Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

Хочете наблизити перемогу – йдіть на роботу. Пояснює економіст

Опубліковано

Почуття провини від того, що ви не на фронті і навіть не волонтерите 24/7 – стан багатьох українців зараз. Та фахівці нагадують: щоб воювати та перемагати країні потрібна економіка, що працює. Якщо усі підуть на фронт, то вже за 48 годин армія почне здаватися ворогу через голод. 

Авжеж, продовжуйте гуртуватися і допомагати іншим, продовжуйте волонтерити, але й виконувати свою роботу та заробляти гроші – не менш важливо зараз. 

По-перше, так ви зможете більше допомагати: наприклад, маючи гроші на бензин, зможете перевозити людей, гуманітарку чи бронежилети. 

По-друге, заробляючи, ви зможете донейтити кошти на армію.

По-третє, критично важливо для перемоги обертати гроші: якщо можете, оплатіть комуналку, заплатіть податки, замовте щось у місцевої майстрині, зробіть стрижку, робіть покупки, оплатіть заняття з репетитором англійської чи з психотерапевтом. Заробляти і витрачати – це вагомий вклад у боротьбу. 

Ми поговорили детальніше про це з Глібом Вишлінським, економістом і виконавчим директором Центру економічної стратегії, і попросили його прокоментувати судження, які часто зустрічаємо у соцмережах. 

 «Як я можу спокійно собі працювати, поки наші хлопці і дівчата гинуть на фронті?!».

Дуже багато робіт є критично важливими для виживання країни. Енергетики, зв’язківці, хлібопіки – багато професій забезпечують комфортне життя для українців. Та й ті, чия робота непомітна, але має клієнтів, критично важливі для економіки військового часу. Вони купують результати роботи інших, платять податки, з яких фінансують армію, лікарів та пенсії. А ті, хто працюють в Україні на закордонних клієнтів, наприклад, ІТ-фахівці, ще й приносять країні іноземну валюту, потрібну для закупівлі критичного імпорту.

Ваше нервування та картання себе ніяк не допоможуть нашим захисникам та захисницям. А от стимулювання економіки напряму допомагає перемогти. 

Авторка ілюстрацій Нато Мікеладзе

«Я не бачу зв’язку між тим, що працюю продавцем у магазині одягу і тим, яким чином це впливає на нашу армію».

Не все має впливати на армію, війна путіна націлена проти всього українського народу. Якщо ви працюєте в магазині одягу у відносно мирному місті, ви забезпечуєте пристойним життям переселенців, які приїхали до вас – вони ж не будуть ходити в теплих куртках у +20, правильно? А якщо ви продаєте одяг українського виробництва, то це дасть роботу і зарплату тим, хто шитиме нові партії одягу.

«Ну гаразд, працювати треба, зрозуміло. А що робити, якщо моя сфера роботи – наприклад, індустрія розваг (я власниця кінотеатру, лижного комплексу) чи сфера б’юті-послуг (салони краси, манікюрні точки тощо). Розважатися чи робити манікюр у такий час – це аморально!»

Ринок сам визначає, на що є попит. Якщо в такий час у людей немає настрою для розваг, то вони й не будуть платити вам гроші. Але навіть в темні часи люди мають потребу в маленьких радощах, які підіймають настрій та дають сили для роботи – наприклад, швидка перерва на смачну каву з тістечком. Не варто забирати це у людей. Крім того, у спокійнішим містах зараз дуже багато дітей. Не можна позбавляти їх радощів мирного дитинства – можливості посмакувати улюбленою їжею, почитати куплену батьками книжку та й навіть сходити в кіно. Це зменшить їхню психологічну травму від війни. 

Нам потрібно більше людей, які змогли психологічно адаптуватись, для перемоги та роботи після неї. 

До того ж, багато бізнесів віддають частку заробітку військовим, тому ви напряму допомагаєте перемогти ворога. 

Авторка ілюстрацій Нато Мікеладзе

 «Я працюю, заробляю зараз мало, і майже усе зароблене віддаю на армію. Собі і родині купую лише найнеобхідніше – дешевий базовий набір продуктів і сплачуємо комунальні послуги. Я ж усе роблю правильно?»

Тут кожет визначає для себе сам. Насправді, в такі часи в більшості людей й немає бажання дозволяти собі щось зайве, бо для цього немає ані настрою, ані впевненості в майбутній фінансовій стійкості. 

Також не варто залазити у борги, щоб донейтити на армію.

«Який сенс у тому, що повідкривалися кафе і ресторани? Кавувати і ходити по ресторанах зараз – це ницо та аморально!»

У спокійніших містах зараз багато переселенців, не в усіх з них є можливість готувати самим. Та й для місцевих має бути можливість поїсти та випити каву в перервах між роботою. Щобільше, не можна очікувати, що кухарі нескінченно готуватимуть як волонтери – їм та їхнім дітям теж треба щось їсти. 

Тож ті, хто ходять до кафе та їдять в ресторанах, також підтримують економіку і допомагають виплачувати зарплати.

