Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

79 день війни. Хроніка боротьби. Головні перемоги України та українців

Опубліковано

79-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

17:50

З понеділка, 16 травня, у Харкові відновлюють роботу наземного громадського транспорту. Перші два тижні проїзд буде безкоштовним.

17:25

Майже 90% прогнозованих під ярі культури площ вже засіяно. В окремих регіонах показники сівби перевищують минулорічні на 10-15%. Про це повідомили на сторінці Міністерства аграрної політики та продовольства України в Facebook.

«Аграрії України, незважаючи ні на що, проводять посівну. У загальному результаті майже 90% прогнозованих під ярі культури ранньої групи площ вже засіяно. На Волині, Вінниччині, Кіровоградщині та Дніпропетровщині засіяно ярої пшениці на 10-15% більше, від показників минулого року», – йдеться в повідомленні.

17:05

Артилеристи Збройних сил України розгромили російську вантажівку, яку окупанти намагалися заховати посеред лісу.

16:40

Мінцифри запускає гранти на порталі «Дія» аби фінансово допомогти власникам малого бізнесу, які постраждали від збройної агресії РФ.

15:55

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав у дії гаубиці калібру 155 мм типу М777, які США передали українським військовим. Фоторепортаж з лінії фронту Залужний опублікував на своїй сторінці в Facebook.

«Окремі вітання і подяка від наших артилеристів американському народу за гаубиці М777. Мої хлопці знають ціну артилерії. Передусім вони хотіли передати, що це високоточна і дуже ефективна зброя. Разом до Перемоги!», – написав Головнокомандувач ЗСУ.

15:10

Збройні сили України три доби поспіль нищать техніку російських окупантів, які безуспішно намагаються облаштувати понтонну переправу через Сіверський Донець у Білогорівці. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай в Telegram.

За його словами, наразі бійці ЗСУ знищили у Білогорівці приблизно 80 одиниць ворожої техніки. Гайдай назвав це місцевою «Чорнобаївка».

14:40

Європейський союз надасть Україні додаткові 500 мільйонів євро допомоги на військові потреби для захисту від РФ. Про це перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Це сьома зустріч G7 з початку війни (повномасштабної, – ред.) в Україні. Я переконаний, що ми вийдемо із потужним посланням. Підхід є очевидним – більше подібного. Це означає – більше підтримки для України, включаючи військову підтримку. Я зроблю оголошення, що ми, як Європейський Союз, надамо новий транш, ще 500 мільйонів євро, щоб підтримати Україну у військовому сенсі. Тож це складе усього 2 млрд євро», – сказав Боррель.

14:15

Польське видання Gazeta Wyborcza визнало Людиною року українського письменника та волонтера Сергія Жадана.

13:25

На Сумщині аграріям вдалося засіяти 92% посівних площ. Це вдвічі більше, аніж очікувалося після деокупації регіону.

13:15

Українські військові отримають від США нелетальне обладнання. Наразі його готують до передачі з авіабази в Японії.

12:50

Воїни підрозділу дніпровської територіальної оборони «Азов» знищили командний пункт та арсенал боєприпасів ворога.

12:30

Бійці ЗСУ почали використовувати вітчизняні протитанкові комплекси «Корсар», встановлені на легких маневрених автівках типу баггі.

Баггі для українських захисників обладнали в такий спосіб, що крім водія, оператора та власне протитанкового комплексу автівки також можуть вмістити кілька ящиків з боєкомплектом.

11:40

У центрі тимчасово окупованого Херсона дівчина заспівала пісню «Там, де ми є» гурту Антитіла.

11:30

Він — власник того самого голосу, який вказав курс російському кораблю. За це потрапив у полон до окупантів. А коли повернувся – дізнався, що став національною легендою!

Білборди, вітрини магазинів, одяг і навіть татуювання: усюди — його знаменита цитата.

«Чомусь ця фраза надихнула дуже людей, таким стала гаслом з першого дня війни. Оскільки ця фраза трішки підняла народу настрій, то мама підтримала. Хоч це й не дуже гарно, але я вже дорослий, можна так висловлюватися», — Роман Грибов.

10:30

У Рівному троє майстрів — Андрій, Денис та Сергій, які працюють на СТО «USA cars workshop» – безкоштовно відремонтували вісім авто для українських захисників.

10:00

Українські військові напередодні, 12 травня, збили у небі над Донбасом вертоліт російської армії, а ще один ворожий гелікоптер — пошкодили. Про це повідомили на фейсбук-сторінці 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського.

«Ранок починаємо з найсмачнішої кави та чудових новин», — написали наші захисники.

Зазначається, що збили ворожий гелікоптер воїни 13-го окремого мотопіхотного батальйону бригади Виговців.

09:20

Автоскладальний завод у селищі Соломоновому на Закарпатті, на якому збирають машини Škoda, відновлює роботу з 1 червня.

