Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Хто такий Ігор Сікорський, або Як РФ вкрала українця, який подарував світу гелікоптери (ТЕСТ)

Опубліковано

Його ще за життя прозвали батьком гелікоптерів, а у США його винаходами користувалися найвпливовіші представники влади. Ігор Сікорський – українець, який здійснив справжню революцію в авіабудуванні. Киянин, якого нахабно привласнили росіяни.

У новому тесті спецпроєкту «Вкрадене» розповідаємо, як студент українського вишу став відомим на весь світ конструктором та чому Сікорський все життя залишався українцем. Навіть після еміграції.

У російськомовній Вікіпедії Сікорського називають «російським та американським авіаконструктором». А де народився винахідник?

Правильно! Неправильно!

Видатний авіаконструктор народився у Києві, в родині відомого психіатра Івана Сікорського – доктора медицини та громадського діяча.

А як щодо походження авіаконструктора? Ким були предки Сікорського?

Правильно! Неправильно!

Саме так, українцями! І про це писав сам Ігор Сікорський у листі до українського історика Василя Галича: «Мій рід, який походить із села на Київщині, де мій дід і прадід були священиками, є чисто українського походження». Щось тут не в’яжеться із «російським авіаконструктором», еге ж?

Свої перші моделі гелікоптерів і літаків-біпланів Сікорський спроєктував та побудував під час навчання у виші. Який навчальний заклад став «альма матер» для винахідника?

Правильно! Неправильно!

Ігор Сікорський здобув освіту у найкращій на той час Київській гімназії, згодом продовжив навчання у Морському кадетському корпусі, в якому палко захопився конструюванням. А коли остаточно вирішив присвятити життя літакам – вступив до Київського політехнічного інституту, який сьогодні носить його ім’я.

Скільки літаків і гелікоптерів спроєктував та побудував Сікорський під час навчання в КПІ?

Правильно! Неправильно!

Цілих шість лише у студентські роки! Щоправда, перший вертоліт Сікорського не зміг злетіти через недостатньо потужний двигун. Невдачею завершилися випробування і другого вертольота, однак це не зупинило українського винахідника – він переключився на літаки.

Вже у 1911 році Ігор Сікорський успішно складає іспит на звання пілота. А вгадаєте, на якому літаку?

Правильно! Неправильно!

Дійсно, іспит на звання пілота авіаконструктор склав на літаку С-5 власного виробництва. Але інші варіанти відповідей також близькі до правди, оскільки всі ці літаки проєктував Сікорський.

До речі, про літак С-6. Завдяки чому він увійшов в історію?

Правильно! Неправильно!

С-6 – перший умовно «важкий» літак, створений українцем Сікорським. Новий біплан мав подвоєну потужність двигуна, збільшені розмахи верхнього та нижнього крил, а найголовніше — кабіну на три людини. І саме на С-6 Ігор Сікорський 29 грудня 1911 р. встановив світовий рекорд швидкості. Ось, як писали про це столичні газети: «Усі польоти на цьому апараті були проведені з пасажирами і в результаті виявилося, що точно виміряна абсолютна швидкість нового аероплана дорівнює 111 км на годину. ця швидкість є всесвітнім рекордом швидкості на біплані з повним запасом бензину і двома авіаторами на борту».

Не менш знаковим для кар’єри авіаконструктора став літак «Гранд». Що в ньому особливого?

Правильно! Неправильно!

«Гранд» не мав рекордної довжини і не міг похизуватися шаленою кількістю пасажирських місць. Але став першим у світі чотиримоторним літаком. Згодом Сікорський також побудував чотиримоторний бомбардувальник С-22 «Ілля Муромець», який встановив світовий рекорд вантажопідйомності.

До мрії будувати гелікоптери Сікорський повернувся вже після еміграції до США, де заснував власну компанію Sikorsky Aircraft. У вересні 1939 року він власноруч підняв у повітря гелікоптер VS-300 (S-46). А через три роки оновлена версія пішла у серійне виробництво. У чому ці машини були особливо ефективними?

Правильно! Неправильно!

