Новини, якi надихають!
Пiдтримати
Звяжіться з нами

Суспільство

17 день війни. Хроніка боротьби. Головні перемоги України та українців

Опубліковано

17-й день українські військові дають відсіч російським окупантам, знищуючи їхню техніку та руйнучи амбітні плани Кремля захопити нашу країну. Українці об’єдналися та разом чинять опір загарбникам, забувши про чвари та суперечки. Це війна, яка вже увійшла в світову історію. Війна за нашу свободу й незалежність. ШоТам фіксує головні перемоги цього дня.

18:40

Українська армія звільнила ще два населених пункти на Чернігівщині.

18:30

Українські військові збили два російські гелікоптери у Скадовському районі Херсонської області

18:20

Головнокомандувач Збройних Сил України опублікував відеозапис знищення російської реактивної системи залпового вогню за допомогою безпілотника Bayraktar.

17:25

Український сервіс «ЛУН Місто» запустив «Корисну карту», мета якої – обʼєднати інформацію, яка потрібна людям для життя під час війни.

17:00

З 24 лютого українські військові знищили понад 2500 одиниць російської техніки. Це 362 танки, 1205 бойових броньованих машин, щонайменше 58 літаків та 83 гелікоптери. Загальна вартість усієї техніки, яку РФ втратила упродовж повномасштабного вторгнення в Україну, сягає понад $5,1 млрд.

16:00

Міністерство оборони України спільно з YouControl запустило платформу для оперативної допомоги Збройним Силам України.

15:30

Бійці 112-ї бригади територіальної оборони столиці спалили п’ять одиниць російської техніки під час бою біля села Скибин, що на Київщині. Для цього українські захисники задіяли вітчизняний ПТРК “Стугна”.

15:00

Бійці Збройних Сил України та інших підрозділів, що захищають нашу країну, знищили чи вивели з ладу приблизно 30 батальйонних тактичних груп російської армії. Це третина війська, яке РФ завела до України, повідомив заступник голови Офісу президента Олексій Арестович.

14:45

У Харкові затримали диверсантів, які планували підриви військових та цивільних об’єктів.

14:30

В Одесі з’явився пристрій американської супутникової системи інтернет-зв’язку Starlink. Системи супутникового зв’язку надав Україні Ілон Маск.

14:00

На Луганщині зведений загін прикордонників та бійців Збройних Сил України вигнав загарбників з околиці одного з український міст. Відомо, що захисники України знищили кілька одиниць ворожої бронетехніки, також в окупантів є втрати в живій силі.

13:30

Військове командування повідомило про знищення на Чернігівщині одного бомбардувальника загарбників Су-34 і пошкодження ще одного. 

13:05

Військовослужбовці Збройних Сил України дали відсіч російським окупантам, які намагалися здійснити наступ у Донецькому операційному напрямку. Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

12:25

Обкладинку березневого випуску Vogue Portugal присвятили Україні та українцям.

12:00

Мінометники 30 окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького знищили колону російської техніки. Відео з результатом успішної роботи українських захисників оприлюднили на сторінці бригади.

11:30

Сили української протиповітряної оборони ліквідували ще один ворожий літак Су-34. Тепер він не завдаватиме шкоди мирним людям.

11:00

ІТ-бізнес продовжує працювати та вже пожертвував $24,5 млн для підтримки Збройних Сил України та держави в цілому.

10:50

Українська ППО збила російську ракету над Черкащиною.

10:30

Артилеристи 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади поділилися кадрами знищення бронетехніки російських окупантів. Відео оприлюднили на сторінці Закарпатського легіону.

10:15

На Сумщині тероборона голіруч зупинила три російські танки та одну самохідну артилерійську установку окупантів.

10:00

Сьогодні, 12 березня, з самого ранку кілька сотень мелітопольців на вулиці Івана Алексєєва біля будівлі зеленої поліклініки вийшли на акцію підтримки захопленого окупантами міського голови Івана Федорова.

09:50

Українські зенітники в суботу вранці знищили російську крилату ракету над містом Дніпро.

09:30

Від початку бойових дій 31-ша батальйонно-тактична група противника, що діяла на території України, втратила боєздатність.

09:10

Канада відправить до України великий гуманітарний вантаж, а також виділить $30 мільйонів, щоб подвоїти благодійні внески Червоному хресту, які її громадяни зробили на користь України. 

