Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

58 день війни. Хроніка боротьби. Головні перемоги України та українців

Опубліковано

58-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

20.21

Одеським військовим, які потопили крейсер «Москва», президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко подарував спортивне авто Dodge Challenger.

19.55

Нацгвардійці показали, як збили гелікоптер окупантів К-52 «Алігатор».

19:30

Мінометна батарея гірсько-штурмового батальйону «Закарпатського легіону» знищила російський танк Т-72, який маневрував біля лісопосадки й готувався відкрити вогонь по наших позиціях.

19:00

Укрпошта випустить нову марку із серії «Корабель» під назвою «Русскій воєнний корабль .. ВСЬО». Про це повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський.

Він зазначив, що перша воєнна марка України «Корабель» вже стала символом країни та знайшла дуже великий відгук у серцях українців.

На новій марці «Русскій воєнний корабль .. ВСЬО» або Russian Warship … DONE. буде представлена і перша марка серії, тож всі охочі матимуть цей символ історії на пам’ять.

18:00

Морські піхотинці 501-го окремого батальйону разом з воїнами Сил спеціальних операцій знищили ворожий танк, БМП та склад з боєприпасами росіян.

17:00

815 укриттів у різних районах Києва вже підключені до інтернету.

16:30

Артилеристи 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького розгромили колону росіян, які намагалися сховатися від українського дрона посеред лісу.

15:50

Світовий банк надасть Україні 4,8 мільярда доларів на відбудову країни у відповідь на звернення президента Володимира Зеленського.

15:40

Велика Британія повертає своє посольство в Україні зі Львова назад до Києва. Про це повідомила міністерка закордонних справ Ліз Трасс у Twitter.

«Ми відновлюємо роботу посольства Британії у Києві, наша посол Мелінда Сіммонс повернеться до міста найближчим часом. Дякуємо Мелінді та її команді за важку роботу і стійкість. Ми підтримуємо Україну», – написала Трасс.

15:20

Франція відправить Україні важке озброєння – самохідні артилерійські установки «Цезар» власного виробництва. Сорок українських військових пройдуть курс з управління цими САУ.

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив в інтерв’ю порталу Oueste France.

«Ми дуже скоординовані. Позавчора я розмовляв на цю тему з канцлером Шольцем. Ми поставляємо значне обладнання, від “Мілана” до “Цезаря”, включаючи кілька видів озброєння. Я думаю, що ми повинні продовжувати йти цим шляхом. Завжди є червона межа, яка полягає в тому, щоб не вступати у війну», – зазначив Макрон.

15:00

Воїни 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» розгромили три танки російських окупантів на околицях міста Ізюм, що в Харківській області.

14:15

Українські військові, які дають відсіч російським окупантам на Луганщині, знищили одразу три танки ворога. Про це розповіли на сторінці Бригади швидкого реагування НГУ в Facebook.

За словами військових, росіяни намагалися сховати свою бронетехніку за стінами покинутих житлових будинків, аби звідти вести вогонь по українським військам. Утім бійці Національної гвардії за допомогою дрона розшукали “втікачів” і знищили одрази три одиниці бронетехніки.

13:20

Станом на ранок 22 квітня втрати російських окупантів у живій силі досягли 21 200 бійців. Також російська армія втратила 838 танків та майже 330 літаків і гелікоптерів.

12:50

В Україну прибула друга партія пожежної та рятувальної техніки із Франції.

12:00

У Житомирі волонтери створили проєкт «Казка на ніч», що орієнтований для дітей, які перебувають у стресовій ситуації через війну росії проти України.

Ці казки для тих, хто змушений ховатись в укриттях, хто відчуває тривогу через обстріли мирних міст. А також вони для дітей, які вимушено покинули Україну та відчувають брак позитивного українськомовного контенту.

11:30

Увечері 21 квітня у небі над Кіровоградщиною українські Сили протиповітряної оборони знищили дві ворожі ракети. Про це повідомив керівник обласної військової адміністрації Андрій Райкович у фейсбуці.

«Чистий четвер у небі над Кіровоградщиною завершився знищенням українською ППО двох ворожих ракет. Дякую нашим славним Збройним Силам України за те, що ми живі», — відзначив керівник області.

11:00

На Харківщині прикордонники «навели» ЗСУ на дислокацію окупантів, завдяки чому вдалося знищити ворогів і їхню техніку.

10:30

У Конотопі на Сумщині дівчата спекли пасочки для українських захисників та зібрали для них великодній кошик. До випікання долучилися студентки Конотопського індустріально-педагогічного коледжу, повідомили на сторінці закладу.

«Традиційно саме у чистий четвер господині розпочинають пекти паски. Тож студентки коледжу під керівництвом шеф-кухаря випікали пасочки з патріотичною символікою для наших Захисників», — йдеться у повідомленні.

10:00

Пекар Яцек Полєвскі приїхав із польського міста Познань у зруйновану окупантами Бучу на Київщині, щоб пекти хліб для його жителів.

09:30

Під Ізюмом на Харківщині Збройні Сили України спалили дві гаубиці 2А65 «Мста-Б» та три військові автомобілі окупантів.

09:00

Сили української протиповітряної оборони упродовж 21 квітня уразили 15 повітряних цілей: три літаки, три гелікоптери та 9 безпілотників.

Суспільство

В Києві висадять 6 млн квітів за 2024 рік

Опубліковано

Протягом 2024 року у Києві планується висадження близько 6 мільйонів квітів.

Про це повідомляє КМДА.

Озеленення

Значну частину рослин комунальники вирощують у власних оранжереях.