Хоча S-47 був прийнятий на озброєння американської армії, сам Сікорський вважав головним завданням цього гелікоптера порятунок людей, а не бойові дії. І дуже радів, коли його винахід демонстрував особливу ефективність у пошуково-рятувальних роботах. За підрахунками його сина Сергія Сікорського, машини українського авіаконструктора врятували понад 1,5 млн людських життів.

А вгадаєте, хто почав користуватися гелікоптерами Sikorsky Aircraft з 1947 року?

Правильно! Неправильно!

Уявіть, гелікоптерам Sikorsky Aircraft довіряли настільки, що з 1947 року їх почали використовувати для перельотів американських президентів!

Що з переліченого відбулося без участі Сікорського?

Правильно! Неправильно!

Ні, ми не помилилися! Усе це сталося завдяки роботі українця Ігоря Сікорського. Звісно, встановлені авіаконструктором світові рекорди побила більш сучасна авіація. Однак і це також сталося саме завдяки українцю, який присвятив життя авіації.

До речі, складається враження, що в житті Сікорського не було нічого, крім авіації. Однак український конструктор мав ще одну зацікавленість. Яку саме?

Правильно! Неправильно!

Уявіть, геніальний авіаційний конструктор знаходив час і на релігійно-філософську творчість. Напевно, найвідомішою з його праць є невеличка книжка «Послання молитви Господньої», присвячена аналізу молитви «Отче наш». Уперше вона вийшла друком ще в 1941 році, потім ще двічі перевидавалася.

Чим особливо пишався Сікорський, крім створених літаків і гелікоптерів?

Правильно! Неправильно!

Сікорському часто закидають аполітичність та відсутність чіткої самоідентифікації як українця. Однак любов до України та рідного Києва він ніколи не приховував. Зокрема син конструктора Сергій Сікорський неодноразово зазначав: «Я прекрасно пам’ятаю: батько пишався, що народився в Києві, і не раз це підкреслював».

Видатний авіаконструктор, творець гелікоптерів, автор низки рекордів та новацій. Коли ім’я киянина Ігоря Сікорського стало дійсно відомим на батьківщині?

Правильно! Неправильно!

Сумно і доволі типово для СРСР: ім’я Сікорського було під забороною, а відкрилося широкому загалу лише після відновлення української незалежності. 22 березня 2018 р. аеропорту «Київ» було присвоєно ім’я Ігоря Сікорського.

Тобто Сікорський народився, навчався і працював у Києві, пишався рідним містом, емігрував до США, але росіяни все одно називають його «своїм»? Невже авіаконструктора просто привласнили?

Правильно! Неправильно!

Справді. Сікорський, як і інші винахідники, яким не пощастило працювати у різних формах російської імперії, потрапив під каток російської колоніальної машини. Щось подібне сталося і з Корольовим, проте Сікорський, на щастя, встиг емігрувати раніше, аніж до нього дотягнулася репресійна машина. Можливо, авіаконструктора не можна назвати палким патріотом України, але ще більшою помилкою було б вважати його «російським винахідником».

Творець літаків та батько гелікоптерів. Ким був український авіаконструктор Ігор Сікорський?
Йой, здається, сьогодні ви вперше дізналися про видатного українського авіаконструктора. Але воно й не дивно: російська пропаганда привласнила сотні наших людей, викресливши будь-які згадки про українське коріння письменників, художників та науковців. Серед них – й Ігор Сікорський. Людина, яка подарувала світу гелікоптери й всім серцем обожнювала Київ.
Непоганий результат! Схоже, ви раніше вже читали або бодай чули про Сікорського. Однак деякі запитання точно викликали у вас здивування. Поділіться цим тестом із друзями, можливо, для когось походження «батька гелікоптерів» стане дійсно неочікуваною й приємною новиною.
Йой, схоже, наші питання вас не здивували. Ви чудово знайомі з життєписом Ігоря Сікорського й точно знаєте, що це український, а не російський авіаконструктор. Але чи знають про це ваші друзі? Поділіться тестом у соцмережах, аби якомога більше людей дізналися про українця, який подарував світу гелікоптери.

Поділіться своїми результатами:

Суспільство

“Щоденник нареченої Христа”: документальний фільм про черниць зʼявився на Takflix

Опубліковано

Фільм Марти Смеречинської побудований на основі дворічних спостережень за життям понад 100 українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України.