08:50

Понад 10 тисяч громадян звільнено з окупації на Київщині. Вчора, 11 березня, понад 20 автобусів вивезли жителів Бучі, Бородянки, Андріївки, Микуличів, Казаровичів та Гостомеля.

08:40

Сили спеціальних операцій Збройних Сил України в Чугуївському районі на Харківщині знищили колону військової техніки окупанта.

08:20

Відеохостинг YouTube заблокує канали російських пропагандистських державних медіа у всьому світі.

08:00

Українські захисники збили штурмовик противника СУ-25 на Житомирщині.

Суспільство

На Київщині знайшли найбільшу популяцію рідкої сон-трави з Червоної книги

Опубліковано

У Київській області було виявлено одну з найбільших популяцій сон-трави. Ці рідкісні квіти процвітають поруч з містом Обухів.

Про це у Facebook повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

фото: КЕКЦ

Про цвітіння

Зазначається, що під Обуховом виявили найбільшу у регіоні популяцію сон-трави (сон чорніючий). Ця рослина занесена до Червоної книги України і є дуже рідкісною. Він росте на степових схилах чи старих соснових лісах. У лісах його знищують рубки, а в степу – оранка.

фото: КЕКЦ

Читати також: Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

“Ця популяція сну виявилася найбільшою в Київській області, ми нарахували там близько 1000 рослин сну. Для порівняння, вже 30 рослин сну, що ростуть в одному місці, вважається значною популяцією для того, щоб брати її під охорону”, – йдеться у повідомленні.

У КЕКЦ поінформували, що для охорони цієї популяції сон-трави екологи створюватимуть пам’ятку природи.

Нагадаємо, що Дія.Освіта випустила серіал про те, як взаємодіяти з військовими та ветеранами.

Фото: КЕКЦ

Читати далі

Суспільство

Естонський депутат, який збірає гроші на ЗСУ, доїхав на велосипеді до Києва

Опубліковано

Депутат з Естонії Крісто Енн Вага, який збирає кошти для ЗСУ, прибув до Києва на велосипеді.

Про це він повідомив в соц.мережі Х.

фото: Крісто Енн Вага

“Я зробив це! Проїхав на велосипеді від Таллінна до Києва, щоб показати, що війна триває лише на відстані велопрогулянки, і висловити підтримку захисникам. Тож зосередьмося на тому, щоб допомогти Україні виграти цю війну та перемогти терористичну росію”, – написав він.

Читати також: У Дніпрі в закладах середньої освіти побудують три протирадіаційних укриття

Мета його поїздки – зібрати 50 тисяч євро на потреби Сил оборони України разом з інтернет-спільнотою NAFO, яка підтримує нашу країну та протистоїть російській пропаганді. Для цього була створена окрема сторінка, на якій збирають пожертви. Зі зібраних коштів планують закупити машини та FPV-дрони для військових.

Нагадаємо, що українські музиканти виступатимуть на фестивалі Sziget в Будапешті: хто саме.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Фото: Крісто Енн Вага

Читати далі

Суспільство

У Львові девʼять мозаїк позначили охоронним знаком

Опубліковано

У 2024 році ще дев’ять мозаїк у Львові були визнані міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит” як об’єкти культурної спадщини.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

фото: Львівська міська рада

Про ініціативу

Щоб підкреслити їхню цінність та важливість збереження, мозаїки в Львові почали позначати міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Крім того, власникам будівель чи установам, які їх утримують, пояснюють, що вони зобов’язані зберігати ці мозаїки.

Під таким знаком вже позначено 54 мозаїки у місті, які, хоч і розміщені не завжди у будівлях-пам’ятках, але все ж належать до об’єктів культурної спадщини, зазначають у міськраді.

фото: Львівська міська рада

Читати також: Виступ України на Євробаченні-2024: де та коли дивитися

У листопаді 2023 року почали маркувати мозаїки у місті міжнародним охоронним знаком “Блакитний щит”. Цей знак є захисною емблемою Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Також ми повідомляли, що Укрпошта випускає нову марку, присвячену очищенню Чорного моря від російських кораблів.

Нагадаємо, що українська акторка Іванна Сахно зіграє головну роль в продовженні M3GAN.

Фото: Львівська міська рада

Читати далі