08:00

Миколаївські десантники поповнили колекцію збитих безпілотників, повідомили на фейсбук-сторінці 79-ї окремої десантно-штурмової бригади «Миколаїв».

За інформацією бригади, військовослужбовць розвідувального підрозділу бригади зі стрілецької зброї збив ворожий безпілотний літальний апарат  комплексу радіоелектронної боротьби «Леєр», який призначений для придушення GSM-зв‘язку.

07:30

Українські військові знову вдарили по аеродрому в Чорнобаївці на Херсонщині та знищили склад із ворожими боєприпасами.

07:00

Упродовж 12 травня протиповітряною обороною ЗСУ збито 7 повітряних цілей ворога:

  • 5 БпЛА (Орлан-10);
  • 1 вертоліт (Ка-52);
  • 1 крилату ракету.

Суспільство

На Київщині міжнародні партнери відновили понад 9 тисяч об’єктів: як скористатися програмою

Опубліковано

У області наразі відновлено понад 17,5 тисяч об’єктів. Близько 9 тисяч із них – за сприяння міжнародних партнерів та фондів.

Про це повідомив перший заступник голови КОДА Микола Бойко.

Зокрема, Фонд GEM частково відновив майже 1 100 об’єктів, УВКБ ООН — 2 800 об’єктів, БФ КАРІТАС — майже 3 500 об’єктів.

Відновлення області триває і за програмою єВідновлення:

Читайте також: У Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство: що варто знати

  • 1 етап – надання грошової компенсації на проведення поточних та капітальних ремонтів. Погоджено майже 10 900 заявок на 1 млрд 344 млн грн.
  • 2 етап – сертифікати на купівлю житла. Погоджено 1 595 заявок на близько 4 млрд 685 млн грн.
  • 3 етап – компенсація на будівництво нового житла замість зруйнованого. Погоджено 415 заявок на понад 1 млрд 231 млн грн.

Робоча група «Прозорість та підзвітність» перевіряє тендерні закупівлі районів та громад Київщини, виїжджає на об’єкти будівництва та проводить наради. Кожна гривня має йти за призначенням.

Нагадаємо, естонський депутат вирушив у велопробіг за Україну: 1700 кілометрів за 6 днів.

Фото: єВідновлення

Читати далі

Суспільство

Бельгія виділить €200 млн та ракети ППО для України

Опубліковано

Бельгія планує передати Україні ракети для протиповітряної оборони та виділити 200 млн євро для участі в німецькій ініціативі з посилення української ППО.

Міністрка оборони Бельгії Людивін Дедондер заявила про це після засідання Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») 26 квітня, повідомляє видання RTBF.

Вона наголосила, що Бельгія залишається готовою надати підтримку Україні і продовжуватиме це робити найближчим часом.

Читайте також: США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

«Наша позиція залишається незмінною: коли Росія припинить своє вторгнення та відмовиться від незаконно окупованих територій, конфлікт закінчиться», – підкреслила Людивін Дедондер.

Крім того, прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо оголосив, що Брюссель посилить Україну винищувачами F-16 вже у 2024 році, фінансуючи це шляхом заморожених російських активів.

Нагадаємо, Мінкульт розпочав короткотривалі гранти.

Фото: RTBF

Читати далі

Суспільство

Як скористатися мультишерингом документів у застосунку «Дія»

Опубліковано

У застосунку «Дія» запустили мультишеринг копій документів, щоби надсилати їх в електронному вигляді одразу в системи установ.

Про це повідомляє Дія.

ЯК ПРАЦЮЄ ШЕРИНГ ДОКУМЕНТІВ

  • Компанія надсилає запит на копію цифрового документа в застосунок користувача
  • Користувач підтверджує запит «Дія. Підписом»
  • Копію автоматично надсилають у систему компанії або на e-mail. Тоді компанія може прикріпити її до відповідних заяв чи договорів

Читайте також: За рік існування кластеру Brave1 на ньому зареєстрували 1600 оборонних розробок

ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО

  •  КОРИСТУВАЧУ – мати в «Дії» документ, копію якого потрібно надіслати, й активований «Дія. Підпис»
  •  УСТАНОВІ – налаштувати можливість отримувати копії в «Дії». Для цього потрібно написати команді впровадження в Telegram @DiiaStart

ЯКІ КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ МОЖНА НАДСИЛАТИ

  • ID-картка
  • Закордонний паспорт
  • Картка платника податків
  • Свідоцтво про народження
  • Довідка ВПО
  • Водійське посвідчення
  • Техпаспорт
  • Студентський квиток
  • Документи про освіту

Нагадаємо, завдяки ШІ підлітків з українського прикордоння зробили героями картин Айвазовського й Малевича.

Фото: Дія

Читати далі