Чому я маю платити за комунальні послуги, якщо я не перебуваю у своїй квартирі ? Чим це допомагає?

Комунальні послуги і далі надаються – адже і військовим потрібні світло та електроенергія. У будинках, які ви вимушено покинули (якщо це не місто в облозі під обстрілами) далі тепло, ліфти працюють для тих, хто не виїхав, майстри лагодять пошкодження, та й сміття далі вивозять. А за те, що нараховується за лічильниками, ви й платитимете 0. 

До того ж, комунальники ліквідовують наслідки аварійних ситуацій. Якщо цього не робити, то у військових не буде зв’язку для того, аби робити свою роботу. 

Авторка ілюстрацій Нато Мікеладзе

За можливості, підтримайте роботу комунальників, які зараз забезпечують комфорт для тих, хто через власні причини лишився. Сплатіть хоча б половину сум, якщо не можете повну. 

І пам’ятайте, у нас зараз спільна боротьба, просто різні фронти. 

Авторка тексту:  Наталія Шевчук

Суспільство

На Київщині міжнародні партнери відновили понад 9 тисяч об’єктів: як скористатися програмою

Опубліковано

У області наразі відновлено понад 17,5 тисяч об’єктів. Близько 9 тисяч із них – за сприяння міжнародних партнерів та фондів.

Про це повідомив перший заступник голови КОДА Микола Бойко.

Зокрема, Фонд GEM частково відновив майже 1 100 об’єктів, УВКБ ООН — 2 800 об’єктів, БФ КАРІТАС — майже 3 500 об’єктів.

Відновлення області триває і за програмою єВідновлення:

Читайте також: У Софії Київській на Великдень відбудеться святкове дійство: що варто знати

  • 1 етап – надання грошової компенсації на проведення поточних та капітальних ремонтів. Погоджено майже 10 900 заявок на 1 млрд 344 млн грн.
  • 2 етап – сертифікати на купівлю житла. Погоджено 1 595 заявок на близько 4 млрд 685 млн грн.
  • 3 етап – компенсація на будівництво нового житла замість зруйнованого. Погоджено 415 заявок на понад 1 млрд 231 млн грн.

Робоча група «Прозорість та підзвітність» перевіряє тендерні закупівлі районів та громад Київщини, виїжджає на об’єкти будівництва та проводить наради. Кожна гривня має йти за призначенням.

Нагадаємо, естонський депутат вирушив у велопробіг за Україну: 1700 кілометрів за 6 днів.

Фото: єВідновлення

Читати далі

Суспільство

Бельгія виділить €200 млн та ракети ППО для України

Опубліковано

Бельгія планує передати Україні ракети для протиповітряної оборони та виділити 200 млн євро для участі в німецькій ініціативі з посилення української ППО.

Міністрка оборони Бельгії Людивін Дедондер заявила про це після засідання Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») 26 квітня, повідомляє видання RTBF.

Вона наголосила, що Бельгія залишається готовою надати підтримку Україні і продовжуватиме це робити найближчим часом.

Читайте також: США оголосили про оборонний пакет допомоги для України на 1 млрд доларів

«Наша позиція залишається незмінною: коли Росія припинить своє вторгнення та відмовиться від незаконно окупованих територій, конфлікт закінчиться», – підкреслила Людивін Дедондер.

Крім того, прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо оголосив, що Брюссель посилить Україну винищувачами F-16 вже у 2024 році, фінансуючи це шляхом заморожених російських активів.

Нагадаємо, Мінкульт розпочав короткотривалі гранти.

Фото: RTBF

Читати далі

Суспільство

Як скористатися мультишерингом документів у застосунку «Дія»

Опубліковано

У застосунку «Дія» запустили мультишеринг копій документів, щоби надсилати їх в електронному вигляді одразу в системи установ.

Про це повідомляє Дія.

ЯК ПРАЦЮЄ ШЕРИНГ ДОКУМЕНТІВ

  • Компанія надсилає запит на копію цифрового документа в застосунок користувача
  • Користувач підтверджує запит «Дія. Підписом»
  • Копію автоматично надсилають у систему компанії або на e-mail. Тоді компанія може прикріпити її до відповідних заяв чи договорів

Читайте також: За рік існування кластеру Brave1 на ньому зареєстрували 1600 оборонних розробок

ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО

  •  КОРИСТУВАЧУ – мати в «Дії» документ, копію якого потрібно надіслати, й активований «Дія. Підпис»
  •  УСТАНОВІ – налаштувати можливість отримувати копії в «Дії». Для цього потрібно написати команді впровадження в Telegram @DiiaStart

ЯКІ КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ МОЖНА НАДСИЛАТИ

  • ID-картка
  • Закордонний паспорт
  • Картка платника податків
  • Свідоцтво про народження
  • Довідка ВПО
  • Водійське посвідчення
  • Техпаспорт
  • Студентський квиток
  • Документи про освіту

Нагадаємо, завдяки ШІ підлітків з українського прикордоння зробили героями картин Айвазовського й Малевича.

Фото: Дія

Читати далі