Про це повідомило Divoche.media.

Про фільм

Повнометражна стрічка режисерки Марти Смеречинської ґрунтується на дворічних спостереженнях за життям понад сотні українських дівчат-черниць у сучасному греко-католицькому монастирі на заході України. Серед них також була молодша сестра режисерки, Настя. Марта Смеречинська вивчає цю спільноту, взаємодіє з черницями та розвиває нові стосунки із близькою людиною.

Читати також: Послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії

Фільм “Щоденник нареченої Христа” отримав дві нагороди на фестивалі Ukrainian Doc Preview Docudays UA 2020: East Silver Caravan Award та DOK Leipzig Award. Презентація стрічки відбулася на Marché du Film — Festival de Cannes у рамках секції Cannes Docs. Зараз його можна переглянути у всьому світі з англійськими субтитрами.

Онлайн-кінотеатр Takflix передасть 10% з кожного квитка фонду “Повернись живим”, ще 50% — творцям кіно. Дивитися «Щоденник нареченої Христа» можна тут

Нагадаємо, що в Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць.

Також ми повідомляли, що в Києві покажуть фотовиставку про знищену росією українську культурну спадщину.

Фото: Щоденник нареченої Христа

Читати далі

Суспільство

В Києві в ботсаду зацвіли півонії: фото

Опубліковано

У ботанічному саду імені Гришка квітковий рай. Бузок уже вибухає яскравим цвітом, а недавно розцвілися півонії.

Про це повідомили на офіційній сторінці ботсаду в інстаграмі.

Головним партнером бузку є півонія деревовидна, яка квітує одночасно з бузком. Це дозволяє підкреслити враження від квітування бузку та заповнити сад барвами та ароматом. Квіти півонії деревовидної мають діаметр близько 30 см, що сприяє підсиленню інтенсивності загальної кольорової палітри.

фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад
фото: ботсад

Фото: У Києві відбудеться виставка, присвячена культурній спадщині Донеччини й Луганщини

Про устрій дендрарію в ботсаду

Сезонність та динамічність парку можуть проявлятися найбільш повно, коли певні його ділянки, завдяки великій кількості квітучих рослин, перебувають у центрі уваги, а потім змінюють своє положення. Концентрація на певних ділянках одночасно цвітучих рослин дозволяє викликати у відвідувачів сильні емоційні враження. Цей прийом успішно використовував Леонід Іванович при створенні дендрарію. Кожного сезону тут відвідувачів очікує нова композиція барвистих квітів і листя.

У травні у сирингарії розцвітає понад півтори тисячі кущів бузку і деревовидних півоній.

Нагадаємо, що в Україні анонсували безоплатні курси англійської мови для ВПО.

Також ми повідомляли, що коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

Фото: ботсад

Читати далі

Суспільство

В Дніпрі запрацювала дитяча залізниця: ціни та розклад

Опубліковано

Сьогодні, 4 травня, під звук станційного дзвону розпочався літній сезон на найстарішій в Україні і другій за віком у світі дитячій залізниці.

Про це повідомляє Укрзалізниця.

Дніпровська дитяча залізниця, відкрита у 1936 році, припиняла рух поїздів лише у кілька разів: під час Другої світової війни, карантину та у перший рік широкомасштабного вторгнення.

650 юних залізничників з Дніпра під наглядом інструкторів будуть керувати поїздами, перевірятимуть стан колійної мережі, працюватимуть в якості дикторів, касирів та чергових на станціях.

Читати також: В Київ Цифровому запустили опитування щодо перейменування вулиць

Подробиці

Дніпровська дитяча залізниця працюватиме:

  • у травні, вересні та жовтні – у вихідні дні з 10:00 до 18:00;
  • у літні місяці – щоп’ятниці з 12:00 до 18:00,  у вихідні дні з 10:00 до 18:00.

Вартість дитячого квитка – 50 гривень, дорослого – 62 гривні.

Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 95д.

Нагадаємо, що послуга ОСББ в Київ Цифровому стала переможницею міжнародної технологічної премії.

Також ми повідомляли, як військовому отримати відпустку закордоном.

Фото: Укрзалізниця

Читати далі