиста, сережки й дукачі. Замість монет російської імперії в дукачах виготовили власний дизайн з деревом життя. Такий дукач обійдеться у 2000 гривень, а сережки-пташечки з латуні — 1300.

«Ми завжди прагнемо поєднати витворені віками ідеали прекрасного й особисті бажання кожного замовника. Як результат — маленькими кроками та великими зусиллями формується сучасне лице давнього й великого народу». 

Творча майстерня Олени Мазурок

Де купити: інстаграм

Майстерня пропонує авторські намиста. Також там проводять різноманітні майстер-класи, де можна самому навчитися виготовляти прикраси. В асортименті є дукачі, керамічні намиста, сережки, латунні перстені та лускавки (намисто з дутого скла). Кожен виріб особливий: намисто з сучасної венеційки можна придбати за 8000 гривень, а перстені з латуні — від 550 гривень.

«Я тішуся своїм набутком, оглядаю його, горджуся та розумію всю цінність цих речей. Особливе місце займають ті речі, котрі мені передалися в спадок, і це далеко не намиста, не корал, лускавки чи дукачі. У моєї бабці не було намист з лускавок, зате вони є у мене й будуть у моєї доньки. Ми самі зараз формуємо цю скриню скарбів, щоб нести відповідальність та світлість цих традицій», — каже майстриня.

Майстер Василь Білоножко

Де купити: інстаграм, фейсбук

Майстер з Черкащини виготовляє сережки, дукачі та різноманітні елементи для намист, які можна використовувати для створення власних прикрас — хрести, намистини тощо. Вироби майстерні відтворюють традиційні прикраси українців. Дукач-ягнусок (з медальйоном у формі серця) можна придбати за 3200 гривень, а комплект з дукача й сережок-пташечок — за 3600 гривень.

ККрамничка

Де купити: інстаграм

У крамничці співпрацюють з майстринями з бісероплетіння, гончарем і майстром-мосяжником, тож тут можна придбати силянки, стрічкові ґердани, керамічні намиста, зґарди тощо. Бойківська силянка обійдеться у 2000 гривень, а керамічні чорні коралі — у 750 гривень.

«Географічне розташування України та її природні багатства сприяли розвитку великої кількості ремесел. Усі наші майстри — з різних куточків України. Завдяки вам вони можуть творити, продовжувати свою справу, передавати знання та навички новому поколінню майстрів». 

Майстерня Пацьорки

Де купити: інстаграм

Це проєкт майстрині з Житомира Марини Василенко. Вона виготовляє прикраси ручної роботи з кераміки, перламутру, скла тощо. Додає й металеві підвіси та намистини. Наприклад, намисто з авантюрину та кришталю з підвісом коштує 1850 гривень, а чокер з шунгіту (гірська порода чорного кольору) з тризубом — 600. Його можуть приміряти й чоловіки.

ROOTS

Де купити: інстаграм, сайт

Бренд прикрас створила фольклористка Ярина Дронь, тож тут ви знайдете відтворені етнографічні зразки сережок, перстенів і намист. За 2500 гривень можна придбати перстень зі срібла з жадеїтом, який створили за зразком зі Східного Поділля, а за 3400 гривень — коралове намисто на три низки.

«Прикраси ROOTS — це поєднання історичної правдивості й актуального нині мінімалізму. Це вишуканість у лаконічному дизайні, що витриманий століттями. Це багатство, яке Ви захочете передати в спадок. Це твоя заново відкрита унікальність». 

Oksana Boriychuk

Де купити: інстаграм, сайт

В асортименті бренду можна знайти намиста з керамічних намистин, дармовиси, зґарди, браслети та сережки. Часто вони об’єднані в колекції — до Різдва, Великодня тощо. Наприклад, намисто «Дзвінка коляда» можна придбати за 3400 гривень, а сережки «Зелений гай» — за 980 гривень. 

«Більшість виробів унікальні чи створені в лімітованій кількості. Проте ми також створюємо цілісні колекції, основними акцентами яких є виготовлені в нашій майстерні намистини з білої глини з авторським розписом. Також використовуємо натуральне каміння, венеційське скло, авторські зґарди та добірну фурнітуру». 

Катерина

Де купити: інстаграм

Майстриня створює бісерні прикраси: силянки, ґердани, намиста за авторськими чи відтвореними схемами. Також вона вигадала квіткові браслети-манжети з бісеру — такі можна купити за 1000 гривень за штуку. Стрічковий ґердан з підвісами коштуватиме від 1700 гривень. Працює майстриня й під замовлення.

Prylavok

Де купити: інстаграм

У крамниці пропонують авторські прикраси з поєднанням традицій і сучасності. Тут можна придбати котильони-брошки за 1500 гривень, заколки з бісером — за 1200 гривень, а стрічкові ґердани, які можна носити і як прикрасу для волосся — від 1800-2000 гривень. 

«Наші прикраси — це не просто аксесуари. Це розкіш, яка відображає вашу неповторну особистість». 

Читати далі

Суспільство

Легіонери показали ліквідацію ворога мінометним вогнем на Харківському напрямку

Опубліковано

Бійці Міжнародного Легіону ГУР МО України разом із білоруськими добровольцями полку Кастуся Калиновського нищать ворога на Харківському напрямку.

Відповідне відео оприлюднило Головне управління розвідки МОУ.

На одній з ділянок після спроби прориву противник був ювелірно знищений мінометним вогнем.

Добровольці з Білорусі та ще понад 50-ти країн світу борються з російськими окупантами на найгарячіших напрямках фронту вже третій рік поспіль.

Читайте також: “Створено захисниками”: перезапустили бренд ветеранів-підприємців

Відео можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, Міноборони анонсували застосунок Резерв+ для військовозабовʼязаних.

Фото: ГУР

Читати далі