Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

36 день війни. Хроніка боротьби. Головні перемоги України та українців

Опубліковано

36-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

21:00

Українські військові на Чернігівщині розгромили колону бронетехніки загарбників.

20:10

Всесвітня асоціація ядерних операторів переводить усі українські АЕС до Паризького центру.

18:45

Снайпер розвідувального підрозділу 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Миколаєва зупинив колону російських окупантів та захопив у полон офіцера російської армії.

18:00

Окупанти залишають Чорнобильську АЕС та Славутич. Наразі вони двома колонами вирушили в бік кордону з Білоруссю.

17:45

Українські військовослужбовці звільнили села Лукашівка та Слобода Чернігівської області від російських загарбників.

17:25

Бійці Збройних сил України та Національної гвардії знищили батарею російських гаубиць Д-30 у Харківській області.

16:40

Українські прикордонники прикрили побратимів та ліквідували російських піхотинців, які намагалися зненацька атакувати позиції Збройних сил поблизу Мар’їнки, що на Донеччині.

15:30

Під час звільнення від російських окупантів села Нова Басань, що на Чернігівщині, один з підрозділів ЗСУ захопив “подарунок” від окупантів – ворожий танк Т-72Б3.

13:55

Військовослужбовці Збройних сил України ліквідували групу російських окупантів із підрозділів 7-ї військової бази. Це військові, які прибули воювати проти України із самопроголошеної республіки Абхазія.

12:40

Військовослужбовці підрозділів територіальної оборони розбили колону ворожої техніки на Київщині. Про це повідомили на сторінці ТрО ЗСУ в Facebook.

12:30

Українські десантники разом із іншими підрозділами Сил оборони Запорізького краю звільнили від російської окупації п’ять населених пунктів Запорізької області.

11:30

57-ма бригада відбила атаку ворога і знищила чергову партію техніки загарбників.

11:00

Серед нових трофеїв наших захисників — остання вдосконалена модифікація системи, що поставляється у війська РФ з 2016 року – зенітний ракетний комплекс «Тор-М2».

Система «Тор» призначена для прикриття військових об’єктів, перших ешелонів сухопутних з’єднань від ударів протирадіолокаційних та крилатих ракет. Окрім того, система «Тор» може захищати від дистанційно пілотованих літальних апаратів, що планують авіаналіт, від літаків та гелікоптерів, зокрема й виконаних за технологією «стелс».

10:45

Станом на ранок 31 березня втрати російських окупантів у живій силі досягли 17 500 бійців. Також російська армія втратила 614 танків та 266 літаків і гелікоптерів.  Про це повідомили на офіційній сторінці Генерального штабу ЗСУ в Facebook.

«Особового складу – близько 17500, танків – 614, бойових броньованих машин – 1735, артилерійських систем – 311, реактивних систем залпового вогню – 96, засобів ППО – 54, літаків – 135, гелікоптерів – 131, автомобільної техніки – 1201, кораблів та катерів – 7, цистерн з паливом – 75, безпілотників – 83, спецтехніки – 22, пускових установок ОТРК – 4», – йдеться в повідомленні Генштабу.

10:30

Національна гвардія України на Донецькому та Луганському напрямках упродовж доби знищила 10 танків російських загарбників.

10:15

Збройні сили України звільнили село Орлове, Заградівка, Кочубєєвка, що на Херсонщині та відкинули ворога на 50 км від Кривого Рогу.

10:00

Збройні сили України на Луганщині артилерією знищили кілька десятків одиниць ворожої техніки і штаб. Про це в ефірі телемарафону сказав голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Учора ввечері накрили артилерією величезне скупчення техніки, декілька десятків одиниць, і штаб чеченців», – зазначив Гайдай.

09:30

Українські добровольці ісламського батальйону «Крим» зачистили від російських загарбників ліс на Київщині між раніше звільненими селами Мотижин і Северинівка.

Відео з’явилося у твіттері на сторінці «Спутник News АТО». Успішну операцію добровольці провели 30 березня.

09:00

За добу, 30 березня, наші військові-зенітники збили 4 літаки, один безпілотник і 2 крилаті ракети окупантів.

08:30

На сході Київщині у Броварському напрямку Збройні Сили України звільнили від російських окупантів три населені пункти, а саме села Світильня, Плоске і Гребельки.

08:00

Наші військовослужбовці із боєм вибили російських окупантів із села Слобода на Чернігівщині. Про це повідомив у телеграмі журналіст Андрій Цаплієнко.