Читати також: В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

Здебільшого висаджуватимуть багаторічні рослини й такі, що пристосовані до міських умов. Водночас значну їх частину комунальники вирощують у власних оранжереях. Так хочуть зекономити ресурс і зменшити витрати на озеленення, пояснюють у КМДА.

Протягом минулого року “Київзеленбуді” в міських парках, скверах та на бульварах висадили вже 6,5 мільйонів квітів.

Нагадаємо, що у Львові девʼять мозаїк позначили міжнародним охоронним знаком як обʼєкти культурної спадщини.

Також ми повідомляли, що в Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів.

Фото: з вільних мереж

Читати далі

Суспільство

В Харкові стартував кінофестиваль, присвячений музиці та культурі

Опубліковано

З 1 по 14 травня у центрі нової культури Some People у Харкові відбудуться покази фільмів від команди KyivMusicFilm у рамках кінофестивалю про музику та культуру Intro. Серед стрічок, які будуть представлені: “Афтер”, “Звір у джунглях”, “Дагомея” та “Нам Джун Пек: Місяць — найстаріший телевізор”.

Про це повідомляють на сайті фестивалю.

Про фестиваль

Intro – це фестиваль кіно про музику та культуру від команди KyivMusicFilm. У межах фестивалю будуть показані фільми, присвячені темам свободи творчості, електронної сцени та важливості культури у збереженні ідентичності.

“Intro – це початок нового та невідомого. Це своєрідний імпульс, що підштовхує нас до змін: у собі, в оточуючих, у світі навколо. Це ризик, крок уперед, маніфест із небажанням бути, як усі. Саме це характеризує героїв наших фільмів розпочавши рух уперед, вони надихають, мріють, змінюють себе та залишають по собі слід в історії”, – кажуть організатори про проєкт.

Програма фестивалю

“Звір у джунглях”

Фільм-адаптація за новелою Генрі Джеймса розповідає історію чоловіка і жінки, які протягом багатьох років зустрічаються в одному паризькому клубі під виглядом містичної фейсконтрольниці Беатріс Даль. Разом вони очікують на подію, яка має змінити все, тим часом світ зазнає великих змін, включаючи епідемію СНІДу, падіння Берлінської стіни та трагедію 11 вересня.

Квитки за посиланням.

“Дагомея”

У 1892 році французькі колоніальні війська вкрали та вивезли з західноафриканського королівства Дагомея безліч художніх артефактів. Практично 130 років потому 26 предметів мистецтва, які весь цей час перебували в музеї в Парижі, нарешті повертаються у сучасний Бенін.

Фантазійна документальна робота французької режисерки сенегальського походження Маті Діоп присвячена деколонізаційним процесам повернення культурної спадщини – фільм про ідентичність, коріння та історичну справедливість.

Квитки за посиланням.

Читати також: В Україні значно зросла кількість україномовного контенту за 2023 рік: дослідження соціологів

“Нам Джун Пек: Місяць – найстаріший телевізор”

Нам Джун Пека називають нострадамусом цифрової епохи, який передбачив появу інтернету, соцмереж та світ, в якому все стане контентом. Цей митець помер за рік до випуску першого iPhone, але вже у 1970-х роках передбачив цифровий світ соцмереж, в якому ми зараз живемо.

Квитки за посиланням.

“Афтер”

“Афтер” – це відтворення спільноти прихильників електронної музики, яка існує у безпечному просторі, де межі між соціальним статусом, расою та сексуальною орієнтацією стираються.

У паризькому техно-клубі Фелісі, адвокатка у кримінальних справах, і Саїд, водій таксі, знаходять одне одного. Ніч у клубі породжує в них взаємне захоплення. Дві людини з різних світів та різними поглядами стають близькими, поки ранок не принесе їх до звичного життя, де у центрі Парижа розгортаються протести “жовтих жилетів”.

Квитки за посиланням.

Покази відбуватимуться у культурному центрі Some People, м. Харків, вул. Іванівська, 1.

Нагадаємо, що українські військові показали свого робота-сапера.

Також ми повідомляли, що вийшов офіційний тизер українського фільму “Редакція”.

Читати далі

Можливості

Google запускає другий етап Фонду підтримки для українських технологічних стартапів на 10 млн дол

Опубліковано

Незважаючи на складну економічну ситуацію в Україні, спричинену війною, країна володіє потужною стартап-екосистемою. Google продовжує підтримувати українські стартапи і, за ініціативою Міністерства цифрової трансформації України, запускає другий етап Фонду підтримки Google для стартапів в Україні.

Про це оголосили на технологічній конференції Tech Ecosystem Summit, яка об’єднала представників бізнесу та влади, щоб обговорити виклики й перспективи розвитку ІТ-сфери.

Можливості конкурсу

Відібрані компанії отримають до $100 тисяч для підтримки та ведення бізнесу й менторську підтримку від Google. Також стартапи можуть отримати додаткові $350 тисяч у вигляді кредитів Google Cloud.

Реєструйтеся, якщо ваш стартап:

  • має як мінімум одну юридичну особу, зареєстровану в Україні;
  • випускає мінімально життєздатний продукт (MVP) з продемонстрованою бізнес-ефективністю.

Читати також: У Києві біля станції метро провели масштабний демонтаж МАФів

На що можна використати отримані кошти:

  • на розвиток стартапу;
  • відновити бізнес-операції, які постраждали через війну;
  • створити основний продукт для вирішення нових завдань.

Пріоритет надаватимуть компаніям та стартапам, які використовують ШІ для розв’язання соціальних проблем.

Встигніть подати заявку до 5 червня. Деталі відбору та форму аплікації шукайте за посиланням.

Нагадаємо, що українським ВПО повернуть виплати: про що варто знати.

Також ми повідомляли, що ветерани можуть безкоштовно здобути нову професію.

Фото: Google

Читати далі