«Звідси донедавна обстрілювали гуманітарний коридор у Чернігів. Там, де мене поранило», — зазначив журналіст Андрій Цаплієнко.

Суспільство

UAnimals запустили онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля

Опубліковано

Зоозахисна організація UAnimals запустила онлайн-видання про гуманність до тварин і довкілля. Це історії про тварин, людей, водойми, ліси та заповідники під час війни, а також про зв’язок людини й природи, про милосердя і порятунок, про жорстокість та байдужість. 

Про це повідомили представники UAnimals у Telegram.

“На прикладі окремих людей, компаній, притулків, організацій тощо ми показуємо, як по-різному люди ставляться до навколишнього світу, і шукаємо відповіді на щоденні болісні питання про гуманне співжиття”, — зазначають зоозахисники.

Читайте також: Коргі Лакі з України став моделлю для пам’ятника королеві Єлизаветі II в Англії

На сайті представлені інтерв’ю із людьми, які рятували тварин, розслідування про тих, хто завдає шкоди природі та тваринам, аналітичні тексти, колонки, репортажі тощо. Видання можна почитати українською та англійською.

Почитати онлайн-видання можна за посиланням.

Нагадаємо, на Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги.

Фото: UAnimals

Читати далі

Суспільство

На вокзалі Києва відкрився пункт рекрутингу до армії

Опубліковано

Міністерство оборони України 7 травня 2024 року в Києві на Центральному залізничному вокзалі відкрило інформаційну точку, де можна отримати інформацію про рекрутингові центри, які діють на території України.

Про це повідомляє “Укрзалізниця”.

Спеціально навчені працівники Укрзалізниці надаватимуть інформацію щодо вакансій у ЗСУ та відповідатимуть на поширені питання про посади у військових підрозділах.

Цей пілотний проєкт Міністерства оборони України за підтримки Укрзалізниці має на меті прозоро інформувати людей про можливості ефективної допомоги Силам оборони України та стимулювати до добровільного залучення на військову службу.

Читайте також: Військові будуть отримувати більше відпускних днів: що змінилося

«Кожного тижня в Україні відкриваються центри рекрутингу української армії. За декілька місяців їх мережа буде по всій Україні. У будь-якому центрі до лав Сил оборони може долучитися людина з будь-якого регіону. Це можливо, навіть маючи на руках повістку для уточнення облікових даних. Тому інформаційні пункти на залізничному вокзалі дозволять нам максимально донести цю інформацію до громадян», — зазначила заступник міністра оборони України Наталія Калмикова.

Інформаційний пункт рекрутингу знаходиться в центральному вестибюлі вокзалу, між головним інфопоінтом та входом до зали №3.

Нагадаємо, британець українського походження проїде на велосипеді 7 тис. км для допомоги дітям в Україні.

Фото: УЗ

Читати далі

Суспільство

Євген Клопотенко запустив сервіс замовлення шеф-кухаря додому: як цим можна скористатися

Опубліковано

Євген Клопотенко запустив новий сервіс Makitra, який дозволяє замовляти шеф-кухаря додому. Головна мета цього сервісу – звільнити людей від щоденних клопотів з приготування їжі, щоб вони мали більше часу на спілкування з родиною та відпочинок.

Про це повідомляє видання village

Також Makitra створює нові можливості для українських шеф-кухарів, які часто стикаються з професійним вигоранням.

Сервіс пропонує можливість замовити приготування їжі на 4-5 днів для сім’ї на щодень або обслуговування сімейних обідів та зустрічей з друзями. Меню для платформи розробив сам Євген Клопотенко, воно включає понад 200 страв, які поєднують українські традиції з сучасними гастрономічними трендами.

Читайте також: Вільне для вільних: зооволонтерка з Бахмута евакуювала понад 150 собак (ВІДЕО)

При замовленні команда Makitra враховує побажання клієнтів щодо улюблених продуктів та особливостей харчування. Шеф-кухарі купують продукти у магазинах великих мереж за кілька годин до візиту та готують страви на кухні замовника. Кожна страва упаковується в спеціальні контейнери з маркуванням та інструкціями з розігріву й сервірування. Також шеф-кухар відповідає за чистоту на кухні та зберігає конфіденційність клієнтів.

Нагадаємо, Укрзалізниця приготувала Великодні обіди для Харківщини – фото.

Фото: Makitra

Читати далі